Formuje se nová politická strana. Očekává až milion členů a cílí na exekutory

07.06.2013 13:45

Boj proti systému exekucí v Česku sílí, i když si nikdo netroufá odhadnout, do jaké míry má vůbec šanci uspět. A tak zatímco ParlamentníListy.cz před nedávnem informovaly o tom, že padají návrhy, aby byla podána hromadná žaloba na stát, nyní jde o to, že se lidé, cítící se poškozeni způsobem vymáhání dluhů, rozhodli založit politickou stranu.

Formuje se nová politická strana. Očekává až milion členů a cílí na exekutory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tady se již nedá nic dělat.

Autoři této myšlenky proto založili na Facebooku stránku exekuce-exekutor, ke které se hlásí již více než 3200 lidí. Spojit se se zřizovatelem tohoto profilu se ParlamentnímListům.cz nepodařilo, a tak podstatnou část informací přináší z toho, co lze na stránkách najít.

V první řadě je to zpráva o tom, že jde o pomoc pro založení nové politické strany s názvem „Právo a spravedlnost“. Jejím členem se může prý stát každý, koho poškodil stát nebo exekutor. Může se tak stát i členem přípravného výboru a dostat se do vedení strany díky transparentním on-line volbám, po nichž každý bude odvolatelný prostřednictvím referenda.

„Hlasování bude probíhat ve členských referendech pomocí ověřených účtů. Cílem strany bude zakázat soukromé exekutory a zajištění dodržování lidských práv a lidské důstojnosti,“ stojí uvedeno na zmiňovaném profilu, který sám sebe prezentuje jako první portál na podporu boje s exekuční mafií.

A ve svých odvážných myšlenkách jdou dál. „Díky milionům poškozených exekucemi věříme, že se tato strana stane tou člensky nejpočetnější v České republice. Pomůžeme vytvořit 100% demokratickou stranu, kde většina hlasů bude pro vedení strany posvátná. Je to jediná cesta, jak dosáhnout změny,“ uvádí správci portálu, který zahájil svůj „boj“.

A ti, co stránku zařadili mezi své oblíbené, svými příspěvky v diskusi nápad schvalují. Například pisatel s nickem Thom Thomson vyslovil přání, aby to „nebyl jen nějaký blud“.  Dostává se mu následného ujištění od správců profilu, že se již pracuje na registračních stránkách a na samotném internetovém systému.

„Chceme, aby se každý mohl účastnit a třeba se stát i předsedou. Myslím, že půjde všem o jeden cíl. Většina nemá co ztratit. Tak proč tomu nepomoci. Způsob exekucí se nám hnusí, když to jen čteme.“

Jan Džačovský zase pochválil krédo této vznikající strany: „PRÁVO A SPRAVEDLNOST“.  Vedle palce nahoru, dodal, že je opravdu „dost dobré“.

Podle dalších informací, které jsou na stránkách veřejné, by už za měsíc měly tedy být internetové stránky spuštěny, aby se mohla udělat volba přípravného výboru a založila se strana.

„Milion exekucí ročně poškodí okolo dvou milionu lidí (těch, co s dlužníky žijí). Nelze prostě někam vtrhnout a rabovat se slovy podejte si žalobu. Brát dětem hračky, lidem spodní prádlo a hrabat se jim v osobních věcech a zabavovat bezcenné vybavení domácnosti jenom kvůli předraženým úkonům. Čím více to čteme, tím více nám je smutno. Myslíme, že když se strana složí z lidí, co musí umět přežít o 2.000 Kč, budou jinými politiky, než ti, co tam jsou! Tak hurá do akce, ať se ledy pohnou. Věříme tomu projektu,“ uvádí se také v diskusi.

Stránek s podobnou tematikou je samozřejmě již několik. Nedávno například ve svém vylíčeném příběhu zmínila učitelka Hana z Prahy, že i ona chce pomoci ostatním, stejně postiženým k tomu, aby se domohli spravedlnosti. Je si totiž dost dobře vědoma toho, že jednotlivci na obranu nemají ani peníze, ani síly a ani příliš velké šance. I proto také ona založila webové stránky s názvem: http://neopravnene-exekuce-obrana.webnode.cz. A příběhy, se kterými se jí tam lidé svěřují, jsou více než smutné, podobně jako ten její.

