Bárta v Hyde parku: Za statisíce se Peake koupit nenechala. Ale pak jí nabídli miliardy...

18.02.2013 21:21

Nový předseda Věcí veřejných Vít Bárta byl hostem pořadu Hyde Park na ČT 24. Hovořil o minulosti své strany, která podle něj doplatila hlavně na svou naivitu. A jako již několikrát – omluvil se za bývalé členy, které nyní nazývá přeběhlíky.

Bárta v Hyde parku: Za statisíce se Peake koupit nenechala. Ale pak jí nabídli miliardy...
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta

„Já už jsem se několikrát omluvil za to, že jsme byli tak naivní, že jsme podpořili vládu Petra Nečase v roce 2010. Myslím, že je patrné, že se v poslední době velmi aktivně snažíme o to, aby vláda padla,“ odpověděl Bárta na otázku, jak mohou VV voliči věřit poté, co byly součástí vlády, kterou nyní kritizují.

Za drahotu mohou i obchodní řetězce

Další tazatel se zajímal o to, proč nazývá Bárta podnikatele Andreje Babiše zlodějem. „Pan Babiš podle ÚOOZ neměl právo ovládat dvě největší pekárenské společnosti, přesto on za ně i nadále hovoří do médií,“ prohlásil lídr VV. Tvrdí, že Babiš způsobil, že rohlíky zdražily o 60 procent, i když pšenice jen o 20. „Tomu já říkám zlodějina,“ dodal.

„České potraviny jsou o 30 procent dražší než v Polsku,“ řekl Bárta. Podle něj to ale není o dani z přidané hodnoty, protože i po jejím odečtení jsou zahraniční ceny výrazně nižší. DPH k tomu ale samozřejmě také přispívá. „Ani obchodní řetězce nejsou bez viny. Měly by mnohem více podporovat české vyšší a střední podnikatele,“ doplnil šéf VV.

Bártu zkritizoval za politiku levných potravin i prezident Václav Klaus. „Slyšel jsem ho a pevně doufám, že to vyjádření je opravdu jen o tom, že mu pípla smska bez souvislostí,“ okomentoval prezidentův názor Bárta. VV prý stejně jako Klaus chtějí větší konkurenci na trhu a omezení státní regulace.

Peake znám léta

„Od doby, kdy byl v této zemi odvolán nezávislý policejní prezident, může někdo této policii věřit?“ obořil se Bárta na moderátora, kterého zajímalo, proč označuje policii a justici za ovládané politiky. „Pan premiér nedodržuje ani nařízení Ústavního soudu,“ řekl.

Lídr VV se znovu omluvil za vicepremiérku Karolínu Peake, která od nich odešla do strany LIDEM a nyní drží vládu. „Věřte mi, že Karolínu Peake jsem se svou ženou znal dlouhá léta. Na Praze 1 dlouho neoblomně bojovala proti Filipu Dvořákovi a ODS, jako maminka dvou malých dětí bojovala za lepší život a za dětská hřiště... Ale když bojovala o statisíce, tak se koupit nenechala, když bojuje o miliardy, tak se koupit nechala,“ prohlásil Bárta.

Anketa

Pozdvihne Vít Bárta VV?

62%
38%
hlasovalo: 5207 lidí

„Pravdou je, že Radek John byl poté, co všechna jeho práce byla zničena nečasovsko-kalouskovským pučem, velmi zdrcen,“ odpověděl Bárta na otázku, zda čestný předseda VV Radek John selhal. Jeho nástupce doufá, že John bude jako novinář bojovat proti špatným věcem dál a bude se mu dařit lépe, jelikož VV byly po svém vzestupu velmi naivní.

Dotazy se týkaly i minulosti VV týkající se půjček Kristýně Kočí a Jaroslavu Škárkovi, které jim Bárta dal v obálkách. „Za dvacet let v podnikání v bezpečnostní agentuře byla práce s hotovostí naprosto běžná,“ myslí si poslanec. „Mít doma větší hotovost není nic špatného,“ dodal.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…