Američan Best o Kalouskově politice: Chováme se jako feťák

25.04.2013 13:34

Americký novinář Erik Best si dnes na svém blogu FleetSheet všímá dluhového odkazu Miroslava Kalouska. Upozorňuje, že nárůst státního dluhu nevypadá opticky tak strmě, jaký ve skutečnosti je. Můžeme za to vděčit zatím uměle stlačovaným úrokovým sazbám.

Američan Best o Kalouskově politice: Chováme se jako feťák
Foto: Petr Merta
Popisek: Erik Best, americký novinář

Erik Best rekapituluje, že Miroslav Kalousek je českým ministrem financí od roku 2007 s krátkou přestávkou na přelomu let 2009 a 2010, "kdy jako pobočník nepřítomného krále státní kasy působil Eduard Janota", připomíná Kalouskův vliv.

Během pětiletého období mezi roky 2008 a 2012 narostly výdaje českého rozpočtu ze 41,1 % HDP na 44,5 %. Státní dluh se zvýšil o 60 % z 1,10 bilionu na 1,76 bilionu Kč, neboli z 28,7 % na 45,8 % procent HDP. Český dluh za Kalouska tedy zatím vzrostl o 655 mld. Kč.

Opticky to vypadá, že šetříme

„Nicméně na papíře tento strmý nárůst tak drasticky nevypadá," připouští komentátor.  Příčinu podle něj jsou uměle stlačované úrokové sazby, které snižují náklady země na obsluhu dluhu. Díky tomu Ministerstvo financí každoročně ušetří desítky miliard korun. Plný dopad Kalouskova dluhového odkazu prý proto pocítíme teprve tehdy, až centrální banky umožní volnou fluktuaci úrokových sazeb. „Mezitím se Česká republika chová jako feťák, jenž si pěstuje závislost na bezplatných vzorcích od dealera,“ napsal komentátor o Kalouskově finanční politice.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…