Ing. Karla Šlechtová

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,04. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

08.05.2016 19:57:29 - křišťálová koule

Úprava realitního zákona

Dobrý den.O změnách zákonů regulujících profesi makléře vím jen to, co slyším z médií. Přesto si kladu otázku, zda budou mít požadavky na kvalifikaci opravdu pozitivní výsledky. Jste přesvědčena, že člověk s kvalifikací nemůže být darebák a podvodník? Jste přesvědčená, že např právník nebo ekonom ( kteří jak bylo v TV řečeno budou mít kvalifikaci uznanou automaticky) bude mít také dostatečné technické znalosti? Nebo máte představu, že v oblasti realit jsou technické znalosti podružné? Nebo jde o to , vytvořit hájený pracovní obor pro přemnožené právníky a ekonomy?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

31.05.2016 12:09:42 - Ing. Karla Šlechtová
 Ve většině zemí EU je realitní činnost zajištěna buď právními předpisy, nebo kodexy profesních organizací. To v ČR bohužel neplatí. Mnoho realitních makléřů se chová, jako by je zajímala pouze vlastní provize. Etika profese není vysoká. Smyslem nového zákona je proto nastavit alespoň základní úroveň ochrany spotřebitele. O stavu oboru svědčí skutečnost, že téměř polovina všech realitních transakcí se uskuteční mimo realitní zprostředkovatele, lidé jim nevěří. Extrémně vzrostl počet soudních sporů nejen kvůli podvodům, ale kvůli „zpackaným“ obchodům. Přitom zákazníci, pořizující si bydlení, vkládají do těchto transakcí často celoživotní úspory a rodinný majetek. Vymahatelnost práva a náhrady, když se něco zvrtne, je pak velmi komplikovaná.  Před vyloženými podvodníky je těžké se uchránit v každém oboru. Nám jde hlavně o to, aby zákazník, který se do rukou makléře svěří, měl garantovány základní úkony a služby a mohl je vymáhat. A také aby měl jistotu, že nenarazil na úplného diletanta.