Agresivita Romů stoupá. Máme se na co těšit, bojí se politici

30.04.2012 13:55

ANKETA V poslední době se množí útoky příslušníků romské menšiny, ať už jde o Břeclav, Kladno, Olomouc nebo Tanvald. ParlamentníListy.cz oslovily politiky, zda je to podle nich známkou toho, že agresivita Romů narůstá a bezpečnost společnosti je ohrožena, nebo se jedná pouze o ojedinělé případy, zveličené médii a předsudky vůči Romům.

Agresivita Romů stoupá. Máme se na co těšit, bojí se politici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní zásah ve Varnsdorfu

Za posledních 14 dnů bylo zaznamenáno několik útoků Romů na příslušníky většinové společnosti. 15. dubna tři Romové surově napadli patnáctiletého Petra kvůli cigaretě. Lékaři mu museli při následné operaci odebrat ledvinu, má poškozená játra i slezinu. V pátek 20. dubna zase Romové bodli muže do břicha a řízli do krku v Kladně. Dva chlapce z Olomouce zmlátili ve čtvrtek 26. dubna Romové kvůli ragbyovému míči, dívku v Tanvaldu přepadli v pátek ráno po cestě do školy a chtěli po ní mobil a peněženku.

Zběsilost Romů narůstá do obludných rozměrů

„Podle mého názoru zběsilost nepřizpůsobivé menšiny narůstá do obludných rozměrů a je třeba se s tím velmi rychle a velmi radikálně vypořádat. Nemyslím si, že se jedná o ojedinělé případy. Četnost těch případů evidentně dává za pravdu tomu, že si jsou vědomi své beztrestnosti. Je to banda grázlů, která se dřív bála odvety. Byli drženi na uzdě, ze které se nyní utrhli. Nemají žádné zábrany a nejsou ochotni akceptovat základní principy, že svoboda jednotlivce končí tam, kde začíná svoboda jiného,“ řekl ParlamentnímListům.cz senátor Petr Pakosta.

„Když je někde majetek, který se jim líbí, tak si ho prostě vezmou, ukradnou. Když jim někdo překáží, tak ho bodnou, nebo ho klidně zabijí. Dříve se báli a věděli, že když to udělají, budou potrestáni spolu se svou komunitou. Ta komunita nabývá pocitu, že si může dovolit vše. Funguje to přesně podle tohoto známého vtipu: ´Malý Cikán se ptá starého: tati, co to je demokracie? Demokracie je, když my si bereme všechno, co potřebujeme, když se nám někdo nelíbí, tak ho zmlátíme nebo podřízneme a bílý musej makat, abychom my měli sociální dávky. A co když se to těm bílejm nelíbí, ptá se ještě malý Cikán. Nelíbí no, ale pak už je to rasismus a diskriminace, dodává starší Cikán,“ míní senátor.

Podle předsedy Ústavně-právního výboru Senátu Miroslava Antla, který působil též jako státní zástupce a vyšetřovatel, je těžké zhodnotit, zda stoupá agresivita Romů, protože se kriminalita Romů nesmí statisticky vykazovat. To je podle něho ale chyba. "Ani média neuváděla národnostní a etnický původ pachatelů - až v posledním období. Takže krom velice brutálního a neobvyklého útoku mačetami na bezbranné oběti nemusí jít o žádné excesy. Podle mého názoru nejde nutně o předsudky lidí - a nemyslím si, že jsou případy ´zveličovány´ (ostatně média si vždy vybírají ´krváky´ anebo útoky na děti), ale jsem přesvědčen, že je nutné, aby byla kriminalita vykazována i podle národnosti a etnika pachatelů, jako je tomu například ve Velké Británii, kde si nedovedou představit, jak by bez přehledu o podílu menšin na celkové kriminalitě s nimi mohli preventivně pracovat," uvedl senátor.

"Možná bychom se divili, kdyby byly zveřejněny takové statistické kriminologické údaje v ČR, tedy podíl na kriminalitě podle počtu obyvatel, pokud jejich počet vůbec známe. Třeba by to bylo ve prospěch Romů, čemuž moc nevěřím, neboť jinak by s takovými výkazy nebyl problém, ale určitě by to bylo objektivní pro preventivní a další působení," dodal senátor Antl.

Kriminalitu nepáchají jen Romové

Romský aktivista Miroslav Kováč ze sdružení Forum.cz odpověděl otázkou: „Prvního února ve Vřešíně u Ostravy muž ubil důchodce dřevem, 27. března muž z Valašského Meziřičí ubil svou mladou partnerku, 29. března útočník surově ubil muže v Semtíně, útok sledovala jeho dcera, kvůli pár tisícovkám ubil na Brněnsku seniora kladivem. Je to podle Vás známkou agresivity příslušníků majority a hrozba bezpečnosti pro Romy, nebo jde spíše o ojedinělé případy zveličené médii?“ 

"Pokud tento stát bude zvýhodňovat povaleče, příživníky a pachatele trestných činů proti těm, kteří pracují, platí daně a dodržují zákony, budou problémy narůstat. Cikánští výrostci neviděli v rodině nikdy nikoho pracovat a mít nějaké povinnosti, ale bez obtíží porušovat zákony. S pocitem beztrestnosti se uchylují k násilí se zrůdnou brutalitou. Řešení? Změnit trestní řízení chránící delikventy. Stop pozitivní diskriminaci ve všech oblastech, zejména v justici. Tvrdá represe ´padni komu padni´, centráln í registr přestupků, vysoké postihy za recidivu. A bojím se, že bude hůř, když jsme si zruinovali policii," obává se senátor ČSSD Pavel Lebeda.

