Foldyna udeřil: Kongres ODS? Něco jako kongres patologů resuscitující mrtvého

05.11.2012 21:00

ROZHOVOR - Když se měli prezidentští kandidáti Jan Fischer a Miloš Zeman vyjádřit k otázce Kosova, ukázalo se, že i v této záležitosti jsou jejich postoje diametrálně odlišné. O komentář k situaci v Kosovu a ke stávajícímu politickému dění i nastávající prezidentské volbě požádaly ParlamentníListy.cz poslance za ČSSD Jaroslava Foldynu.

Foldyna udeřil: Kongres ODS? Něco jako kongres patologů resuscitující mrtvého
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna

Ten, mimo jiné, za slova Albrightové o „odporných Srbech“ ji neváhal upozornit, že za podobné výroky o národech, se předstupovalo před soud v Norimberku.

Zatímco Zeman označuje Kosovo za islamistickou diktaturu podporovanou mafiemi, Jan Fischer se ještě coby premiér osobně sešel s kosovským premiérem  Hašimem Thaçim, který je mimo jiného podezřelý, že se jako představitel Kosovské osvobozenecké armády podílel na nelegálním obchodování s lidskými orgány unesených Srbů.

Vy jste se nedávno vrátil z Balkánu. Jak vypadá situace v Kosovu nyní?
S islamismem bych to nepřeháněl. Islám se tam snaží prostřednictvím škol a nadací nějakým způsobem působit. Buďme ale spravedliví. Většina těch kosovských Albánců nejsou žádní muslimští fundamentalisté. Když jedu do Peče a vidím tam ty tisíce mladých lidí, tak to nejsou žádní fundamentalisté. Ale islámské radikální školy v mešitách, se samozřejmě snaží dění ovlivnit.

Ať si nikdo nemyslí, že Thaçi je nějaký muslimský fanatik. To je prostě člověk, který jen využil situace. Oni se snaží infiltrovat formu, které říkám recyklovaný islám. Tento recyklovaný islám na Balkáně, na bosenském území islamizace po Turcích, tam existovaly i dříve, za Tita, po dobu 40 – 50 let. Tehdy byl ale ten islám velmi umírněný, teď tam ale působí Vahábité a snaží se recyklovat ten islám, což je velmi nebezpečné. V Orechovcích, kde byly dvě mešity, se jich během 10 let postavilo dalších 6 nových. Neřekl bych ale, že většinové obyvatelstvo Kosovských Albánců jsou náboženští fundamentalisté. Nejsou to radikálové.

Jak tedy vnímáte výroky Jana Fischera o Kosovu?
Fischer je prostě blázen. On například nebere vůbec na vědomí, že na Kosovu, jak uváděl i Miroslav Polreich, na Britských listech, není už například jediný Žid. Komunita, která tam po staletí fungovala. Oni prostě všechny Židy vyhnali. A to skutečně byla snaha některých těch fundamentalistických skupin.

Více rozhovorů ZDE

Pan Fischer zřejmě nevnímá ani mezinárodní právo, ani historii naší vlastní země. My jsme si své Kosovo prožili v roce 1938, po podpisu západních mocností Mnichovské dohody. Fischer je prostě člověk, kterého si už vůbec nevážím.

Takže ta neúcta je jen kvůli Kosovu?
Vůbec ne. Například i proto, jak se kategoricky odmítavě staví, jako bývalý člen KSČ, k možnosti sestavení vlády za podpory současných komunistů. Pan Fischer je pro mne ztělesněním křivosti a Miloši Zemanovi nesahá ani po kotníky. Je to šedá úřednická myš, která se snaží vyprofitovat na personální bídě v Česku do prezidentských voleb. Jedinými důstojnými kandidáty jsou pro mne Miloš Zeman, Jiří Dienstbier a paní Bobošíková. Ať si o nich myslí kdo chce, co chce, ale proti Fischerovi jsou to slušní lidé. Rozhodně slušnější, než celý Fischer, který navíc jede do Kosova a podává si ruku s Thaçim a pak vypráví nesmysly.

