ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.04.2016 10:27:47 - qwer

Sankce

Francie se shodla na zrušení sankcí. Měli bychom ji následovat, nebo mají podle vás sankce stále nějaký význam? A měly vůbec nějaký?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.04.2016 21:00:42 - Jan Veleba

 Musím Vaši informaci upřesnit. Francouzská dolní sněmovna přijala usnesení, ve kterém doporučuje zrušení sankcí vůči Rusku. Je to významný akt, ovšem je to jenom doporučení, které není pro postup francouzské vlády v této věci závazný. Jinými slovy nezavazuje vládu Francie, aby iniciovala v řídících orgánech EU, které sankce vyhlásily, jejich zrušení.

Pokud se týká nás, tak bychom měli příklad francouzského parlamentu určitě následovat, ale nevidím to reálně. Poslanci vládní koalice, tedy ČSSD, ANO a KDU-ČSL to zkrátka neudělají. Není to tak dávno, co premiér Sobotka navrhoval na summitu EU, aby se zabýval Savčenkovou a dalšími opatřeními proti Rusku.

A pokud se týká "významu" sankcí, tak vězte, že ho mají a velký. Rusku samozřejmě dělají problémy, ale mají efekt, se kterým jejich vyhlašovatelé, USA a EU, jaksi nepočítali. Rusové se semkli a prezident Vladimír Putin má podporu, o které se může západním politikům jenom zdát - kolem 80%. To je fakt a nic na tom nemění primitivní a každodenní protiruská propaganda. Druhý efekt, dá-li se to tak říct, se týká dopady na nás. Není náhoda, že se vzepřel zrovna francouzský parlament. Ruskými protisankcemi velmi trpí právě zemědělci - dopady v rámci celé EU jsou do konce roku 2015 spočítány na 5 miliard Eur! Například pokles tržeb českých farmářů za mléko za minulý rok je cirka 5 miliard Kč!

To jsou fakta, která ovšem panu premiérovi nic neříkají, stejně tak, jako ministru zemědělství Jurečkovi, který politiku sankcí plně podporuje. Nenechte se zmást jeho rétorikou starostlivého ministra, skutečnost je bohužel jiná a politika u něho převažuje nad zájmy českého zemědělství.