Kalousek a spol prý zdraží uhlí. Aby ČEZ dostal odpustky zdarma

21.09.2011 9:18

Elektrárny, teplárny a další velcí znečišťovatelé budou po dnešním jednání vlády potěšeni zprávou, že zhruba třetinu všech emisních povolenek do roku 2020 získají zdarma. Na takovém rozhodnutí se podle LN shodli ministři průmyslu a obchodu, financí a životního prostředí. Bude ale zavedena uhlíková daň, která dopadne na domácnosti a malé firmy.

Kalousek a spol prý zdraží uhlí. Aby ČEZ dostal odpustky zdarma
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Mnout ruce si mohou domácí energetické firmy po schůzce ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka, ministra financí Miroslava Kalouska a ministra životního prostředí Tomáše Chalupy. Z jejich jednání vyplynul závěr, že Česká republika naplno využije výjimku rozdat část emisních povolenek zdarma, kterou získala od Evropské unie na období 2013 až 2020.

„Současně naplno nevyužijeme výjimku z placení uhlíkové daně. Od prvního ledna 2013 se zvýší uhlíková daň na uhlí," prozradil Lidovým novinám zdroj blízký ministerstvu financí. Její zavedení v konečném důsledku postihne zejména domácnosti, podnikatele a malé firmy, na které se daň za znečišťování prostředí vztahuje.

ČEZ ušetří na povolenkách miliardy korun

Naopak největší domácí energetické firmy ušetří zhruba 47,5 miliardy korun, které by jinak musely použít na nákup povolenek. Například největší příjemce povolenek v Česku, elektrárenská společnost ČEZ, díky tomuto rozhodnutí získá zdarma 80 milionů kusů povolenek, což dává v souhrnu 26,6 miliardy korun při dnešních cenách povolenek.

Na miliardové úspory se mohou těšit i další velké energetické společnosti jako těžební společnost Sokolovská uhelná nebo ocelárny ArcelorMittal Ostrava. Na oplátku za získání části povolenek zdarma se budou muset zavázat, že provedou investice do ekologizace výroby. K hlavním bojovníkům proti rozdání povolenek zdarma patřil ministr financí Kalousek, protože při zpoplatnění všech povolenek by státní rozpočet mohl posílit až o 24 miliard korun.

Na teplárny prý domácnosti doplácet nebudou

Náplastí pro státní kasu proto bude uhlíková daň z uhlí, která by měla od roku 2013 posílit rozpočtové příjmy ročně až o sedm miliard korun. Ty by měli zaplatit hlavně podnikatelé a domácnosti, na něž se daň za znečišťování prostředí vztahuje. Pro velké znečišťovatele zůstane v platnosti systém emisních povolenek.

„Nebavme se o tom, že chudáci domácnosti tady budou doplácet na teplárny," snažil se v reakci pro ČT24 Martin Hájek, ředitel výkonného pracoviště Teplárenské unie, rozptýlit dojem, který se nutně nabízí při pohledu na výsledky jednání ministerského trojlístku. „Když si teplárny musí povolenky nakupovat, jsou znevýhodněny proti domácím výtopnám," argumentoval Hájek.

O výši uhlíkové daně rozhodne vláda do konce roku

Dá se předpokládat, že zvýšení uhlíkové daně vyvine tlak na domácnosti, které sice disponují plynovými přípojkami, ale i nadále používají k vytápění svých domovů uhlí. Právě uhlíková daň by jim měla v budoucnu vytápění prodražit. O konkrétní výši uhlíkové daně rozhodne Nečasova vláda do konce roku.

„Nemohu se k tomu vyjádřit. Ministři to budou komentovat až po skončení dnešního jednání vlády," nechtěl pro ParlamentníListy.cz potvrdit zavedení uhlíkové daně a rozdání třetiny povolenek zdarma mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

K věci:

Emisní povolenky budou zdarma. Rozdíl zaplatí domácnosti 

Kalousek: Ceny elektřiny můžeme dotovat z prodeje emisních povolenek 

Povolenky zdarma nedostanete, Kalousek 50 miliard potřebuje 

Foto: Hans Štembera 


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…