Kandiduje na prezidenta. Ví, jak dotlačit tajné služby ke zveřejnění informací

26.09.2012 21:20

ROZHOVOR Karel Randák z Nadačního fondu proti korupci chce kandidovat na prezidenta, zatím mu ale schází podpisy. Výměnou za ně má pro občany zajímavou nabídku. Před ním jako hlavou státu by BIS s nějakým tvrzením o ´živých spisech´ v případě odposlechů podnikatele Romana Janouška neobstála.

Kandiduje na prezidenta. Ví, jak dotlačit tajné služby ke zveřejnění informací
Foto: NFPK
Popisek: Karel Randák

Jako bývalý zpravodajec prý navíc ví dost přesně, jak tajné služby úkolovat. Což jako hlava státu samozřejmě může.

Pane Randáku, veřejnost Vás v posledních měsících vnímá jako znalce v oboru tajných služeb, který své zpravodajské schopnosti dal k dispozici skupině lidí okolo Nadačního fondu proti korupci. Nejsem zřejmě sám, koho Vaše rozhodnutí zapojit se do boje o prezidentské křeslo překvapilo. Co Vás k tomu vedlo?

Můj úmysl vykrystalizoval postupně poté, co jsme začali na Fondu podrobně mapovat kauzy, z nichž nejznámější se týká pražského Dopravního podniku. Těch kauz je ale mnohem více. Z našeho pohledu jde o neskutečné tunely na peníze. Podobně se postupovalo i v případě jiných dopravních podniků v ČR. Ve chvíli, kdy jsme se do toho pustili, měli jsme pocit, že případy byly zmapované celkem dobře k předání orgánům činným v trestním řízení. Tam jsme ale narazili na strop, kterým už nemůžete jako občanská iniciativa proniknout. Od této chvíle jde totiž o práci policie a státního zastupitelství. V momentě, kdy zde zvítězí něčí snaha to celé zastavit, jde vaše práce vniveč.

Více rozhovorů ZDE

Jak to ale souvisí s Vaší kandidaturou?

Jako prezidentský kandidát se k tomu mohu dále vyjadřovat a ze strany médií k tomu dostanu prostor. Veřejnost by detaily těch kauz znát určitě měla, a to nehovořím o eventualitě, kdy bych se skutečně stal prezidentem. To je jeden z důvodů. Ten druhý už počítá s eventualitou, že by to vyšlo. Prezident totiž není pouze kladeč věnců, on také může jmenovat, úkolovat, mediálně znovu otvírat kauzy, které mají tendenci zapadnout. Touto cestou bych mohl zásadním způsobem ovlivňovat českou politiku, která je nyní, dle mého názoru, v žalostném stavu. Povinností prezidenta je také stmelovat společnost, která je nyní rozdělená.

Jaký názor má na Váš pokus o vstup do velké politiky rodina a přátelé?

Já se to snažím nevnímat jako politiku. Prezident je něco jiného než politická strana a měl by stát nad politikou. To říkám i přátelům. Podporu rodiny mám už delší dobu a nyní se celá má rodina i přátelé zapojili ve snaze mně v mém záměru maximálně pomoci. Mám totiž jeden problém. Začal jsem pozdě a potřebuji 50 tisíc podpisů.

Přátele máte i v Nadačním fondu proti korupci. A minimálně podle slov podnikatele Radima Jančury i přislíbenou podporu. Fond jako takový Vás podpořit nemůže, protože by porušil své vlastní stanovy. Jednotliví jeho členové ale ano. Už jste s někým ze správní rady NFPK na toto téma hovořil?

Já si především uvědomuji, že konkrétně v případě Stanislava Bernarda a Radima Jančury, kteří podnikají v ČR, by mohla podpora mé kandidatury ohrozit jejich byznys. Ne každý je totiž nadšen, že Randák kandiduje na tak významnou ústavní funkci. Nicméně v jejich podporu doufám.

To ale nezní moc optimisticky...