Evropa si Kosovem spoluvytvořila obrovský problém. Normalizace v Kosovu či obecně, stabilizace Balkánu, je samozřejmě nezbytná. A Evropa, která ten neklid spolurozpoutala, za to samozřejmě nese také spoluodpovědnost, která bude velmi, velmi drahá. Je třeba vytvořit fungující struktury, je třeba vytvořit z Kosova region, který bude součástí budoucího uspořádání Evropy, kdy nebudou hrát roli národní státy, ale regiony.

Ano, jistě, to je přímo úžasná vize budoucnosti. Víte, jen bych moc rád tyto vizionáře viděl, jak obracejí bývalé velitele a předáky UČK, kteří vzešli z různých velmi podivných uskupení, na evropskou demokracii. Vždyť je to směšné.

Jsou v tom ale nejspíš americké zájmy. Paní Albrightová….
No tak paní Albrightová ukázala tím, jak na Kosovu vydělala 20 milionů dolarů, a výrokem „odporní Srbové“, kam vlastně patří. Je šokující, už z důvodu, že část její rodiny skončila na popravištích koncentračních táborů, že se chová tak, jak se chová. Jestliže si někdo dovolí říct o národu, že je odporný, rád bych jí připomněl, že podobní lidé už byli souzeni v Norimberku.

Přejděme na naši domácí politickou scénu. Jaký dojem na Vás udělal kongres ODS?
Kongres ODS? Tak to mi připadalo, jako když se sejde kongres patologů a v představě, že jsou na ARO (Anesteziologicko-resuscitační oddělení), se pokoušejí resuscitovat mrtvého pacienta. Neumí to ale, protože jsou to patologové. Jsou to přece právě ti, kteří ODS přivedli svým arogantním chováním a kmotrovstvím tam, kam spadla z přirozené politické pravicové síly.

Přirozená pravicová síla samozřejmě existuje, a já tuto existenci zcela respektuji, přestože mé názory jsou zcela odlišné. V ODS ovšem převládla většina, která vnímá politiku nikoli podle Niccoly Machiavelliho, ale podle Mario Puzo (autor Kmotra). Takže tito patologové zatlačili ODS oči, a teď už ODS nezbývá, než vstát z mrtvých nebo reinkarnovat.

Nejhorší na tom je, že budou trpět jak ti slušní členové ODS – a ti tam bezesporu jsou, tak slušný volič pravice, který dostává na p*del. Ale hlavně, budou trpět občané této republiky.

Jak dlouho, myslíte?
Já se velmi obávám, že do konce volebního období.

Nevěříte, že by na jaře mohlo „něco“ přijít? Třeba až Václavu Klausovi vyprší prezidentský mandát?
Nejsem si jist, zda bude mít Václav Klaus tu sílu stát se i „otcem obnovitelem a sjednotitelem“. To nejsem v tuto chvíli skutečně schopen říct. Je to ale možné.

Co by bylo lepší pro naši zem?
Musíme vzít na vědomí, že vždycky bude existovat na pravicovém křídle politického spektra nějaká strana, která má odlišné názory, než my, socialisté. A nevadí mi to, když to budou prosazovat čistými a slušnými metodami. A Když to bude reprezentovat Václav Klaus, poučen chybami z 90. let, může to mít na pravici pozitivní vliv. Sice mu nezapomenu kupónovou privatizaci, ani Viktora Koženého. Což on na to asi také nezapomněl, ale pochybuji, že by si to chtěl přiznat (směje se).

Jsem ale přesvědčen, že každý člověk má právo na svůj vývoj a Václav Klaus mě v řadě svých postojů v úřadu prezidenta přesvědčil, že je to přece jen jiný Václav Klaus, než z počátku devadesátých. Vložil už tu zkušenostní serióznost do svých kroků. A když nad tím uvažuji, tak pro českou politickou scénu by jeho návrat byl podle mne určitě lepší.

