Hájek: Apokalypsa a Antikrist jsou blízko. Řeč je i o Havlovi a Klausovi

18.10.2012 6:15

ROZHOVOR Podle prezidentova vicekancléře Petra Hájka tyto volby ukázaly, že pravice možná již zemřela. Společnost i civilizace jsou v krizi a za jejich rozkladem lze vystopovat konspiraci temné moci, kterou křesťané nazývají ďáblem. Spousta jevů podle něj dokazuje, že přichází čas Apokalypsy a příchodu Antikrista.

Hájek: Apokalypsa a Antikrist jsou blízko. Řeč je i o Havlovi a Klausovi
Foto: hrad.cz
Popisek: Bývalý vicekancléř Václava Klause Petr Hájek ve své pracovně.

Od šedesátých let minulého století jsme byli laboratoří, v níž byl potenciální Antikrist připravován na svou světodějnou „reality show“. 

Jak čtete volební výsledky? Znamená vítězství levice a nástup komunistů Waterloo pravice?

Nemyslím, že je třeba dělat složité analýzy – zda drtivé vítězství socialistů a komunistů bylo způsobeno tím, že někteří voliči nepřišli, nebo naopak přišli a tak dále a tak dále. Ten výsledek je jasný a nelze mu nerozumět. V naší zemi se něco změnilo a občané to dali jasně najevo. Jistě k tomu nedošli na základě výkonu krajských zastupitelstev. Hlasovali o původu celkové nedobré atmosféry v zemi. Především o vládě. Nebo lépe řečeno o mediálním obrazu vládnutí. Což jsou, při vší kritičnosti k Nečasově kabinetu, samozřejmě dvě různé věci.

Mají tedy volební výsledek podle vás na svědomí média?

Z části ano. Je však úžasné pozorovat ten současný obrat. Média nejprve různými přehrávanými kauzami atmosféru v zemi zničila, obrátila voliče proti vládě, aby dnes, kdy v důsledku volebního debaklu hrozí pád Nečasovy a Kalouskovy vlády, obrátila o sto osmdesát stupňů. Najednou si nemohou vládu vynachválit. Problém je totiž v tom, že média se sice jako vždy tvářila, že jsou nesmírně objektivní, ale ve skutečnosti se tentokrát snažila hrát spíše s vládou. Ukázalo se však, že tato hra byla pravicovým voličům fuk. Že byla pod jejich rozlišovací schopnosti. Jako vždycky, když lidé tuší, že půjde do tuhého, začnou jednat podle svých reálných zájmů. To, co jim buší do hlavy Česká televize v personální unii s Bakalovými hochy z Respektu a Hospodářských novin či Mladá fronta a spol., se v takových chvílích míjí účinkem. Tohle ale manipulátoři nikdy nepochopí.

Na to už jste upozorňoval ve své předchozí knize Smrt ve středu. Přišel jste s termínem mediokracie a předpověděl jste, že média nejprve zařídí zánik skutečné pravice v Čechách. Tohle by bylo ale mnohem horší. Rozumím tomu tak, že mainstreamová média a ti, kdo stojí za nimi, chtějí dle vašeho názoru rozbít celý demokratický politický systém?

Pochopil jste to velmi správně. Tento zánik v knize nejen popisuji, ale také analyzuji. Tyto volby ukázaly že pravice umírá – a možná již umřela – ve středu. Dnes už je ale ohrožen celý demokratický systém nastavený po listopadu. A média na polomrtvý pahýl opět roubují starou havlovskou ideu nepolitické politiky. Všichni ti Janečkové a spol. nejsou ničím jiným. Jsem přesvědčen, že to dopadne tragicky. Nejen ve sféře politické.

Říkáte, že tentokrát skutečně půjde do tuhého. Z čeho tak usuzujete?

Kromě jiného právě z výsledků těchto voleb. Lidé ve své většině nakonec vždycky jednají racionálně. Nyní dospěli k závěru, že politika zmizela, protože rozdíl mezi pravicí a levicí se zcela rozmlžil. Pravice znovu a znovu zvyšující daně, konstruující nesmyslné sociálně-inženýrské důchodové či zdravotní projekty a současně prohlubující recesi brzděním ekonomiky – tomu nejen nemohli voliči rozumět, ale především neměli žádný důvod pro to hlasovat.