Řekněme, že existuje nějaká dohoda, že mně jako soukromé osoby pomohou. Finančně ne, spíš organizačně a mediálně. Důležitá je hlavně pomoc při sběru podpisů.

Vy jste ale začal poměrně dost pozdě, jak těch padesát tisíc podpisů chcete sehnat?

Dovedl bych si představit, v nejoptimálnějším případě, formu pomoci od pana Jančury, s podpisovými archy na jeho pobočkách, v jeho autobusech nebo vlacích. To by byla pomoc penězi nazaplatitelná. Stejně tak by mi mohl pomoci pan Bernard.

Anketa

Vadil by vám na Hradě bývalý špion?

13%
hlasovalo: 580 lidí

Kolik podpisů nyní máte a kdo je pro Vás sbírá právě v tuto chvíli?

To bohužel nevím, ale nepůjde o závratná čísla, pokud uvážíte, že jsem začal opravdu nedávno. Ke kandidatuře jsem se rozhodl po návratu z dovolené a napřed začal tvořit nějaký tým. Je mi jasné, že mám čas jen do konce října, proto už mí příznivci sbírají podpisy přímo na ulicích.

Jde o dobrovolníky, nebo snad brigádníky, které nasadil i Vladimír Dlouhý? Nebo chystáte ještě něco jiného?

Jsou to dobrovolníci, známí a známí známých. Tomu odpovídají i výsledky, jsme na samém začátku.

Jak bude v bodech vypadat volební kampaň?

Primární téma je samozřejmě korupce a boj proti ní. Mám takovou, řekněme, výhodu, když já hovořím o korupci, jsou za mnou nějaké výsledky. Ostatní o ní většinou mluví, ale nic v té věci neudělali, i když někteří příležitost měli. Takže korupce bude mé hlavní téma, jak jinak. Nyní musím do podvědomí lidí dostat, kdo je vlastně Karel Randák a co dělá.

Jste bývalý vysoký důstojník tajné služby. Slovo ´bývalý´ by mi možná někteří experti na tajné služby vytkli, protože něco takového prý neexistuje. Neobáváte se, že právě toto použijí Vaši konkurenti proti Vám?

Při vší úctě k těm lidem si nedovedu představit, že by to bylo využito proti mně jako má slabina. Respektive si myslím, že by z jejich strany šlo o významnou chybu. Česká veřejnost sice vnímá takovou profesi negativně, používají se slova jako fízl a práskač, ale práce rozvědky je ve skutečnosti o něčem úplně jiném. A upřímně, pokud by to proti mně chtěl někdo i tak používat, měl by si zároveň uvědomit, že ta profese s sebou nesla určitý objem znalostí a vědomostí o tom, co ti konkrétní lidé dělali v minulosti, jak se chovali atd. Takže si myslím, že od některých z nich by to bylo velmi kontraproduktivní.

To snad netřeba rozvíjet. Vy jako prezident ale zároveň můžete tajné služby dokonce úkolovat. Můžeme od Vás očekávat něco jako slib občanům, že bývalý zpravodajec v roli prezidenta bude na tomto poli využívat veškeré nástroje jemu dané k potírání korupce a klientelismu v ČR? A že ví, kam a jak tyto tajné služby účinně nasadit?

Samozřejmě že ano. Nedovedu si představit, že by v mém funkčním období došlo k situaci, kdy BIS odmítá sdělit veřejnosti, jak to bylo s odposlechy třeba v kauze Romana Janouška a jeho přátel.

Ale to tajné služby přeci nedělají! Navíc jde, pokud mě paměť neklame, o živý spis. Vyšetřování možná stále probíhá...

Právě takový argument, použitý zpravodajci, by přede mnou jako člověkem z oboru rozhodně neobstál. Jde totiž o úplný nesmysl a troufám si tvrdit, že BIS bych ke zveřejnění těch informací dokázal dotlačit.

Otázka na závěr: Koho byste si proti sobě přál v druhém kole volby?

To je mi úplně jedno, nepreferuji nikoho z protikandidátů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

reklama

autor: Václav Ivánek

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…