Karel Gott o své cestě na Hrad a o temných silách, které rozpoutaly krizi

12.03.2012 18:23

Do boje o Hrad se sedmatřicetinásobný slavík Karel Gott nechystá. Nejen proto, že svůj příběh hodlá dozpívat, nikoli dožít ve funkci, ale i proto, že nový prezident to bude mít podle něj hodně těžké, právě totiž začíná blbá doba. V rozhovoru pro časopis Týden se zároveň pozastavuje nad děním ve světě a přemítá, zda to celé není uměle vyvolané.

Karel Gott o své cestě na Hrad a o temných silách, které rozpoutaly krizi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Gott s chotí Ivanou slavnostně předal Thomayerově nemocnici nový přístroj pro novorozence

Jako nástupce Václava Klause ve funkci prezidenta republiky si nemálo lidí dokáže představit zpěváka Karla Gotta. V anketě agentury Médea Research pro časopis Týden dokonce obsadil třetí místo mezi nepolitickými osobnostmi, které by lidé nejraději viděli v čele státu. Zvítězil s téměř 17 procenty Marek Eben před Livií Klausovou (6,5 procent), za Karlem Gottem (5,3 procenta) skončil čtvrtý Zdeněk Svěrák (5,1 procenta).

V polovině února uskutečnila agentura Factum Invenio průzkum, podle něhož by do druhého kola prezidentské volby postoupili nestraníci Jan Fischer se ziskem 24,5 procenta a Jan Švejnar se 14,5 procentem hlasů. Žádnou z výše uvedených nepolitických osobností však respondenti v nabídce na rozdíl od nynějších či bývalých politiků neměli.

Factum Invenio nabídl ty, jejichž kandidaturu považuje za realistickou

„Do výběru jsme zařadili ty uchazeče, jejichž kandidaturu jsme na základě naší mediální analýzy považovali za realistickou. Ale s každým dalším výběrem se může měnit, kdo v té baterii kandidátů na hlavu státu bude,“ nevylučuje v reakci pro ParlamentníListy.cz ředitel agentury Factum Invenio Jan Herzmann, že by se některá z nepolitických osobností mohla v nabídce agentury objevit, pokud by ovšem svoji kandidaturu alespoń připustila.



Což ovšem zatím není případ Karla Gotta, který svůj příběh hodlá dozpívat, nikoli dožít ve funkci. „Jestli chce být někdo populární prezident, ať si počká. Přece víme, že jsou určité fáze historie. Dobrá doba střídá blbou dobu … Teď začíná komplikované období, kdy hlava státu nebude říkat populární projevy. A po této době pravděpodobně opět vypukne svoboda a demokracie. To se potom bude krásně mluvit k národu. Ten sklidí potlesk ...“ radí Karel Gott v rozhovoru pro časopis Týden kandidátům na funkci hlavy státu.

Svět je tak provázaný, že mnohé může být uměle vyvolané

Při tvrzení, proč je doba špatná, se vrací na konec osmdesátých let. „Karty byly rozdány tak, že až se kapitalistická strana bipolárního světa začne dusit – a ona se v té době skutečně dusila a zadluženost byla strašná – prostor se otevře. Ano, železná opona po dohodě velmocí spadla. Nás, Čechy, nechali zvonit klíčema – a pak nás nechali hrát tu naši oblíbenou hru na vypořádání se s minulostí. A tím západní investoři odvedli naši pozornost od nového rozdělení si sféry vlivů,“ míní Gott.

Zpěvák se zamýšlí nad tím, kudy vývoj světa provázaného tak, že vše je závislé na všem, jde. Zda to není celé uměle vyvolané a dokonce ani probíhající krizi nevěří. „Může to být známá bankovní sázka na propad. Na tom se dá vydělat mnohem víc než na vzrůstu,“ říká Karel Gott s tím, že americká ekonomika je založená na dluzích a když jsou příliš vysoké, znehodnotí USA svou měnu, čímž sníží reálnou hodnotu dluhů. A díky tomu mohou pokračovat ve své dluhopisové hře.

Zpěvák kandidovat nechce, ale poukazuje na to, jak uspěl herec Reagan

Kromě špatné doby je dalším důvodem pro Karla Gotta, proč se neucházet o funkci hlavy státu,  nutnost znalosti protokolu. „První, kdo by se snažil mě na těchto věcech nachytat, by ze mě udělal směšnou figuru. Prezidentem by měl být někdo, kdo to má ve hvězdách. Někdo, kdo se pro to už narodil. Vezměte si, že z průměrného amerického herce se stal prezident – a to na dvě období – který změnil svět. Tedy přesněji řečeno změnil rovnováhu světa. Změnil starý pořádek,“ připomíná Gott v rozhovoru amerického prezidenta Ronalda Reagana.

Z dosud známých kandidátů na funkci prezidenta by se mu zamlouval úřednický předseda vlády Jan Fischer. „Jako občan Gott mohu odpovědně a jednoduše říct, že jsem mu prostě rozuměl. To, co říkal, nebylo populistické, komunální. Něco jsem se od něj dozvěděl a otevřel mi jasný pohled na věci. A nemlžil!“ chválí zpěvák nejžhavějšího kandidáta na Hrad.

Na Hradě by se vyjímal lépe Eben než makroekonom či prognostik

O vítězi ankety z řad nepolitických osobností Marku Ebenovi soudí, že má moudrou uklidńovací řeč a je to velice vzdělaný člověk. „Podle toho, jak se na každého hosta pořadu Na plovárně umí připravit, si ho jako prezidenta umím představit. Jestli by se mu ale chtělo, je druhá věc. On je člověk, který má rád svoji svobodu. Nevím, jestli je schopen se jí vzdát,“ podotýká Gott v rozhovoru pro Týden.

A přestože Marek Eben po funkci na Hradě netouží, jeho prezidentství začalo žít vlastním životem. Dvojice brněnských podnikatelů Milan Pennert, Tomáš Valíček a režisér Jiří Honzírek stáli u zrodu petice „Marek Eben for prezident“ už v prosinci 2009. „Takový symbol Čechů bychom uvítali, nikoliv byznysmena, prognostika-všeználka či makroekonoma,“ domnívá se marketingový expert Pennert.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…