Čunek od podlahy hovoří o svinstvech Jiřího Pospíšila

03.07.2012 4:20

JINÝMA OČIMA Jiří Pospíšil coby ministr nedělal skoro nic, jen si hýčkal svoji popularitu. A je to také Pospíšil, za jehož ministrování prý byla zavedena největší „svinstva“ v pravomocech exekutorů. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz je o tom alespoň přesvědčen někdejší Pospíšilův vládní kolega Jiří Čunek z KDU-ČSL.

Čunek od podlahy hovoří o svinstvech Jiřího Pospíšila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

Nynější senátor Jiří Čunek byl z titulu ministra pro místní rozvoj určitou dobu kolegou odvolaného ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) v Topolánkově vládě. Kromě sporů ohledně Pospíšilova pochybení v protiprávním postupu v Čunkově kauze tak může dnešní senátor blíže poreferovat, jak činnost svého vládního kolegy vnímal. V hodnocení pro ParlamentníListy.cz vůbec lichotivý nebyl.

Anketa

Věříte Jiřímu Čunkovi?

72%
28%
hlasovalo: 1222 lidí

Bojoval jen za popularitu

Senátoru Čunkovi především nejde do hlavy Pospíšilova současná mediální hysterie, která mu místy téměř nasazuje svatozář. „I podle toho, že jsem byl ve společné vládě s Jiřím Pospíšilem, musím naprosto odmítnout hysterii, že by to byl člověk, který za něco bojuje. Ten bojoval vždycky jenom za svoji popularitu, říkal jen to, co chtěla média a kdyby byl pořádným ministrem spravedlnosti, dávno by vyřešil problémy na státním zastupitelství,“ viní exministra, který se v podzimních volbách hodlá ucházet o post hejtmana Plzeňského kraje.

„Už v mém případě soud určil, že to vyšetřování bylo nezákonné, a to ze strany policie, státních zástupců i některých soudů. A Pospíšil tomu vůbec nebránil, protože média chtěla najít nějakého viníka a tím jsem měl být já,“ vzpomíná pro ParlamentníListy.cz senátor.

Svinstvo. Pospíšil v Toskánsku s vrchním exekutorem, proti kterým pak „bojoval“

Jiří Pospíšil prý coby ministr nedělal v zásadě nic a tvrdil, že státní zastupitelství a soudy si mají všechny věci vyřešit samy. Od toho tu však podle něho politik není, ten má pranýřovat nešvary, což Pospíšil nedělal. „Vím, jak v tomhle situace vypadá. Hrál to jen tak, aby na tom byl dobře v očích médií a veřejnosti, ale ta pravda je někde úplně jinde. Ale ať si takoví lidé jdou poslechnout občany, mnozí z nich dobře vědí, že je to jenom hra. Neznají podrobnosti, ale cítí, že se s nimi hraje pouze hra,“ mluví Čunek o naladění veřejnosti k politickým aférám.

„Proč se třeba nikdo nepozastavuje nad tím, že pan Pospíšil jako ministr měl představit budoucího nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana právě kmotrovi Jurečkovi z Plzně. Je to naprosto nesystémové a podezřelé a nikdo se tím nezabývá! Nebo tím, že ve známém Toskánsku byl Pospíšil také a podle mých informací tam byl se šéfem komory exekutorů,“ poodhaluje senátor některé Pospíšilovy stinné stránky.

Otázka exekutorů je podle něho důležitá v nahlížení na Pospíšilovu politickou činnost a jeho ohled směrem k mediální popularitě.

Maledivy, Jurečko, Toskánsko. Bojovník za obyčejné lidi…

„Takže to svinstvo, které tu vzniklo, kdy obyčejní lidé byli týrání exekutory, bylo do praxe uvedeno za pana Pospíšila. Jenže ve chvíli, kdy se občané a média probudili, tak se postavil do čela boje proti exekutorům, což už je jenom legrace. On za ten stav může, ale protože se situace obrátila, dělá, jako by proti tomu bojoval. Přitom to nebyl nikdo jiný než Jiří Pospíšil, který dal exekutorům pravomoci na to, aby týrali téměř nevinné lidi, a najednou se staví do role obránce obyčejných lidí. Nechápu, proč jsou k němu média takhle neuvěřitelně milostivá,“ podivuje se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz

Čunkem zmíněná údajná Pospíšilova podivná dovolená není zdaleka jediná, o které se po jeho odvolání začalo mluvit. O jiné podivné cestě mluvil v rozhovoru s naší redakcí i novinář z týdeníku Euro Jan Hrbáček.

„Dostal jsem informaci, že měl být Jiří Pospíšil s Romanem Jurečkou na Maledivách, což Pospíšil striktně odmítl. Potvrdili mi to ale dva vysoce postavení členové ODS. Bylo ale velice zajímavé sledovat Pospíšilovu rétoriku. Říkal, že neví, kde Maledivy jsou, s Jurečkem prý na dovolené nebyl a nakonec řekl, že nesnáší tropy. Tak sakra, když někdo neví, kde Maledivy jsou, tak ani nemůže vědět, že jsou v tropech,“ řekl Hrbáček nedávno ParlamentnímListům.cz.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…