Bojovníci proti kapitalismu: Revoluce přijde, systém překonáme. Politici už začínají být vyděšení

04.06.2013 16:34

Nová antikapitalistická levice o sobě začíná dávat vědět. Nemá však nic společného se současnými parlamentními levicovými stranami – ČSSD či KSČM. Jak sama na svých stránkách uvádí, i když se k těmto stranám totiž obrací se svými problémy většina pracujících, selhávají. Stejně jako se prý bojí jít do boje odboroví předáci.

Bojovníci proti kapitalismu: Revoluce přijde, systém překonáme. Politici už začínají být vyděšení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Havíři z celé ČR přijeli do Prahy pochodovat před budovu vlády. Zde demonstrovali proti vládní politice a nezaměstnanosti

Jasně se prý v současné době ukazuje potřeba nějaké alternativy – antikapitalistické organizace. Ta by měla spojit pracující tak, aby dokázali obhájit své zájmy a našli skutečné řešení současné všeobecné krize. Krize, která se nevyhnula ani České republice. „Vládnoucí elity ukázaly, že jejich jediným receptem proti krizi jsou další útoky na postavení těch, kterým vládnou,“ uvádí se na stránkách Platformy Nové antikapitalistické levice. Jak název napovídá, příčinou toho, proč je situace taková, je kapitalismus. Není proto divu, že stále častěji proti němu lidé protestují nejen v Česku, ale i ve světě.

Poslední „boje“ se odehrály v německém Frankfurtu nad Mohanem u Evropské centrální banky 31. 5. a 1. 6., přičemž druhý den protestů byl tvrdší – byli zranění mezi policisty i demonstranty, několik desítek lidí bylo zatčeno. Po oba dva dny se i přes vytrvalý déšť účastnilo protestů několik tisíc lidí. Bez zajímavosti není to, že demonstrující se hlásí také k hnutí nazvané Blockupy. Komu název něco napovídá, asi pro něj není překvapením, že jde o jistou formu pokračování hnutí Occupy, které v předloňském a loňském roce zasáhlo řadu zemí světa.

Blok-okupujme Frankfurt

Fanoušci i příznivci antikapitalistické levice mají jasno: „Frankfurt nad Mohanem jako sídlo Evropské centrální banky a řady velkých finančních i jiných korporací platí za jedno z mozkových center, odkud nepřítel řídí svoji politiku škrtů, deregulací a privatizací veřejných statků a služeb ničivě dopadající na životy pracujících. Je to jedno z míst, odkud je finančníky vedena agresivní válka proti Řecku, ale i dalším evropským státům. Proto na rozhraní května a června právě zde proběhl protiútok těch, kteří si tuto politiku nemíní nechat líbit. Blok-okupujme Frankfurt,“ zní výzva na jejich webových stránkách. ParlamentníListy.cz se pokoušely spojit s někým s uvedených kontaktů osobně, bohužel zřejmě i vzhledem ke kalamitní povodňové situaci nebylo možné získat od nikoho z nich vyjádření.

„Blok-okupace Frankfurtu je akcí mezinárodního vzdoru proti zločinné politice současných evropských režimů řízených zájmy korporací a finančního sektoru. Je potřeba dát jasně najevo náš odpor k této politice, a to i krajními prostředky, neboť elity naprosto ignorují zájmy pracujících, seniorů a nezaměstnané či zadlužené mládeže, bezostyšně se nám po volbách vysmívají porušováním svých předvolebních slibů a programů a bez mrknutí oka ignorují nebo přepisují pro ně nepříznivé výsledky referend a jiných projevů lidové vůle,“ lze citovat dále z uvedených stránek.

Akce, které se odehrály ve zmiňovaných dvou dnech, byly prý zaměřené přímo na narušení činnosti Evropské centrální banky (ECB) a také dalších institucí profitujících ze současné krize. Hlavní důraz se kladl na masové blokády přístupových cest k sídlu banky, které měly zahrnovat klasickou formu protestů vsedě, stejně jako budování barikád, zábor veřejných prostranství pro diskusní shromáždění a pouliční divadlo nebo blokádu dopravních prostředků. Cílem mělo a má být účastníkům setkání budovu ECB pokud možno trvale znepřístupnit.

