Vondruška: Okamžitý příspěvek 30 000 Kč pro postižené povodní

21.05.2010 10:46

MMR spouští rychlou pomoc pro domácnosti v zatopených oblastech.

Vondruška: Okamžitý příspěvek 30 000 Kč pro postižené povodní

Ministerstvo pro místní rozvoj spouští rychlou finanční pomoc lidem v zatopených oblastech ve formě příspěvku 30 000 korun. Obce mohou navíc požádat o dotaci na nákup nebo výstavbu ubytovacích jednotek. Připraven je i příspěvek 150 000 korun občanům, kteří přišli o bydlení a dále také dotace na úhradu nákladů na demolici stavby.
Jednorázová třicetitisícová dotace je určena domácnostem na obnovení jejího základního vybavení. Lidé o ni mohou požádat pomocí jednoduchého formuláře prostřednictvím starosty své obce.
 
Občané mohou dále žádat o finanční příspěvek ve výši 150 000 korun. Ten je možné získat na jednu bytovou jednotku. Příspěvek poskytuje krajský úřad na základě písemné žádosti, kterou za občana podá obec na Ministerstvo pro místní rozvoj.
 
Obce, na jejichž území byl vyhlášen krizový stav, mohou také žádat o dotaci až 200 000 korun na nákup a výstavbu ubytovacích jednotek. Náhradní ubytování pro občany musí splňovat minimální standart zahrnující WC, rozvody vody a elektřiny.

Dále čtěte: Hašek se v Olomouci setká s ministry
 
Dotaci na úhradu nákladů na demolici stavby, kterou poničila povodeň, můžou získat obce i občané. Výše dotace plně pokrývá náklady spojené s demolicí.
 
„Lidé v tuto chvíli potřebují pomoc se zajištěním základních potřeb. Prvotní dotace pomůže domácnostem se zachováním jejich základních funkcí. Na první rychlou pomoc má ministerstvo  připraveno 300 milionů korun. O případném navýšení této částky budeme jednat v následujících dnech s Ministerstvem financí," uvedl ministr Vondruška.
 
O dotace z programu obnova obecního a krajského majetku postiženého živelní nebo jinou pohromou mohou žádat obce a kraje. Dotace z tohoto programu jsou určeny hlavně na opravu a pořízení dopravních komunikací, veřejných prostranství, staveb a zařízení v majetku obcí a krajů. Ministerstvo pro místní rozvoj uspořádá pro starosty obcí seminář jak správně žádat o dotace z tohoto programu.
 
Státní fond rozvoje bydlení mohou občané žádat o nízkoúročené úvěry na opravu a pořízení bydlení. Maximální výše úvěru je 150 000 a 850 000 korun.
 
Potřebná dokumentace pro požádání o dotace je dostupná na stránkách Ministerstva pro místní rozvoj. Starostové obcí mohou žádat o bližší informace na čísle 224 861 153.

Dále čtěte: Účet za povodně: 13,5 miliard stačit nebude

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo pro místní rozvoj

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladí komunisté budou čelit trestnímu oznámení. Schvalují genocidu

5:01 Mladí komunisté budou čelit trestnímu oznámení. Schvalují genocidu

Komunistický svaz mládeže (KSM), který byl kvůli svému radikálnímu politickému programu po více než …