Advokát: Počítáme škody po Klausově amnestii. 20 miliard bude málo

07.01.2013 8:41

Advokát Milan Hulík, který se v poslední době významně angažuje proti prezidentské amnestii, se v Lidových novinách pokouší vyčíslit náklady tohoto kroku. Ty podle něj překročí dvacet miliard. Aby tolik lidí nebylo odškodněno za ukradené věci, to jsme podle něj nezažili od konfiskací po Bílé hoře.

Advokát: Počítáme škody po Klausově amnestii. 20 miliard bude málo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus pronesl poslední novoroční projev ve svém funkčním období

Anketa

Souhlasíte s dílčí amnestií, kterou vyhlásil Klaus?

7%
93%
hlasovalo: 39368 lidí

S další advokátkou Hanou Marvanovou chystá k Ústavnímu soudu návrh na zrušení sporné části amnestie, zastavující stíhání složitých případů starších osmi let. „Ještě nikdy se o takové věci nerozhodovalo, i pro Ústavní soud to nepochybně bude složité,“ myslí si.

Hulík odhaduje, že petici proti prezidentské amnestii by během několika dnů mohl podepsat milion lidí. „V úterý se má konat velké shromáždění - může vyvolat takovou odezvu, že budeme moci otevřeně mluvit o narušení demokratického řádu,“ upozorňuje. V tom případě by nejspíš prý musel Ústavní soud přihlédnout i k názoru veřejnosti.

K ústavní stížnosti prý již sehnali potřebný počet senátorů. Oba advokáti již sepisují koncept stížnosti, který by chtěli mít do úterý. Snaží se vyčíslit škody, které by mohly nastat v některých velkých kauzách hospodářské kriminality, které by měly být zastaveny. „Odhad škody 20 miliard korun, který se objevil v prohlášení státních zástupců, se mi už teď zdá nízký,“ říká advokát.

Ten trvá na svém dřívějším výroku, že se jedná o největší odepřené odškodnění od konfiskací po bitvě na Bílé hoře. „I po skončení okupace se majetek vracel, určité odškodnění tu bylo i při první pozemkové reformě, a stejně tak po skončení komunistického režimu. Až teď tu jsou oběti, jednotlivci, firmy i stát, které by přišly o miliardy,“ ujišťuje. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…