Proč tedy jen Frankfurt?

Frankfurt je také sídlem největších vykořisťovatelů současné krize: Německé banky, Commerzbank, Německé federální banky, Německé burzy a řady dalších bank, korporací nebo jejich významných poboček. Proto se právě na toto město nyní soustřeďuje odpor všech odpůrců neoliberální politiky či přímo kapitalismu jako takového, vysvětlují příznivci antikapitalistické levice.

Rozroste se hnutí i dál do světa?

Možná pro někoho překvapivou informací může být to, že Blockokupy je název koalice, která se ustavila již v roce 2011 s cílem blokovat zasedání Evropské centrální banky ve Frankfurtu nad Mohanem a okupovat jeho hlavní náměstí a ulice. Koalici tvořili aktivisté sítě ATTAC, odboráři, antifašisté, studentské iniciativy, účastníci hnutí Occupy, environmentální a míroví aktivisté stejně jako radikálně levicové skupiny primárně z Německa, ale také dalších evropských států jako Itálie, Francie, Belgie nebo Španělska.

Za vše může kapitalismus

A proč se protesty odehrávají stále častěji, masově, i když zatím většinou vždy ve zcela jiných zemích než v Česku? Je prý potřeba se podívat pravdě do očí.

„Hospodářská krize, bída ve třetím světě, války, ničení životního prostředí, nezaměstnanost, sociální vyloučení... Ty nejhorší rysy současného světa jsou nedílnou součástí systému, ve kterém žijeme a o kterém nám říkali, že je tím nejlepším z možných. Jsou důsledkem toho, že se o výrobě (a o ostatních společenských otázkách) rozhoduje z hlediska zisků úzké menšiny a ne potřeb většiny společnosti. Proto se ve svých snahách nemůžeme omezit na to, co je v rámci kapitalismu přijatelné. Naopak musíme tento rámec překračovat, musíme překonat kapitalismus. Jen sebeorganizací můžeme dospět ke svobodné společnosti,“ upozorňují lidé hlásící se k názorům antikapitalistické levice. Vraťme se však na okamžik ještě k protestům, při kterých létaly kameny a vzduch naplnil slzný plyn – tedy do Frankfurtu. Otazníků kolem toho, proč totiž vyhřezl odpor právě v Německu, se nabízí hned několik.

K Frankfurtu vedou ale i jiné nitky…

Proč blokovat a okupovat a proč právě ve Frankfurtu? Jde o odpověď na politiku evropských autoritářských elit, jejich program „úsporných opatření“, destrukce desetiletí fungujících veřejných a neziskových systémů a privatizace státních podniků. Výsledkem této politiky jsou na jedné straně stále větší zisky těch, kteří profitují z krize, kterou sami zavinili (banky, korporace, manažeři), a na straně druhé sociální propad širokých vrstev obyvatelstva, růst nezaměstnanosti, prekérní práce, zadlužení domácností a úpadek celých států.

Frankfurt je sídlem Evropské centrální banky, která ordinuje Řecku a dalším zemím devastující politiku škrtů a pouštění žilou státnímu sektoru, což Řecko dovedlo k šest let trvající a stále nekončící krizi, nedostatku léků v nemocnicích, nárůstu počtu sebevražd o 45 % (2011) a k růstu oficiální míry nezaměstnanosti na 27 % (2013). Ve Frankfurtu sídlí také německé pobočky všech tří hlavních ratingových agentur, které se na válce proti Řecku zásadním způsobem podílely.

Čeká svět či Evropu nová revoluce, která porazí kapitalismus?

