Bulvár zveřejnil přezdívky politiků: Humorné to není

07.11.2010 18:12

Stejně jako ve školních lavicích se i v těch poslaneckých rozdávají přezdívky. Hejnec se tak může hádat se Zloprckem, zatímco se mu Džordžíno s Luftjardou smějí. Do tématu zasvětil čtenáře server Blesk.cz.

Bulvár zveřejnil přezdívky politiků: Humorné to není

"To vy jste do čela ČSA dostal Jaroslava Tvrdíka, řečeného Luftjarda," nařkl jednou Miroslav Kalousek Bohuslava Sobotku a vyzradil tak jednu z politických přezdívek. Sám Kalousek, navzdory opakovaným narážkám opozice na jeho údajnou náklonnost k alkoholu, přezdívku nemá.

To Kalouskův věčný sok, David Rath, si jméno vybudoval. Svou všestranností. Říká se mu totiž Hejnec, alias hejtman a poslanec v jednom. Ratha tak kdysi nazval Petr Nečas a když se počty "kříženců" hejtmanů a poslanců rozšířily, termín "hejnec" byl změněn na "hejtmanec." 

K tématu:
Hejtmanci, teď i hejtmanátoři. To se nedá stíhat, volá ODS 

Džordžíno a Topol

Nečasův předchůdce v čele ODS, Mirek Topolánek, měl rovněž přezdívku. Václav Klaus ho jednou v rozezlené SMS zprávě označil za "falešného a prázdného Topola". A jméno se ujalo.

Podobně se osočil zase Topolánek na svého největšího sněmovního rivala, Jiřího Paroubka. Kvůli jeho údajným vazbám na podsvětí a kvůli přátelství s rodinou Václava Kočky se mu pak začalo říkat Džordžíno nebo Don Číčo.

Pro současného ministra obrany Alexandra Vondru se prý, zřejmě bohužel, ujala přezdívka Křivá huba. 

Mediálně atraktivní Věci veřejné také nezůstaly ušetřeny. Jejich předsedovi, ministru vnitra Radku Johnovi, bylo podle Blesku zkomoleno příjmení na Elton Džon. Pokud by ministra spojení s homosexuální hvězdou pop music uráželo, může se hlásit ke své druhé, mužnější přezdívce: Chuck Norris.

Praha má Zloprcka a Blba z Horní Dolní

Je celkem běžné, že si podřízení vymyslí na šéfa nějakou peprnou přezdívku. To se stalo i pražskému primátorovi Pavlu Bémovi. Úředníci magistrátu mu kvůli jeho výšce a prý i pro jeho mstivost začali říkat Zloprcek.

Bémův kolega v ODS v hlavním městě, David Vodrážka, vstoupil do politiky jako Pražský Ken. Po několika nešťastných výrocích ho šéf Topolánek překřtil na Blba z Horní Dolní.

Přezdívku dostala i údajná šedá eminence pražské ODS, podnikatel Roman Janoušek. Říká se mu Lord Voldemort a sídlí v Cukrárně, jak se slangově nazývá nejmenovaný objekt v centru Prahy.

Mezi starou gardou ODS (nebo-li Rodinkou) prý tedy mělo slovní spojení "jít do cukrárny" svůj skrytý význam.

Čtěte: David Rath a Vrtošivý Bůh, aneb středočeský hejtman spisovatelem

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…