Zajímavým počinem v boji proti českému systému vymáhání dluhu exekucemi jsou také stránky s názvem Anti-exekuce. Ty připomínají, že tak, jak mohou v současné době do bytu vtrhnout exekutoři, mohlo do bytu v minulosti vniknout pouze gestapo či StB.

„Podobně byli pronásledováni lidé za totality, ale z důvodu, že například nebyli vhod někomu z komunistů, nyní je to z důvodu, že jejich majetek může přijít vhod exekutorům, kterým k této nemravné činnosti pomáhá zákon, stejně jako ke zločinům pomáhal zákon gestapákům a StBákům. Někdo může namítnout, že nejde o život. Opravdu? Možná znáte úsloví: Zoufalý člověk dělá zoufalé činy,“ dá se zde najít.  

Autoři stránek si však dali tu práci, že posbírali informace o tom, jak zákon o exekucích v Česku vznikal. „Tento zákon byl vylepšován od roku 2001 celkem pětkrát a postupně se stává více a více nemravný. Zřejmě je testováno, co lidé snesou,“ uvádí se na stránkách Anti-exekuce.cz společně se jmény všech politiků, kteří v průběhu let vylepšovaný zákon podepsali.

Končí vše v daňových rájích

Bez zajímavosti není ani fakt, že stovky miliinů korun, které se prostřednictvím exekucí z Čechů vymůžou, končí pak na účtech různých inkasních společností registrovaných v daňových rájích. Je tak vysoce pravděpodobné, že státu unikají nemalé daňové výnosy z tohoto pohádkového byznysu.

A tak nadále statitisíce Čechů pod hrozbou exekuce platí najednou oprávněným věřitelům třeba z Panenských ostrovů nebo Seychel, i když si nic nikdy od nich nepůjčili ani neobjednali.

Jak upozornil letos v květnu deník Právo, v daňových rájích registrované firmy skupují totiž kdejaké pohledávky, za černé jízdy i ty od zkrachovalých bank. Přebírají i dluhy z předražených půjček.

Právo si nechalo udělat i detailnější analýzu. Vyplynulo z ní, že bohaté výnosy z pohledávek rýžují zhruba dvě desítky doslova „zlatokopeckých“ sítí, které v ČR nemají ani kontaktní kanceláře. Nechávají se jen zastupovat advokáty, jejichž jménem se pak točí automatizovaný proces žalob. Výnosy, přiklepnuté soudy a vymožené i exekučně, pak inkasují firmy registrované v zemích, kam se běžně ulévají peníze před finančními úřady.

Byznys takto kvete přibližně od roku 2007. Ústečtí soudci odhadli, že v něm skupovači pohledávek utrží stovky milionů korun za rok. Od roku 2008, kdy počet automatizovaných žalob na menší dluhy začal prudce růst, tak může jít celkově o miliardy korun. Přesněji, ani orientačně to ale nikdo neví, byť se jedná o tak velký kolotoč peněz, který státu přímo před očima roztáčejí firmy z daňových rájů.

ParlamentníListy.cz v minulosti informovaly také o tom, jak exekuční proces probíhá v Rusku a jak v USA. Vyplynulo z toho, že ani s jednou zemí nejsou v Česku ani přibližné podmínky – a to v tom špatném slova smyslu. Na jednom z webů proti českým exekucím se proto autoři jeho stránek zaměřili na to, jaké jsou v celé Evropě nejhlavnější modely při vymáhání dluhů. A seznamují s německým, švýcarsko-britským systémem ve srovnání s českým. Ani zde to není příjemné srovnání, i když nikdo nepopírá, že dluhy se skutečně platit mají a pokud tomu tak není, má existovat možnost, jak se domoci práva.