Co nejvíc vyčítáte ODS?
ODS se podařilo vrátit nás o 100 let zpět. Zpolarizovala společnost naprosto nepřijatelným způsobem. Vytvořila pouze dvě skupiny – chudé a bohaté, které proti sobě stojí. A vytvořila navíc to, co vlastně vůbec nechtěli, mohutný píár pro komunistickou stranu, a to takový, který by si nikdy nemohla dovolit zaplatit.

Takže, zatím co pravice zatlačuje ODS oči, podařilo se jí skvěle resuscitovat komunisty. To je ovšem opravdu mimořádný úspěch současné pravice (směje se).

Čím prospěje zemi Miloš Zeman a čím Jan Fischer?
No….(dlouhé ticho) tak na to, čím může prospět této zemi Jan Fischer, opravdu nemám odpověď. Já si to totiž neumím ani představit. Člověk, kterého jsem viděl, jak se přetvařuje, jak se překabátil… Samozřejmě, i pro něj platí, že každý člověk má právo na vlastní vývoj a na změnu, ale pan Fischer mě opravdu ničím nepřesvědčil. Byl představitelem loutkové vlády, za jejíž provázky tahali ti, kdo jsou do jisté míry odpovědni za tuto krizi. On přece nikdy nikam nebyl zvolen, jen dosazen.

On mě svým jednáním nepřesvědčil o věcech pozitivních, zato o negativních v hojné míře. Nemínil by respektovat ani rozhodnutí vlastního národa, v jehož čele by chtěl stát, což je pro mne naprosto nepřijatelné.

Vadí vám tolik jeho členství v KSČ?
Ne, ale to, že je to člověk bez páteře. Já nikomu nevyčítám členství v komunistické straně, ale vyčítám mu to překabátění se a tu nenávistnost. Mě nepobuřuje, že byl komunista, ale pobuřuje mě velmi způsob, jakým vystupuje proti dnešním komunistům. To bych musel házet všechny lidi v té straně do jednoho pytle, jako byl Jan Fischer.

Připomeňme si ale na druhé straně státnické kroky zvoleného Miloše Zemana. Dokázal za jedno volební období tuto přivést zemi, která měla desetiprocentní inflaci, na pouhá tři procenta. Člověk, který dokázal snížit zadlužení této země, a který z hrubého domácího produktu na úrovni -1,6 procent, dokázal pozvednout na +3,5 procenta. Jistě, že dělal chyby, ale jeho skutky ve prospěch země mluví podle mne naprosto jednoznačně i v jeho prospěch.

Co Tomio Okamura? Jeho rétorika také nepostrádá pro některé až příliš kontroverzní výroky. Hlavně pokud jde o Romy, nebo jeho konstatování, že bát se říct, že Čechy patří Čechům, také není zcela v pořádku?
Tomia znám osobně a velmi si vážím jeho i toho, co v životě dokázal. Přesto, musím říct, že způsob jeho „politického angažmá“ mu umožnila stávající devastovaná politická scéna. On je reakcí na současný stav politické scény. No, a politická scéna je personálně velmi chudá, až na pár osobností, a když mluvíme o výrazných osobnostech, tak ty spočítáme na prstech jedné ruky. Tomio Okamura není nevýrazná osobnost a využil mezery v politice, marketingově vstoupil do boje a uplatnil svůj akční potenciál. Přesto bych vzkázal svému kamarádovi Okamurovi, že evropští prezidenti vypadají projevově přece jen trochu jinak. Ovšem, kdyby byl v Americe, tak věřím, že má obrovskou šanci.

Komu předpokládáte, že odevzdáte hlas v druhém kole prezidentské volby?
To není otázka jen pro mne, ale i pro celou sociální demokracii. V případě, a opravdu tomu věřím, že se do druhého kola dostanou pánové Fischer a Zeman, je pro mne volba naprosto jasná a neumím si představit, že bychom jako sociální demokraté volili někoho jiného, než Miloše Zemana.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…