prof. RNDr. Ivan Ohlídal, DrSc.

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.06.2010 9:33:00

Vláda pracuje na snížení úrovně vysokého školství

Vláda pracuje na snížení úrovně vysokého školství

Snížení prostředků pro VŠ způsobí pokles úrovně českého vysokého školství.

ČSSD nesouhlasí s postupem Fischerovy vlády, která rozhodla o výrazném snížení finančních prostředků pro veřejné vysoké školy pro nový školní rok 2010/2011. Tyto školy mají totiž ze státního rozpočtu dostat o 5% méně peněz na výuku bakalářů, o 10% méně na výuku magistrů a dokonce o 20% méně na výuku v doktorském studiu. Pokud bude toto rozhodnutí Fischerovy vlády akceptováno, dojde k výraznému snížení kvality vzdělávacího procesu na českých veřejných vysokých školách, což způsobí další pokles úrovně českého vysokého školství.

Dalším negativním důsledkem tohoto opatření bude nutnost snížit počet studentů na veřejných vysokých školách. Veřejné vysoké školy budou muset v příštím školním roce přijmout méně studentů do bakalářského studia, což je v příkrém rozporu s potřebami praxe a boloňským procesem, ke kterému ČR přistoupila. Tvrzení vlády, že k tomuto svému opatření se rozhodla proto, aby došlo na veřejných vysokých školách ke zvýšení úrovně výuky, je zástupné a naprosto nepřijatelné.

Fischerova vláda se tímto opatřením dostala do rozporu se svými dřívějšími prohlášeními o prioritní podpoře vědy a vzdělávání v ČR. ČSSD v rámci svých možností vyvine maximální snahu, aby tento pro budoucnost naší společnosti škodlivý krok končící vlády zvrátila.

Ivan Ohlídal, poslanec ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama