Disidentská nakládačka Zemanovi: Voliči ještě uvidí, jakou udělali chybu

20.05.2013 13:24

Za hrubý zásah do akademických práv považuje politický aktivista John Bok skutečnost, že prezident Miloš Zeman odmítá podepsat profesuru literárního historika Martina C. Putny. Přisvojuje si tím to, co si nedovolili jeho předchůdci, a směřuje zemi k autoritářskému systému. Svými kroky bude jen poškozovat levici pro parlamentní volby v příštím roce.

Disidentská nakládačka Zemanovi: Voliči ještě uvidí, jakou udělali chybu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Od pátku čelí prezident Miloš Zeman kritice akademické obce i politiků za to, že odmítá podepsat profesuru literárního historika Martina C. Putny, jenž v minulém roce obdržel Cenu Toma Stopparda za knihu Václav Havel – Duchovní portrét v rámu české kultury 20. století. Kritici podezírají Zemana z toho, že se Putnovi mstí za to, že v přímé prezidentské volbě otevřeně podporoval jeho rivala Karla Schwarzenberga a jeho samotného v kampani a ještě i po samotné volbě zostouzel.

Miloš Zeman to už schytal i od exlidoveckého strážce morálky Miroslava Kalouska. „Pokud pan prezident opovrhuje akademickými svobodami, existuje reálné riziko, že brzy začne opovrhovat i svobodami občanskými. TOP 09 je připravena zmobilizovat všechny občanské síly k tomu, aby se mu to nepovedlo,“ uvedl první místopředseda TOP 09 Kalousek. Prezident Zeman v prohlášení pro Českou televizi uvedl, že historika nechce jmenovat profesorem kvůli jeho účasti na pochodu homosexuálů Prague Pride, kde nesl transparent s nápisem „Katolické buzny zdraví Bátoru“.

Jde o hrubý zásah do akademických práv

„Já si myslím, že to je hrubý zásah do akademických práv,“ říká pro ParlamentníListy.cz politický aktivista a signatář Charty 77 John Bok. „Už jsem v této souvislosti zaslechl srovnávat jmenování soudců a udělování akademického titulu, to je totální nesmysl. Soudce vykonává moc, a proto je rozumné, že prezident republiky, který je nejvyšším představitelem tohoto státu, se může vzpěčovat a zvažovat z rozličných důvodů, že by dotyčný neměl být ještě jmenován soudcem. Třeba proto, že je moc mladý,“ nechává John Bok vzpomenout na jeden z kontroverzních kroků Václava Klause.

„Není nic snižujícího na tom, když už je zákon tak postaven, aby prezident akceptoval akademickou půdu a titul profesora panu Putnovi udělil. To, jestli je někdo obdařen znalostmi, vědomostmi a jinými předpoklady, aby byl profesorem, to by pan prezident měl nechat na akademické radě a na příslušných školách a komisích, a ne aby se do nich sám vtlačoval. To je opravdu demokracii vzdáleno,“ myslí si zakladatel Spolku Šalamoun, jenž byl v minulosti Zemanovým předchůdcem Václavem Klausem třikrát navržen na veřejného ochránce práv.

Zeman směřuje k autoritářskému systému

„Je to jen důkaz toho, že si pan prezident přisvojuje to, co si nikdy žádný jeho předchůdce nepřisvojoval, a dokazuje, že směřuje k prezidentskému systému, ač naše Ústava nic takového nepřipouští. To, co Zeman dělá, je směřování k autoritářskému systému, což mě nijak neudivuje. Myslím, že nám pan prezident ještě ukáže, že se i ti, co ho volili, mýlili ve své představě. Nebo možná nemýlili a zrovna takového prezidenta, silného - v uvozovkách - a nedemokratického, si přáli,“ přemítá John Bok.

