Jak kdyby to vylezlo z huby Gottwaldovi. Místopředseda soukromníků se pustil do celé ČSSD

17.03.2013 17:12

ROZHOVOR Jako z huby Klementa Gottwalda. Tak ohodnotil pro ParlamentníListy.cz vyjádření stínového ministra financí ČSSD Jana Mládka o parazitujících živnostnících první místopředseda Strany soukromníků České republiky Rudolf Baránek. Omluva předsedy sociální demokracie Bohuslava Sobotky podle něj nebyla upřímná.

Jak kdyby to vylezlo z huby Gottwaldovi. Místopředseda soukromníků se pustil do celé ČSSD
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Sjezd ČSSD skončil tiskovou konferencí

Co si myslíte o tom, že ministr financí ČSSD Jan Mládek přirovnal živnostníky k parazitům a posléze se za to předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka omluvil?

Jsem přesvědčen, že pan Mládek jen tlumočil oficiální názor ČSSD. Takto se na nás dívají a takto s námi budou zacházet v případě, že budou vládnout. Fakt, že Sobotka se od toho distancoval, vyjadřuje jen to, že se lekli sami sebe. Sobotka pochopil, že Mládek to z pod té duchny vytáhl na světlo dříve, než jim to v tomto momentu vyhovuje. Podle mě to plus mínus je názorem sociální demokracie a Sobotka se lekl, protože si myslí, že nějakými sliby před volbami živnostníky oblbne. Dokazuje mi to, že jsem se v nich nespletl. Je to, jakož i za první republiky, strana, která jede na sociální vlně a její hlavní kšefty jsou s velkým průmyslem, aby pro sebe získala peníze. Stejně jako za první republiky je ČSSD protiživnostenská.

Takže podle vás nešlo o nějaké verbální škobrtnutí sociálního demokrata, ale o tajenou pravdu?

Přesně tak. Mládek to řekl tak neobratně, že už to musel pochopit i ten ze živnostníků, co v nich hledá stále ještě nějakou naději. Bylo to řečeno jasně a v jásání v tom plynojemu jim to uteklo. Jen se zděsili, že to řekl příliš brzo. Prostě je to tak a zní to, jako by to vylezlo z huby Klementa Gottwalda.

Čeho se tedy mohou s příchodem vlády ČSSD živnostníci obávat?

Jednoznačně toho, že v totálním přitvrzení podmínek pro živnostníky budou hledat peníze, které jim budou chybět, a o nichž si myslí, že mezi živnostníky jsou. Osobně jim vzkazuji, že živnostenský stav je na hraně dost hromadného zániku firem. A náš boj o paušály, o návrat švarcsystému, o udržení sociálních a zdravotních odvodů na této výši je bojem o přežití po třiadvaceti letech této vrstvy obyvatelstva, která po státu nic nechce, jen by si přála vytvořit určitý prostor v legislativě, aby se mohla starat sama o sebe. Tito lidé, co stát neotravují, ještě zaměstnávají další spoluobčany. A dokonce jich v této době, kdy se propouští, zaměstnávají celkem dost. Je to klasické přemýšlení sociální demokracie, kdy by nás chtěla natlačit někam za hranice reálných možností živnostensky podnikat.

Myslíte si, že je to opravdu pozůstalost z doby Klementa Gottwalda?

Ano. Letos pětadvacátého února mi byla prokázána ta čest, že jsem mohl při šedesátém pátém výročí Gottwaldova převratu promluvit na Staroměstském náměstí s paní Čáslavskou a dalšími, jimž jsem to říkal. Nicméně to, co z Mládka vylezlo, už není z úst, ale z huby. Jako z huby Klementa Gottwalda. Ten taky neměl ústa, ten měl dokonce držku. Vždyť komunisti šli po živnostnících stejně, jako po intelektuálech a církvích.

Lze tedy říct, že se bratření ČSSD s KSČM obáváte?

Tady už nejde o to někoho se obávat, tady jde o nebezpečný fakt. Jediná léčba je, že budou opět poraženi ve volbách. Nějaké čekání, že tentokrát budou jiní, je naprosto naivní. Když získají s KSČM ústavní většinu, tak budeme mít peklo. Nelze se s nimi domluvit, třeba je porazit. Na Staroměstském náměstí jsem řekl, že nesmíme být tak moc naivní, jako naši předkové. Ti v roce 1946 v relativně svobodných volbách, za plentou, dali komunistům čtyřicet a socanům kolem patnácti procent. Jim prostě nelze věřit. Velkým handicapem pravice je její roztříštěnost. Jedním z bodů programu Strany soukromníků České republiky je, že je nutno rehabilitovat středopravicovou a pravicovou politiku. Proto se snažíme vytvořit blok menších politických stran od středu doprava.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…