Havel pil a kouřil, jeho strýc byl kolaborant. Zdena Mašínová natvrdo

10.12.2012 10:06

Zdena Mašínová, sestra kontroverzních bratrů Mašínových, nejde pro ostré slovo o současné době daleko. V rozhovoru pro magazín Týden mimo jiné zmínila, že by po úspěchu komunistů v krajských volbách ráda emigrovala, ale neví jak, protože odmítá vkročit na Letiště Václava Havla.

Havel pil a kouřil, jeho strýc byl kolaborant. Zdena Mašínová natvrdo
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Sestra bratrů Ctirada a Josefa Mašínů Zdena ve svém olomouckém bytě

„Na jedné diskusi o zákazu komunismu jsem se přihlásila. Stačilo, když jsem se představila,“ vzpomíná Zdena Mašínová a redaktorka magazínu Týden poznamenává, že jméno Mašín je zároveň názorem.

Po letošních krajských volbách prý chtěla emigrovat. Pak však zjistila, že ze země nemá jak odletět. Odmítá totiž vkročit na Letiště Václava Havla. Toho nikdy neuznávala, stejně jako celou Chartu 77. „Neměl na to, aby dělal politiku, aby zastával takovou funkci,“ říká o prvním českém prezidentovi. „Navíc si pěstoval kult osobnosti, a jeho strýc byl kolaborant,“ naráží na vztah Miloše Havla s nacistickými pohlaváry.

„A byl to také člověk se sklonem k nikotinu i alkoholu, takovým lidem já nedůvěřuji,“ říká rezolutně. Když založil Chartu 77, hlásila se k ní prý řada čestných lidí, ale později bylo disidentské hnutí infiltrováno StB a dokonce KGB. „To mělo později, v roce 1989, vliv na výběr lidí do vedení polistopadové politiky,“ říká s tím, že mezi pečlivě vybrané figurky patřil vedle Havla například i Václav Klaus.

Současní komunisté jsou podle ní morální hrozbou. „Neschopnost vyrovnat se s minulostí vedla k tomu, v čem žijeme. Komunisti jsou parlamentní stranou, přitom se od půlstoletí zločinů ani nedistancovali. Nikdy se prý nemělo objevit heslo „nejsme jako oni“. „Jak můžete vychovávat dítě, když vidí, že lotr není potrestán,“ ptá se Mašínová. Utkvěla jí prý slova bývalého předsedy KSČM Miroslava Grebeníčka „my máme času dost“. Teď se prý ukazuje, že měl pravdu. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…