Další způsob boje proti církevním miliardám: Ať poslanci nemají o dovolené klid

31.07.2012 15:47

Odpor proti církevním restitucím neustává. A tak se objevují stále nové aktivity vyzývající k tomu, aby byl zákon o církevních restitucích přehodnocen. Tou poslední je emailová kampaň, ve které mohou lidé prostřednictvím webového formuláře zasílat poslancům a senátorům dopis se žádostí o celostátní referendum.

Další způsob boje proti církevním miliardám: Ať poslanci nemají o dovolené klid
Foto: Hans Štembera
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

E-mailová kampaň, namířená proti zákonu o majetkovém vyrovnání s církvemi, byla spuštěna na stránkách Hnutí za přímou demokracii před týdnem, 23. července. Občané, nespokojení s tímto zákonem, mohou prostřednictvím webového formuláře HzPD zasílat poslancům a senátorům dopis, ve kterém je vyzývají, aby současnou podobu zákona na podzim nepodpořili. A také aby vyvolali k církevním restitucím celostátní referendum.

„Na podzim se s velkou pravděpodobností projednávání zákona vrátí do Poslanecké sněmovny, takže lidé mají dostatek času k vytvoření silného tlaku na poslance. Podle průzkumů zhruba 80 procent občanů s navrhovaným zákonem nesouhlasí a stejné množství požaduje k zákonu referendum. To si musí zastupitelé uvědomit a jejich požadavky respektovat,“ vysvětluje spuštění kampaně ParlamentnímListům.cz mluvčí HZPD Milan Valach.

Nechtějí nechat politiky o dovolené klidně spát

Kampaň se tak úspěšně rozjela. „Nenechme koaliční poslance a senátory o dovolené klidně spát. Zatlačme na jejich svědomí. Nehlasujme pro ty, kteří hlasují pro církevní restituce“ uvádí se u zmiňované průvodní výzvy. A tu je možné jedním kliknutím myši odeslat zákonodárcům. Nutno dodat, že k úternímu dopoledni, tak učinilo bezmála 2500 lidí.

„Přestaňte naříkat, začněte jednat. Napište poslanci, pošlete mail všem svým přátelům. Ať vidí, že v příštích volbách, již na podzim, jim to spočítáme. Za jeden den přibývá i 700 nových podpisů,“ svěřoval se v pondělí v diskusi na facebooku Milan Valach. Narůstající počet podpisů totiž naznačuje možnost úspěchu celé akce.

Ovšem mezi příspěvky se dají najít různé názory z obou názorových táborů. Zatímco některý akci odmítají a píší, že církevní restituce schvalují, jiná diskutující, Marie Kružíková, na sociální síti připomíná: „Kristus chodil bos a neměl, kde by hlavu složil...Je to tak, jak kázal Jan Hus. Představitelé většiny církví jdou naprosto tvrdě a nekompromisně po majetku, a s tím nemůžu souhlasit,“ píše.

Poukazují na nespravedlnost a nemorálnost

Hnutí za přímou demokracii proti církevním restitucím nevyjadřuje svůj odpor poprvé. Již dříve je odsoudilo a snaží se stále poukazovat na nespravedlnost a nemorálnost navrhovaného zákona. HZPD podporuje i snahu spisovatelky Lenky Procházkové, která podala na vládu a kardinála Dominika Duku trestní oznámení. Podalo také své trestní oznámení, tak jako stovka dalších občanů. V den výročí upálení Jana Husa hnutí pak zorganizovalo protestní shromáždění, zaměřené právě proti návrhu církevních restitucí, kde vystoupili teolog Ivan Štampach či zmiňovaná spisovatelka Procházková.

Přímá občanská kontrola politiků

Na místě je ještě vysvětlit, co vlastně Hnutí za přímou demokracii (HZPD) je. Jejím mottem je zavedení a používání metod přímé občanské kontroly politiků. To považují lidé zde sdružení za nezbytné pro to, abych se dalo o našem politickém zřízení nadále mluvit jako o demokracii.

„Naším cílem je společnost svobodných a solidárních občanů, založená na jejich vzájemné rovnosti, spolupráci a pomoci potřebným. Avšak nemohou být dobré vztahy mezi lidmi tam, kde privilegované menšiny ovládají většinu společnosti, a to ke svému vlastnímu prospěchu. Nemůže být funkční demokracie a spravedlivý stát tam, kde se politické strany  staly jen nástroji k prosazení  zájmů  této privilegované menšiny nejbohatších vrstev kapitalistické společnosti,“ vysvětlují lidé v tomto hnutí sdružení.    

Právě v této uvedené nerovnosti totiž vidí hlavní příčinu současné krize. A ta není podle nich jen krizí ekonomickou, ale také politickou.

„Nejen, že se lidé ocitají v ohrožení nezaměstnaností a úpadkem životní úrovně, ale současně cítí, že je politikové nezastupují a neusilují o řešení jejich životních problémů. Nejvíce ohrožení v této bezohledné společnosti jsou pak ti nejslabší: děti, staří lidé, nemocní a handicapovaní lidé vůbec. Je nutné zvrátit tento krizový vývoj ohrožující ve svých důsledcích samotné přežití lidstva na této planetě,“ konstatují s tím, že to je ale možné jen tak, že bude odstraněna základní příčina. A za tu považuje HZPD extrémní koncentraci moci a bohatství v rukou malé privilegované menšiny ovládající  společnost.

„Proto je nutné odstranit dnešní zkorumpovaný a nefunkční systém zastupitelské demokracie a nahradit jej demokracií přímou,“ uvádí se i na stránkách tohoto protestního hnutí.


Text výzvy:

Občanky a občané,

také považujete schválený zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi za nespravedlivý a nemravný ?

Ještě není nic ztraceno, ještě můžeme vše změnit.          

Výzva:

Poslanci a senátoři vládní koalice,

jako občan(ka) České republiky zásadně nesouhlasím se současnou podobou zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi.

Vyzývám vás proto, abyste hlasovali proti jeho přijetí a rozhodnutí o církevních restitucích přenechali přímo občanům této země

vyhlášením celostátního referenda o církevních restitucích.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…