prof. RNDr. Bedřich Moldan, CSc.

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,12. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.08.2010 11:00:00

Čtyři roky po hodině dvanácté

Čtyři roky po hodině dvanácté

Pražští radní schválili nová pravidla pro zadávání veřejných zakázek.

Pražští radní schválili nová pravidla pro zadávání veřejných zakázek, což by měl být další krok k omezení rizika korupce na magistrátu. Tuto snahu lze hodnotit kladně, zároveň však některá přijatá opatření vyvolávají řadu otázek, jiná opatření chybí. Zásadní problém je skutečnost, že radní čtyři roky v této záležitosti nic podstatného neudělali a nyní si těsně před volbami zřejmě chtějí naklonit důvěru veřejnosti.

Ta je velmi pošramocená po různých pochybných veřejných zakázkách od Opencard přes předražené cyklostezky až po opravu tramvajových tratí. V nových pravidlech se na známé kauzy víceméně reaguje. Tak například již nebude možno uzavřít smlouvu se společností, která má nejasnou majetkovou strukturu, v českých podmínkách jde především o firmy s akciemi na majitele. Ředitelé magistrátních odborů by příště mohli vypisovat zakázky pouze do výše šest milionů korun, nad tento limit musí zakázku schválit městská rada. Limit se  snižuje z původních dvaceti milionů. Kromě toho do hodnotících komisí budou přizváni zástupci veřejnosti a magistrát se zavázal zveřejňovat některé údaje o veřejných zakázkách na internetu.

Nevidím důvod, proč by se neměla na webu zveřejňovat veškerá dokumentace včetně podepsané smlouvy a zápisů z jednání komise. Inspiraci by radní mohli čerpat z webových stránek města Semily, kde lze všechno přehledně nalézt včetně archivu mnoha let zpět do minulosti. Veřejná kontrola být samozřejmě musí, ale kde máme záruku, že vybraní zástupci veřejnosti v hodnotících komisích nebudou "kamarádi" s konkrétními instrukcemi.   

Kritiku vyvolal fakt, že výše uvedená pravidla nemusí být povinná i pro obchodní společnosti, kde má hlavní město majoritní většinu. Pouze jim je doporučeno, aby nová pravidla přiměřeně aplikovala. Zde vidím velký prostor pro potenciální korupční jednání, a přijatá opatření proto působí polovičatě a nedotaženě. Nikde se ani nehovoří o uplatnění elektronických aukcí, o kterých se mimochodem píše v programovém prohlášení nové vlády, a které by mohly výrazně snížit riziko korupce.

Připravuje se i nový etický kodex zastupitele. I tady si zbývá povzdechnout, proč až nyní čtyři roky po hodině  dvanácté. Doufejme, že Pražané si v nadcházejících volbách zvolí rozhodnější a iniciativnější zastupitele a radní, kteří budou řešit problémy mnohem rychleji.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama