Americký myslitel: Klaus se zasloužil o zrození svobody českého národa

06.09.2012 13:40

Praha dnes hostí pravidelnou konferenci slavné Montpelerinské společnosti, jedné z nejprestižnějších organizací liberálních ekonomů světa. Akce se koná v jednací síni České národní banky. Mezi účastníky jsou nejvýznamnější ekonomové současnosti i řada českých politiků.

Americký myslitel: Klaus se zasloužil o zrození svobody českého národa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Členy Montpelerinské společnosti (Mont Pelerin Society) i zástupce českého byznysu a vědy ráno přivítal guvernér české centrální banky Miroslav Singer a s hlavním úvodním projevem vystoupil prezident Heritage Foundation Edwin Feulner.

Heritage Foundation je prestižní americký konzervativní think tank, který prosazuje konzervativní politiku založenou na svobodném podnikání, osobní svobodě, malé vládě a tradičních amerických hodnotách. Feulner tomuto think tanku šéfuje již od roku 1977.

Klaus, Reagan, Thatcher

„Za ekonomický útlum mohou vlády, nikoliv soukromá sféra. Jde především o důsledek špatné legislativy americké centrální banky, která držela úrokové sazby na nízké úrovni, což ovlivnilo i Evropskou centrální banku a situace pak vyústila v dluhovou krizi v Evropě,“ uvedl Edwin Feulner. Pravda je podle něho překrucována a krize se využívá ke strašení lidí.

Václav Klaus se podle jeho slov zasloužil o zrození svobody v českém národě a přirovnal ho ke světoznámým konzervativním osobnostem Ronaldu Reaganovi a Margaret Thatcher. Není bez zajímavosti, že anglická verze Wikipedie označuje prezidenta Klause za Margaret Thatcher střední Evropy.

„Je nutné pokračovat v boji za politické a ekonomické svobody, protože jen neústupná obrana našich zásad ochrání naše národy,“ zdůraznil Feulner.

Komunistické Československo jako barabizna s lešením

Prezident Heritage Foundation a člen výkonné rady Mont Pelerin Society promluvil o současné ekonomické situaci a americké politické realitě, ale také o České republice, když naši zemi v době komunistické totality přirovnal k rozpadající se budově, kterou podpírá lešení.

S projevem měl původně vystoupit i premiér Petr Nečas (ODS), který se však kvůli zasedání vládního kabinetu omluvil. V auditoriu pak seděl například bývalý premiér Mirek Topolánek, potencionální kandidát na prezidenta Vladimír Dlouhý, senátor za ODS Jiří Oberfalzer, poradkyně prezidenta republiky Stanislava Janáčková nebo šéf pravicového libertariánského sdružení Reformy.cz Vít Jedlička.

Mezi pořadateli byl i syn občanskodemokratického europoslance Ivo Strejčka a ředitel Institutu pro studium ekonomiky a politiky Ivo Strejček mladší.

V Praze jsou nejvýznamnější ekonomové světa

Během čtvrtka v konferenčním sálu České národní banky na Senovážném náměstí proběhnou čtyři diskusní panely. V tom dopoledním, který se zabýval otázkou, zda je dnešní ekonomická krize skutečně krizí globální, vystoupili nejvýznamnější američtí ekonomové současnosti  - Sam Peltzman a Robert S. Barro, o němž se spekuluje jako o letošním laureátovi Nobelovy ceny za ekonomii.

V dalších panelech vystoupí známé světové osobnosti, jako třeba britský konzervativní politický komentátor, bývalý viceprezident Rádia Svobodná Evropa, poradce expremiérky Margaret Thatcherové a přítel českého prezidenta John O’Sullivan, Hildegard von und zu Liechtenstein, exministr financí a exguvernér centrální banky Chile Carlos Cáceres, ale také český ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba nebo zmiňovaný guvernér České národní banky Miroslav Singer.

Ve středu se navíc v předvečer konference konala recepce a jazzový koncert v Jižních zahradách Pražského hradu, kterou zahájil prezident republiky Václav Klaus. Program bude pokračovat i v pátek, kdy se ve Španělském sále Pražského hradu uskuteční samotné shromáždění Montpelerinské společnosti, jehož se zúčastní i hlava českého státu a člen této organizace Václav Klaus.

Letošní setkaní je poprvé otevřeno veřejnosti

Vedle prezidenta Klause je českým členem i bývalý děkan Národohospodářské fakulty VŠE v Praze, prezident Liberálního institutu a člen Národní ekonomické rady vlády Jiří Schwarz.

Montpelerinská společnost (The Mont Pelerin Society) vznikla v roce 1947, kdy po skončení druhé světové války liberální ekonom Friedrich August von Hayek sezval 39 světových ekonomů, historiků a filosofů, aby diskutovali o dalším osudu liberalismu. Setkání se uskutečnilo ve Švýcarsku nedaleko Ženevského jezera na místě zvaném Mont Pelerin, po němž se také následně společnost pojmenovala. Letošní konference, kterou hostí české hlavní město, je první v historii, která je volně otevřena médiím i nečlenům společnosti.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…