Julínek je čestný chlap, hájí ho mluvčí. Ale soudruzi z Věcí veřejných ho potřebovali poplivat

19.04.2013 16:40

Bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt se velmi podivil informaci policie, že obvinila exministra zdravotnictví Tomáše Julínka kvůli provozování vrtulníků letecké záchranné služby. Cikrt namítá, že o problémech letecké záchranné služby věděla vláda a všechny Julínkovy kroky v tomto i schválila.

Julínek je čestný chlap, hájí ho mluvčí. Ale soudruzi z Věcí veřejných ho potřebovali poplivat
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Brně se na kongresu volil předseda ODS. Bublina splaskla. Petr Nečas post proti Ivanu Fuksovi obhájil

 „Tomáš Julínek je čestný chlap a za zády vlády nic nedělal. Nikomu škoda vzniknout navíc ani nemohla,“ řekl Cikrt ParlamentnímListům.cz.

Během dne se objevila informace, že protikorupční policie obvinila bývalého vrcholného představitele Ministerstva zdravotnictví ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Podle deníku Právo je dotyčným bývalý ministr Tomáš Julínek. Kauza se týká provozování vrtulníků letecké záchranné služby, státu údajně zatím vznikla škoda ve výši zhruba 792 milionů korun.

„Kriminalisté obviněnému kladou za vinu, že měl v rozporu se svými povinnostmi převést činnosti spojené s provozováním vrtulníků letecké záchranné služby z Ministerstva obrany a Ministerstva vnitra ve prospěch dvou nestátních provozovatelů, čímž mělo dojít ke způsobení škody velkého rozsahu," uvedl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Vyčíslená škoda představuje rozdíl mezi náklady na provoz ze strany uvedených státních subjektů a nestátních podnikatelských subjektů. Podle policie by státní subjekty byly schopny poskytovat služby výrazně levněji. Smlouvy s nestátními provozovateli jsou uzavřeny až do roku 2016, takže škoda může ještě vzrůst.

Tendr na leteckou záchrannou službu vypsaný Ministerstvem zdravotnictví vyhrály firmy Alfa Helicopter a DSA, provozují ji od ledna 2009.

„Já neznám policejní spis, nevím tedy, co přesně je jeho obsahem, ale je známo, kdo podal trestní oznámení, tedy že to byl poslanec Štětina z Věcí veřejných. Podal jej v roce 2010. Předtím ale kolem toho nebyl žádný problém – bylo to tak podle mne jen účelově politicky vytaženo dávno poté, co jsme odešli z ministerstva,“ řekl v první reakci na zprávu ParlamentnímListům.cz Julínkův tiskový mluvčí Tomáš Cikrt.

Všichni by museli na provoz navýšit peníze

„Ať by to ale byl stát, nebo soukromník, tak by stejně musel na tento provoz navýšit peníze. Pokud ale vím, tak na výběr poskytování této služby bylo uděláno transparentní výběrové řízení a vláda o něm věděla,“ zmínil dále Cikrt a zdůraznil, že pro vnitro a armádu provozování této služby nebylo nijak finančně výhodné.

„Porovnávat tedy, za kolik se tehdy lítalo a za kolik dnes, je nesmysl. Pokud se na to pamatuji, tak byla shoda i ve vládě, že vnitro a armáda má jiné úkoly a ponechá si jen jedno stanoviště a zbytek půjde do výběrového řízení. Vláda tuto věc musela projednat už proto, že se to týkalo resortu vnitra a armády. Muselo to tak být zkoordinováno i s ostatními ministry,“ poznamenal.

Podle něj není ani problém v tom, že se celá věc „přihrála“ na nestátní provozovatele. „Oni už tady tuto službu (Alfa Helicopter a DSA) provozovali předtím. Už od roku 1992 tady působí soukromníci, takže v tom, myslím, by nebyl problém,“ naznačil.

Nastoupí experti a budou zkoumat benzín a cenu pohotovosti...

„Takhle můžete zpochybnit jakéhokoliv ministra, jakékoliv rozhodnutí vlády. Kdyby ale policie řekla: Tady si někdo vzal tolik a tolik do kapsy, tak to je jiná věc. Ale to tady není! Tady se jim jenom nezdá cena, za kterou se to nyní provozuje. Takže teď budou muset nastoupit na dokazování experti z jedné strany a z druhé a budou namítat, že litr benzínu je k mání za tolik a za tolik, a že příprava a pohotovost stojí tolik a tolik. To je ale celé nesmysl a je to i kriminalizace rozhodnutí vlády a ministerstva,“ zmínil dále exmluvčí.

Na druhou stranu se ale prý neobává, že by policie na Julínka „něco“ našla.

„Ať se to prošetří. Já jsem ovšem přesvědčený, že exministr Julínek je čestný chlap a že to spadne ze stolu, neboť tady není důvod, proč ho popotahovat - on rozhodl tak, jak bylo jeho úkolem jako ministra, aby zajistil bezpečnou leteckou záchranku a bezpečný provoz vrtulníků a to, že budou všude včas a že najednou ze dne na den neskončí záchranná služba. Vždyť by to stálo životy lidí! Představte si, že by to nastavil špatně - sice nějak úžasně levně - ale nikdo by jej za nic nepopotahoval. Ovšem nefungovalo by to a byli by tady i mrtví, neboť by je neměl v těžkém zranění kdo převézt,“ dodal Cikrt a naznačil, že tuší, proč se to nyní řeší:

„Když padla Topolánkova vláda a přišly volby, tak s nimi přišli i 'soudruzi' z Věcí veřejných. Jenže jejich jediný program byl vymezovat se vůči jiným stranám.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…