„Neustále se vykládalo o tom – teď budu vypadat jako obránce pana Klause, ale nejsem – jak Václav Klaus dělá ostudu a škodí této zemi. Přitom nyní už jsou některé evropské země na vážkách s jednotnou ekonomikou a měnou a začínají přehodnocovat skutečnost, že by měly živit země, které nestačí svou ekonomikou. Teprve nyní jim dochází, že neměly tak spěchat. Evropská unie může být pevná jenom tím, že všichni ti partneři jsou ekonomicky i systémově na stejné úrovni, což se o zemích v rámci EU nedá říct,“ připomíná John Bok pověstný Klausův euroskepticismus.

Na malém hnojišti si hraje na velkého krále

„A teď to srovnejte s tím, jak Miloš Zeman nadšeně přivítal pana Barrosa a vyvěsil nad naším hlavním městem evropskou vlajku. Tím ukázal, že není prezidentem této země, ale jakýmsi vazalem Evropy, pak už může být vazalem kohokoli. Paradoxní je, že na malém hnojišti si hraje na velkého krále a přitom je ochoten zříkat se povinností hlavy státu navenek, to znamená neustále prosazovat celistvost a suverenitu tohoto státu. Ukazuje shrbenost vůči Evropské unii a servilitu vůči Moskvě, přestože si hraje na mohutného suverénního vladaře v Česku,“ upozorňuje John Bok.

Miloš Zeman je vnímán jako levicový prezident, a tak je možné, jak ostatně potvrzuje nynější reakce TOP 09, že se pravicové strany pokusí využít některých Zemanových kroků k tomu, aby je v parlamentních volbách v příštím roce odradily od levice a naopak se pokusily jejich hlasy získat samy. „Myslím a také doufám, že Zemanovy kroky levici uškodí,“ přiznává pro ParlamentníListy.cz John Bok a podotýká, že nynější většinovou podporu ve společnosti nemá levice svou zásluhou, ale vinou pravice, která na celé čáře selhala.

Prezident bude levici svými kroky poškozovat, ale sám levicový není

„Pravice si hraje na konzervativní sílu této země, ale s konzervativní silou nemá nic společného, protože konzervativec musí být zodpovědný vůči potřebným, musí být rozumným hospodářem a ne dělat hurá rozhodnutí. Netvrdím, že není potřeba šetřit, ale v první řadě ať šetří ti, co to po ostatních vyžadují. Ti, kteří si rozdávají prebendy, ale na druhou stranu odírají ty, jež peníze potřebují ke každodennímu životu, a kteří celý život jako například důchodci odevzdávali své peníze i um této zemi, a teď si mají v první řadě utahovat opasky oni,“ zlobí se John Bok.

„Zeman bude levici do voleb svými kroky poškozovat, i když sám levicový není. To je také paradox. Co je vlastně na levici v této zemi levicového? Ona používá prapor ochrany potřebných a chudých, ale když sama byla u moci, tak jsem si nevšiml, že by pro potřebné a chudé něco dělala, že by třeba měla větší zaměstnanost. Oni se chlapci dostali do stejného problému, neboť předtím marnotratně utráceli to, co tahle země měla,“ kritizuje John Bok levicové vlády, které jsme tu v minulosti měli.

Za Zemanovy vlády přišla vniveč největší část toho, co vynesla privatizace

„Za Zemanovy vlády přišla vniveč největší část toho, co tento stát získal v privatizaci. To byl bilion a dvě stě miliard. Když se spočítá, co bylo investováno do rozvoje, do podpory ekonomiky, vybudování dalších dálnic a financování či přerozdělování peněz do obcí, krajů, kde jsou ty peníze? Prostě je chlapci prošustrovali. A to nebyla ODS, to byla levice. Takže levice má tendenci se chovat stylem, ať to vyřeší ti, co přijdou po nás. Tudy také nevede cesta, protože proč by naši potomci měli nést důsledky naší hýřivosti, rozmařilosti a nezodpovědnosti,“ dodává politický aktivista John Bok.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…