V Rusku exekutoři pobírají fixní plat

„V Rusku jsou exekutoři státními úředníky – jsou tedy zaměstnanci úřadu a státu. Pobírají fixní plat – ať už vymohou pohledávky či nikoli. Pokud přece jen ano, získávají z vymoženého dluhu 7 procent. Bývají určeni podle místa obvodu, kde dlužník žije – neexistuje žádný možný výběr exekutora podle jeho úspěšnosti. Ruští exekutoři nedisponují auty, nemají počítače ani databáze. Vše jim připravují na klíč inkasní agentury. Ruské právo je sice k vymáhání dluhů na této úrovni vytvořeno, ovšem prostředky, jak ho vykonávat, nikoli,“ popsal ParlamentnímListům.cz to, jak se vymáhají dluhy na východ od nás, Viktor Dokučajev. (Viktor Dokučajev pracoval od října roku 2010 v Moskvě pro mezinárodní inkasní agenturu M.B.A. Před tím, než nastoupil na tuto pozici v Ruské federaci, působil čtyři roky v Kazachstánu.)

Jak dodal, pokud přece jen v Rusku dojde k vymáhání hypotetického dluhu do 1000 korun (cca 1500 rublů), pak náklady, které bude muset dlužník zaplatit státu, činí okolo 4 000 korun (soudní poplatky) plus již zmiňovaných 7 procent jako odměna pro exekutora. Nutno dodat, že částka 4000 korun zůstává i při vymáhání vyšších pohledávek – stejně jako procento určené exekutorovi.

Jak je to v USA?

Stanete-li se dlužníkem v USA, pak exekutor smí zabavovat majetek podle následujících pravidel:

• byt či dům od hodnoty odpovídající v přepočtu asi našim 400 tisícům korun až 2,2 milonu korun (posuzuje se výše dluhu, počet lidí, kteří obydlí obývají apod.)
• zařízení bytu od částky odpovídající cca 10 tisícům korunám (míněno jednotlivě)
• šperky od jejich hodnoty vyšší než 25 tisíc korun
• auto od hodnoty odpovídající více než 60 tisícům korunám
• nářadí od hodnoty 39 tisíc korun
• NESMÍ se exekuovat příjmy z federálního důchodového systému, ani úspory vázané na vzdělání dětí a vnoučat

I za oceánem si samozřejmě exekutoři přičítají částku jako odměnu za jejich práci. Nikdy však nepřesahuje výši původně vymáhaného dluhu. Stoprocentní či tisícinásobné navýšení původní dlužné částky systém vylučuje.

A jak je tomu v dalších zemích?

Německo

Dluh např. 1020 Kč
Soudní poplatek 576 Kč
Náklady právního zastoupení v nalézacím řízení 744 Kč
Náklady právního zastoupení v exekučním řízení 372 Kč
Odměna exekutora 595 Kč

CELKEM 3307 Kč (v přepočtu)

(Německý model funguje třeba v Polsku.)

Polsko

Dluh např. 1020 Kč
Soudní poplatek 180 Kč
Náklady právního zastoupení v nalézacím řízení 360 Kč
Náklady právního zastoupení v exekučním řízení 423 Kč
Odměna exekutora 530 Kč

CELKEM 2473 Kč

Švýcarsko-britský model

Dluh např. 1020 Kč
Soudní poplatek 292-710 Kč
Náklady právního zastoupení v nalézacím řízení 0 Kč
Náklady právního zastoupení v exekučním řízení 0 Kč
(přiznává se až od určité výše dluhu, v Británii 150 000 Kč)

Odměna exekutora 420-835 Kč

CELKEM 2565 Kč

A Česká republika?

Dluh např. 1020 Kč
Soudní poplatek 400Kč
Náklady právního zastoupení v nalézacím řízení 5220 Kč
Náklady právního zastoupení v exekučním řízení 2920 Kč
Odměna exekutora 7800

CELKEM 17 360 Kč                                    Zdroj: http://neopravnene-exekuce-obrana.webnode.cz

Na závěr pak nezbývá než citovat pracovníka z organizace Člověk v tísni, která se problematikou kolem exekucí také zabývá v praxi.

„Každý rok musejí Češi na vymáhání zaplatit 40-60 miliard korun. To je astronomická částka, která jde advokátní lobby. V září 2011 jsem na jednání se zástupci Ministerstva spravedlnosti prezentoval, jak náš systém vymáhání pohledávek funguje. Přítomný švýcarský expert řekl, že vůbec nevěří, že je něco takového v Evropě možné,“ řekl Daniel Hůle.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…