Ačkoli to ještě před dvěmi lety připadalo většině lidí jako utopie a varování některých politologů o tom, že lidé mohou vyjadřovat masově svoji nespokojenost v ulicích, se nebralo vážně, vývoj událostí ukazuje, že je třeba brát tato slova v potaz. Revoluce zaplavující Evropu dokonce začala děsit i Německo. Podle německého ministra financí Wolfganga Schäubleho k ní může mít skutečně starý kontinent nakročen… A proč? Především kvůli rychle rostoucí nezaměstnanosti napříč všemi zeměmi EU. Uvedl to minulý týden v úterý, když varoval, že například neúspěch v boji proti nezaměstnanosti mládeže by mohl Evropu rozervat na kusy. Uvedl pak i to, že zavrhnout model blahobytu tohoto kontinentu ve prospěch tvrdších amerických standardů by podle něj zažehlo revoluci.

Jak pak dále připomněla také agentura Reuters, Německo spolu s Francií, Španělskem a Itálií dosud totiž podporovalo naléhavé akce k záchraně generace mladých Evropanů, kteří se děsí, že nenajdou práci. Nezaměstnanost mládeže v EU v současné době obchází přitom už každého čtvrtého, což je více než dvojnásobek této míry u dospělých. „Musíme být úspěšnější v našem boji proti nezaměstnanosti mládeže, jinak ztratíme bitvu o evropskou jednotu,“ řekl Schäuble pro agenturu Reuters.

Zpravodajský portál Thedailybell.com i v důsledku těchto slov rozebírá fakta, která napovídají, do jaké míry je hrozba revoluce v Evropě reálná. Ti na vrcholku experimentu, který se nějak v poslední době zvrhnul, už nejsou sebevědomí jako dříve, ale naopak nervózní a vyděšení. „A to z ničeho menšího než je plnocenná revoluce,“ uvádí i Thedailybell.com.

Není třeba ani nijak detailně rozebírat fakt, že právě tato vyhrocená situace nahrává snahám levice – a to třeba i zmiňované nové – antikapitalistické.

Co je Nová antikapitalistická levice (NAL)?

Ten, kdo o Nové antikapitalistické levici dosud moc nikde nečetl či neslyšel, tak zřejmě neví, že NAL vznikla koncem roku 2009 na základě výzvy ke sjednocení radikální levice adresované vedle radikálně levicové veřejnosti také Socialistické solidaritě (SocSol), Socialistické organizaci pracujících (SOP), Socialistické alternativě Budoucnost (SAB) a Skupině revoluční mládeže REVO.

Její vznik byl přitom inspirován Novou antikapitalistickou stranou (NPA) ve Francii, od které si také propůjčila své logo. Ideologicky se Nová antikapitalistická levice vymezuje, jak název potvrzuje, jako antikapitalistická. To znamená, že se neomezuje na jeden z radikálně levicových směrů. Vymezuje se naopak jako alternativa k parlamentní levici (ČSSD, KSČM).

Nová antikapitalistická levice se na jaře 2010 rozhodla zahájit proces své registrace jakožto politického hnutí. NAL pořádá každoročně Antikapitalistický kemp a snaží se podporovat lidi bez domova. Od dubna 2010 pak provozuje též Antikapitalistickou právní poradnu a vydává časopis Nová levice.

Zdroj: Wikipedie

O víkendu festival proti kapitalismu?

Poukázat na problémy kapitalismu a zároveň k němu představit alternativy se o tomto víkendu (7. až 9. června v pražské galerii Tranzitdisplay), pokud to nepřekazí nepřízeň počasí a následky povodně, chtějí pořadatelé i hosté druhého ročníku festivalu Dny antikapitalismu. Zúčastní se ho tuzemské i zahraniční osobnosti levicové scény, mezi nimiž nebude chybět přední česká ekonomka Ilona Švihlíková nebo filosof Michael Hauser, jenž pohovoří o relevanci marxismu pro dnešní dobu.

„K pořádání tohoto festivalu vede Socialistickou solidaritu současná situace, která ukazuje, že kapitalismus je systém, který generuje spoustu problémů. A také nynější krize je krizí, která je způsobena kapitalistickým systémem. Během třídenního festivalu chceme ukázat, jaké jsou alternativy k současnému systému a představit je lidem,“ uzavřel pro ParlamentníListy.cz mluvčí akce Štěpán Lohr.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…