Emoce a argumenty. Procházková s Halíkem se přeli v ČT kvůli restitucím

11.08.2012 6:12

Kampaň ČSSD proti zákonu o církevních restitucích vyvolala velkou kritiku samotné církve. Prezident Václav Klaus v pátek vyzval obě strany sporu, aby zmírnily své hlasy. Ve studiu pořadu Události, komentáře diskutovala odpůrkyně tohoto návrhu zákona, spisovatelka Lenka Procházková, a jeho přiznívec Tomáš Halík, prezident České křesťanské akademie.

Emoce a argumenty. Procházková s Halíkem se přeli v ČT kvůli restitucím
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Tomáš Halík a Lenka Procházková ve studiu České televize

Tomáš Halík zdůraznil, že si nepřeje bohatou církev po stránce materiální, ale duchovní. Nepodporuje prý zákon z hlediska církve, ale samotných občanů, neboť církev jako taková restituce nepotřebuje. Zmínil, že v současné době ale narostl počet jednotlivých církví natolik, že by stát už nebyl schopný je financovat ze zabaveného majetku.

Kampaň ČSSD považuje Halík za obrázek jí samé, ukazuje tak podle něj, že je v tak špatném stavu, že se musí snížit k získávání voličů tak podlou a populistickou kampaní. Podle Lenky Procházkové však na diskutovaném billboardu není nic špatného, pouze vzbuzuje občany, aby se nad problematikou církevních restitucí opravdu zamysleli.

Zákon o církevních restitucích dokonce označila za nespravedlivý a protiústavní. Poukázala na to, že církevní majetek neměl nikdy v historii až do současnosti status soukromého vlastnictví. „Ať si církev platí věřící lidé, jako je tomu v dalších zemích Evropy. Pokud by prostředky nestačily, vznikly by podpůrné mechanismy, například granty,“ řekla.

Halík však považuje tento způsob řešení otázky církevních restitucí za naivní, neboť už nyní je spousta církevních aktivit sponzorována právě příspěvky věřících lidí. Dodal, že církevní majetek představuje pouze dvě tisíciny z celého státního rozpočtu. „V minulosti byla spáchána křivda a ta je třeba napravit."

"

reklama

autor: nem

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…