Více rozhovorů ZDE

Ačkoli se letos mainstreamová média snažila, seč mohla, předstírat, že jde o střet levice s pravicí – zatímco před pár lety naopak tvrdila, že je pravo-levému soupeření navždy konec – tentokrát už občané neuvěřili. V krizi se médiím manipuluje hůře. Reálné zájmy jsou hmatatelnější než papír či obrazovka. A myslím také, že lidé cítí, že tentokrát visí možná ve vzduchu i něco ještě zásadnějšího. Něco, co nás přesahuje. Něco, co může mít fatální důsledky.

Myslíte tím úvahy o konci světa, který podle mayského kalendáře má nastat o letošních Vánocích, jak jsme se o tom už bavili?

To se dočtete v mé nové knize Smrt v sametu, která za pár dní vyjde. Nechci toto vážné téma nějakou ostrou zkratkou banalizovat a udělat z něj bulvární klip, jak se to úspěšně daří mediálnímu mainstreamu.

Tak lehce mi z toho neutečete. Byl jsem na vaší přednášce o médiích pro vlastenecko-katolickou společnost Lipový kříž. Řekl jste tam, že média lžou a lžou a lžou, stejně jako ďábel lže, lže a lže. Bylo to z vaší strany jenom takové řečnické přirovnání, nebo podle vás v pozadí mediokracie stojí temná síla, kterou křesťané nazývají ďáblem?

Tak přímo jsem si mohl dovolit vyjádřit se pouze mezi lidmi, kteří ještě vědí, že ďábel není žádná pohádka pro děti, ale drsná realita, s níž se od počátku světa všichni denně potýkají – v posledních dvou tisíciletích v křesťanské západní civilizaci naši předkové zvlášť intenzivně. Ve své knize se okolnosti tohoto všeobecného spiknutí pokouším objasnit i těm, kteří z různých důvodů již přijali za svůj satanský výklad světa, podle něhož se narodíme z ničeho a po pár letech koukání na zábavné televizní či internetové obrazovky, noviny a časopisy, poté, když si užijeme, co kdo stihne, zase zmizíme v nicotě.

Pro takto zmanipulované spoluobčany není to, co kolem sebe v posledních letech sledují, nic než chaos a bordel. A já se pokouším ukázat, že to tak není, že jde o docela široce založený a krok za krokem uskutečňovaný plán na zotročení člověka. A že do toho plánu patřila či spíše patří i naše slavná sametová revoluce a její mnozí otcové. A že pokud si neuvědomíme, oč tady doopravdy jde, snadno může být brzy ještě mnohem hůře. Může přijít něco, co si kdokoli z nás umí sotva představit. Skutečná Apokalypsa, nebo zkáza západní civilizace, která jí bude předcházet.

Vím, že jste křesťan, katolík, a proto nepředpokládám, že věříte oněm mayským proroctvím o konci světa, ale vycházíte z Bible. Takže Apokalypsou zřejmě míníte události popsané v knize Zjevení sv. Jana. To je ten důvod, proč jste v našem minulém hovoru o vaší knize naznačil, že zkáza může být blíže, než si kdokoli myslí?

Za prvé nechci, abychom se vzájemně planě strašili – to nechme bulváru. Už proto, že křesťané očekávají konec časů s radostí a nadějí. Za druhé opět – nechci zjednodušovat v několika slovech to, co popisuji v celém kontextu knihy. Ale v zásadě ano. Apokalypsa totiž nade vší pochybnost již začala. A to, čím se periodicky strašíme, je už pouze její závěr, finále, to, o čem se točí hloupé či chytřejší katastrofické filmy. Nebo o čem píší někteří nesmírně chytré knihy – jako je třeba McCarthyho temná románová fikce Cesta. I s její stejně temnou Pulitzerovou cenou.

Myslíte si tedy, že už se nachýlil čas před konečným střetem sil Dobra a Zla u hory Harmageddon? Je Antikrist, ten s velkým A, už na světě?

Chcete ze mě vypáčit pointu mé knihy, která románovou fikcí není. Ale to se vám fakt nepodaří. Jednak o této technice páčení, o novinářích a médiích přece jen něco vím – i Smrt v sametu je ostatně z podstatné části o mediálních manipulacích a jejich důsledcích v naší bezprostřední realitě – ale hlavně, jak opakuji, každé zjednodušení by nutně vyznělo banálně.