Člen sněmovního Výboru pro bezpečnost, jehož všichni členové dotaz redakce obdrželi,  Rudolf Chlad z TOP 09, považuje události posledních dní za velmi závažné. „Rozhodně si nemyslím, že se jedná o ojedinělé případy a předsudky vůči Romům. Myslím si, že se zaváděním zákonů a úsporných opatření do praxe lze předpokládat, že bude agresivita stoupat. Je třeba, aby se komunikace mezi městy, obcemi a Romy zlepšila, včetně dodržování zákonných norem všemi stranami,“ doplnil poslanec.

Člen stejného výboru Roman Váňa z ČSSD míní, že agresivita se zvyšuje všeobecně v celé společnosti, a není to otázka jednoho etnika. „Případ z Olomouce, který se shodou okolností odehrál u domu, kde bydlím, byl případem staršího kluka, který si troufl na mladšího. Bylo to asi zbabělé, ale asi ne rasově motivované,“ říká poslanec.

"Nevím, jestli je to známkou zvyšující se agresivity, ale určitě je to známkou toho, na jakou problematiku je teď  zaměřena pozornost médií. Aby se z těchto úprav dal vyvodit objektivní závěr o nějaké zvyšující se agresivitě Romů, tak to by muselo existovat nějaké exaktní kriminologické zhodnocení minulého a současného a asi by to bylo potřeba porovnat také s tím, jak často se mezi sebou pobijí za stejné období například příslušníci většinového etnika. Bez těchto informací je jakýkoliv výrok jen povrchní proklamace," míní poslanec ODS Aleš Rádl.

Lidé se začnou bránit sami

Místopředseda poslaneckého klubu VV a místopředseda Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj Otto Chaloupka má ale odlišný názor. „Každý ví, že pokud se s tím něco neudělá, tak si nás za chvilku budou dávat k obědu. Nejde o problém zveličovaný médii. Nejde o ojedinělé útoky. Oni prostě vidí, že se jim nic nestane, že jsou nepostižitelní a že jsou hájení a budou nadále přitvrzovat. Když slušné lidi neochrání stát, lidé se začnou chránit sami. A to bude mazec. A pak se všichni budou škrábat na hlavách, kde se v lidech vzala ta agresivita. Je potřeba s tím už něco udělat. Díky různým v uvozovkách humanistům a ochráncům lidských práv také v uvozovkách se toto říkat nesmí nahlas, i když si to každý myslí. To se ale musí změnit,“ myslí si Chaloupka.

„To, že média někdy přitakávají kolektivní vině, situaci zhoršuje. Přiživují se na ní různí populisté a xenofobové. Je selhání mluvit už o deliktech s etnickým přívlastkem – to zákon nezná,“ myslí si poslanec KSČM Jiří Dolejš.

„Bohužel se jedná o zvýšenou agresivitu romského etnika, kde hlavní příčinou je nevymahatelnost práva, pocit beztrestnosti zapříčiněný prosazovanou pozitivní diskriminací, ekonomickou emigrací ze Slovenska a neschopností etnika přizpůsobit se vzrůstajícím problémům české společnosti, jako jsou nezaměstnanost, zdražování všeho a strach z budoucnosti. Hlavně mladá generace Romů pak hledá východisko v násilí a drogách. Máme se na co těšit. Protože situace se bude zhoršovat a stát nedokáže ochránit slušného občana před kriminálními jedinci,“ vidí budoucnost černě senátor ČSSD Vladimír Dryml.

Přizpůsobivé žití na úkor společnosti

Podle senátora Zdeňka Schwarze zvoleného za ODS jsou události posledních dní důkazem toho, jaká romská minorita ve skutečnosti je. „Dopad sociální reformy generuje více problémů a toto je jeden z nich. Na Youtube je zveřejněn názor Roma ze zastupitelstva v Chomutově. Z toho je jasné, jak si Romové představují žít na úkor společnosti,“ dodává senátor.

„Jak napsal již senátor Antl, Romové jsou velmi přizpůsobiví. Velmi rychle si ověřili, že státní policie se vyskytuje v ulicích obcí a měst sporadicky, a tak toho využívají. Jednorázové demonstrace síly pořádkovými silami je nechávají v klidu. Ví, že až dojdou peníze, tak policie odejde a vše se vrátí do starých kolejí,“ míní senátor ČSSD Miloš Malý.

„Žádné zveličování médii to není. Agresivita Romů stoupá a my jim k tomu dáváme podmínky. Mluvíme o Šluknovsku, kam pošleme jednotku policajtů, ale já jsem již před časem říkal, že to není záležitost jednoho místa a rozrůstá se to po celé republice. Je nejvyšší čas proti tomu začít něco dělat. Možná by bylo zajímavé se dohodnout na tom, že teď nějaký čas budou pro změnu pracovat Romové a my budeme brát sociální dávky a ty roupy by je hned přešly,“ řekl ParlamentnímListům.cz senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava.

Senátor ČSSD Miroslav Krejča říká, že je těžké vyhodnotit věc objektivně bez znalosti konkrétních kauz. "V každém případě ale u minoritní části společnosti narůstá nervozita z možného blížícího se konce parazitování a majoritní části společnosti dochází trpělivost. Je teď na nás zákonodárcích, policii a justici, abychom na to zareagovali. A média se musí začít chovat korektně, a nejen zneužívat blížící se se volby do krajů a třetiny Senátu. A hlavně nesmí honit laciné kauzy," říká senátor. 

V evropské populaci je hluboce zakořeněné násilí a diskriminace vůči Romům, mezi zeměmi nejsou velké rozdíly, vyplývá z vyjádření zástupců Evropské asociace na obranu lidských práv (AEDH), které poskytli v neděli v Brně novinářům.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…