Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.05.2016 15:12:27 - jablkoň

Hezký výkend,

pane poslanče,slušně řečeno naše armáde je totálně neakceschopná,lidi naštvaný protože nic nefunguje,nařízení a rozkazy se mění snad každý týden,zásobováni vystrojními součástkami(ponožky boty trička maskáče) nefunguje.Náměstci pana ministra jen jedou v rozjetém vlaku a nevyhledávají konflikty,protože je to pohodlnější,jsem bývalý letec a sleduji naše letectvo které snad jediné snese srovnání se světem.Je zneužíván služební zákon k propuštění do zálohy před vznikem nároku na výsluhu a vojáci ztrácí motivaci.Proč MO nevyužije znalostí generálů v záloze třeba gen Hynek Blažko,to necháme takové odborníky zahálet????Je mi smutno co dokáží neználci a arogantní všeumělové udělat za skoro padesát miliard z našich daní.Jednejte dokud to ještě jde i když si myslím,že je pět minut po dvanácté.Jednoduchý dotaz: Sleduje branný výbor tento žalostný stav ktarý se neustál zhoršuje???Jen podotýkám,že pravidelně mluvím z vojáky napříč zbraněmi a napříč republikou a všude je to stejné. Přeji pěkný den.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

15.05.2016 18:33:33 - Ing. Antonín Seďa
Děkuji za dotaz a pmlouvat se nemusíte, protože kdo nic nedělá, nic nepokazí, praví jedno moudro. Ano, máte pravdu, že AČR má dlouhodobě obrovské množství problémů. Také ke mně se dostávají neradostné informace o aplikování či spíše nemožnosti aplikovat zákon o vojácích z povolání. Také já dostávám řadu podnětů ke zneužívání služebního zákona a k propouštění vojáků těsně před dosažením výsluhy. Již jsem odpovídal na to, že jako člen VO situaci dlouhodobě sleduji a jsem velmi kritický. Ukazuje se, totiž, že vedení MO stále nepochopilo, že bojeschopnost armády stojí a padá s kvalitou a početním stavem vojáků z povolání. Tohle měla novela zákona č.221 napravit, ale vypadá to, že přinesla ještě více problémů. Dalším problémem je akviziční proces, kde neschopnost nákupu výstroje a výzboje ohrožuje samotnou bezpečnost vojáků. Taktéž personální změny na MO, včetně náměstků, nepřispívá ke kvalitě rozhodovacího procesu. Ale ryba smrdí od hlavy, jak zní další moudro. A také je nutno upozornit, že i mezi generalitou se vedou osobní války a spory. Často platí, já na bráchu a on na mě. Takže namísto kvality se někdy podporuje kamarádšoft. Ale abch nebyl pouze kritický, tak musím objektivně sdělit, že i na VO existuje řada poslanců, kteří mají zájem problémy řešit. A také současný NGŠ má snahu posunout schopnosti naší armády dopředu. Ale my narážíme na dva základní problémy. Tím prvním je skutečnost, že se členům výboru neříká celá pravda, ale pouze to, co odpovídá strategii MO. Platí to například o počtu bojeschopných jednotek či o negativních dopadech  novely zákona o vojácích z povolání. Tím druhým problémem je KVAČR, respektive stanovení priorit modernizace vybavení a techniky. Prostě se nenakupuje z důvodu zvýšení schopností AČR, ale z jiných důvodů. Příkladem mohou být pořizované MADRy či vrtulníky. Ale i opětovné zvažování nákupu dvou letounů CASA. V řadě rozhodnutí mi schází selský rozum a také bych byl rád za poradenství bývalých generálů a dalších odborníků. Také přeji pěkný zbytek víkendu.