ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.05.2016 20:09:52 - mynick

Dobrý den pane senátore.

Rád čtu Vaše odpovědi na otázky, které pravidelně zodpovídáte. Rád bych se Vás zeptal na Váš názor ohledně neustálého umělého oslabování koruny. Prezident toto neschvaluje, ale pana Rusnoka do funkce guvernéra pověřil i přesto, že v prozatimní vládě už podporoval toto oslabování naší měny. Toto neustálé oslabování okrádá naše občany a brání v rozvoji, v možnosti naku technologií a pod. Děkuji za Vaši odpověď. Josef

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

26.05.2016 16:08:56 - Jan Veleba

 Nejsem odborníkem v této složité oblasti a s rozhodnutím o skokovém oslabení koruny jsem nesouhlasil. Je ale možné, že když toto jednorázové oslabení je dlouhodobé a s kurzem se nehýbe, což doposud je, tak že se ekonomika pozvolna přizpůsobí a negativní faktory mající vliv na vnitřní ekonomiku se snižují. V každém případě to je výhodné pro exportéry a při vědomí toho, že naše ekonomika je silně proexportní, toto opatření má nesporně přínos. Jiná věc je, že se tento přínos neprojevuje adekvátně do zvyšování mezd a dalších sociálních benefitů.

Pokud se týká nového guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka, tak jsme měl možnost nedávno s ním hovořit a myslím si, že bude postupovat velmi obezřetně a že rozhodně nebude dělat v tomto směru zpočátku žádné unáhlené kroky. Osobně si ho vážím a věřím mu.