Je to hyenismus. Kriminalista promluvil o praktikách okrádání stařečků

30.06.2013 5:05

Senioři se stále častěji stávají obětí trestné činnosti. Bývají týráni svými blízkými nebo osobami, do jejichž péče jsou svěřeni a jen velmi těžko nachází odvahu o tom s někým promluvit. Jsou oběťmi různých nekalých obchodních praktik, ale také lidí, kteří je podle propracovaných praktik okrádají o úspory a majetek. ParlamentnímListům.cz o tom, co vše se může dít za zavřenými dveřmi popovídal kriminalista.

Je to hyenismus. Kriminalista promluvil o praktikách okrádání stařečků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Seniorka na sluníčku

Mezinárodní den boje proti týrání seniorů se slavil 15. června. I proto se několik dnů předem uskutečnil seminář pro sociální pracovníky, pořádaný nadací Život90. Zazněla tam celá řada faktů a zkušeností z praxe jak sociálních pracovníků v terénu, tak i policistů.

Mezi nimi mimo jiné vystoupil i dlouholetý kriminalista Jaroslav Karásek, který se denně ve své praxi setkává s praktikami lidí, kteří zneužívají bezmocnosti seniorů. „To, co denně zažívám, se dá popsat jako, promiňte mi ten výraz, hyenismus,“ předeslal plukovník Karásek.

Po dvaceti letech zkušeností má problematiku okrádání seniorů zmapovanou. Přesto si je moc dobře vědomý toho, že to je zřejmě nikdy nekončící boj. „Máme proti sobě opravdu silné, všeho schopné protivníky, kteří se velmi rychle učí a přizpůsobují se okolnostem. Velmi rychle také dokáží do své činnosti zařadit veškeré poznatky, které se o naší činnosti dozví třeba z médií. Na druhou stranu i my jsme někdy nuceni použít jejich typ zbraní. Stále jsou však spíše v přesile,“ řekl dál Karásek.

Využijí legendu, aby se k seniorovi dostali - a pak už jde o skoro stejný scénář

Jako správný detektiv také popsal takzvané Modus Operandi pachatelů, kteří se specializují na okrádání starých lidí. „Tito lidé nejprve využijí nějakou legendu – lest, aby se k seniorovi dostali. Poté rychle, poněvadž mají rozsáhlou praxi a zkušenosti, zlokalizují místo úschovy finančních prostředků. Pak už jen zbývá odvedení pozornosti seniora a odcizení jeho úspor. Není třeba dodávat, že mnohdy celoživotních,“ uvedl dál kriminalista. je totiž pravdou, že starší lidé nedůvěřují bankám, a tak skutečně doma shromažďují peníze v hotovosti.

Podle policejních statistik tak na seniorech bylo v roce 2010 spácháno výše uvedeným způsobem 1238 trestných činů, které dosáhly škody 36 miliónů korun. Vloni to bylo 1320 trestných činů v celkové škodě 33 miliónů korun. „Zde je podstatné uvést, že odhadujeme, že se dozvíme o pouhé polovině těchto činů – zbytek senioři nepřiznají, stydí se i před svým okolím a nikdy to tedy ani nenahlásí,“ podotkl Jaroslav Karásek.

Trestné činy, které jsou na seniorech nejčastěji páchány, pak trestní zákoník označuje jako krádež, podvod, porušování domovní svobody a loupež.   

Rozšířené rodinné klany

Policista pak upozornil na další specifika spojená s tímto druhem kriminality. „Pachatelé těchto činů se rekrutují většinou z rozšířených rodinných klanů, které působí podobně jak u nás, na území celé Evropy. Pochází tedy nejen z různých míst České republiky, ale také ze Slovenska, Polska, Maďarska a Rumunska. Nutno dodat, že ve svých domovech jsou mnohdy považováni za movité seriozní občany, kteří mají luxusní vily a stejně tak luxusní auta,“ prozradil plukovník Karásek.

V případě většinou dopředu vytipovaných seniorů, dokáží sehrát tito jedinci herecky velmi dobrý výstup. A i ten je prý jak podle šablony – buď seniorovi tvrdí, že jsou jeho vnukem (vnučkou), nebo předstírají, že jsou pracovníky nějakých služeb, nebo že havarovali a potřebují nutně půjčit na operaci (zde často prý vystupují právě lidé cizojazyčně se vyjadřující). Nepříjemné překvapení lze hledat ale i od lidí, kteří nabízejí po domech nějaké zboží či vyžadují poskytnutí vody (například pro těhotnou kamarádku), stejně jako od návštěvníků, kteří nabízejí broušení nožů.

I zde pak připomíná kriminalista stejné Modus Operandi. V případě objevení vnuka, o kterém do té doby senior mnohdy neměl ani tušení, jde o provedení „lumpárny“ stejné, jako je v těchto kruzích běžné po celé Evropě. Přesto s tím policisté ani naši, ani ti Evropští příliš dělat nemohou.

Tipují podle telefonních seznamů

„Většinou si oběť tito pachatelé vytipují z telefonního seznamu nebo na internetu. Klidně sází i na výběr podle jména, z kterého se dá usuzovat, že je jeho nositel staršího data narození – třeba Marie, Božena, Antonie atd. Pak přichází telefonický kontakt s legendou – tedy s tím, že se senior dozví o nějakém ztraceném příbuzném. Ten se potom náhle ocitá v nouzi, a tak je třeba mu poskytnout nějakou finanční pomoc. Pro tu přijde většinou až do bytu seniora třetí osoba, která peníze převezme. A tím je trestný čin dokonaný, protože ten starý člověk ty peníze už nikdy neuvidí. Hrůzné je, že i v době nedávných povodní, policie tyto případy zaznamenala. V Pardubickém kraji někdo okradl tímto způsobem seniora o 50 tisíc korun, v Českých Budějovicích o 90 tisíc,“ konstatoval smutná fakta kriminalista.

Poukázal pak ještě na další věc s pácháním této trestné činnosti. „Máme velmi ztížené hledání těch, co to provedou. Oni totiž mnohdy přijedou v plně obsazeném autě, které řídí jeden muž a zbytek osádky tvoří tři ženy. Ty jsou zcela totožně oblečené, na hlavách mají stejný druh paruky, takže je senior, i při největší snaze je popsat, není schopný blíže identifikovat,“ uzavřel Karásek.             

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…