Představte si, že odpovím na vaši druhou otázku kladně: Ano, Antikrist je již ve světě. Spousta lidí si pomyslí, že jsem se zbláznil, protože znají postavu toho jména jen z béčkových thrillerů. A přece je to pravda, Antikrist skutečně je ve světě již velmi dlouho a mou ambicí je, aby to po přečtení knihy pochopili i ti, kterým by to v tomto rozhovoru připadalo bláznivé. Aby, pokud tato děsivá postava veřejně vystoupí, byli schopni a připraveni jejím lžím a mystifikacím vzdorovat.

Mám si to přeložit jako přitakání, že čas našeho světa se krátí?

Nepochybně. S tím budou patrně souhlasit i ateističtí vědci. Také oni připouštějí, že svět může nečekaně skončit. Jen se neshodneme na tom, kdy konec přijde, jak proběhne, a co to bude znamenat. Oni tvrdí, že jde o náhodné či pouze fyzikálně definované vesmírné děje, na které nemá člověk žádný vliv.

Já spolu s více než miliardou katolíků a stamilióny ostatních křesťanů jsem si jist pravým opakem: Nejenže vím, jak to celé proběhne a proč – ale především znám symptomy, jež na blízkost konce budou neomylně ukazovat. A vím rovněž, že lidé nejsou bezmocnou a jen pasivně přihlížející plísní, ale stvořenou bytostí, která má v plánu spásy významnou roli. Stejně jako Antikrist – kterým bude také člověk – a ne nějaká obludka z filmových ateliérů. Ze všech těchto a mnoha dalších důvodů si myslím, že bychom mnohé jevy, které plodí současná euro-americká civilizace, neměli podcenit. Jde o znaky, které je nutno vnímat nejen v jejich nominální hodnotě, ale také ve všech historických i duchovních souvislostech.

Můžete říci alespoň jeden takový jev za všechny?

Hysterická snaha o rychlé dotvoření velestátu zvaného Evropská unie. To je přímo ukázkové a zřejmě i klíčové: Nejde jen o protidemokratický projekt sociálních inženýrů v postsovětském světě, ale v jiné rovině velmi přesně předpovězené znovuzrození římské říše – základní podmínka pro příchod Antikrista. Prostě se snažím vést čtenáře k pochopení, že všechno, co žijeme, má řadu úrovní, z nichž ty nejdůležitější nám v posledních desetiletích stále dramatičtěji unikají. Nikoli samy od sebe, ale proto, že o to někdo z velmi vážných důvodů usiluje. Snažím se varovat, že půjde-li to tak dále, brzy nebudeme vědět o světě už vůbec nic – v přesném protikladu k technologickým vymoženostem a všeobecnému nadšení z naší internetové vševědoucnosti.

To zní dost pesimisticky.

To právě dělá zjednodušení mediálního rozhovoru. Až si přečtete celou knihu, uvidíte, že je vlastně o hlubokém přesvědčení a víře, že naději máme všichni na dosah. A že vše nakonec dobře dopadne – i když samozřejmě ne pro všechny. Ale pro svět a pro mnohé ano. A jak to udělat, chce-li někdo mezi ty mnohé patřit. Jinak řečeno - jak se vyznat v hrozivě vypadající virtuální realitě současnosti a nedávné minulosti. Jak třeba chápat letitý a pro naši popřevratovou epochu určující politický souboj Václav Havel – Václav Klaus. A tak dále.

A ten Antikrist?

Souvisí s tím. V přímém i přeneseném slova smyslu. Ostatně jak jsme tak zvyklí všechno české podceňovat, mnohé dost možná překvapí, že právě naše země byla nedávno z velmi zajímavých důvodů zřejmě opět potenciálně klíčovou částí kódu Apokalypsy jako již několikrát ve své tisícileté historii: Vypadá to, že zatím poslední neúspěšný pokus o nástup Antikrista pramenil dost možná právě v české líhni. Že již od šedesátých let minulého století jsme byli laboratoří, v níž byl potenciální Antikrist připravován na svou světodějnou „reality show“. Ale víc už opravdu prozrazovat nebudu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…