Kdo má model letadla, přihlásí ho a bude platit. To není vtip

13.03.2012 10:47

Současná vláda premiéra Petra Nečase (ODS) žádá po občanech další a další peníze, ale není sama. Peněz se nejspíš nedostává ani Úřadu pro civilní letectví. Vydal totiž směrnici, podle které musí letečtí modeláři zaplatit za své hobby nemalou sumu pět tisíc korun a dalších patnáct set za prodloužení povolení k modelářskému létání. Informuje o tom server Týden.cz.

Kdo má model letadla, přihlásí ho a bude platit. To není vtip
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Nová směrnice Úřadu pro civilní letectví stanovuje, že letečtí modeláři musejí nově zaplatit za povolení k létání a doložit i to, zda umějí svůj stroj řídit. Jednorázově složí pět tisíc korun za povolení k létání a dalších 1500 korun za prodloužení tohoto "leteckého řidičáku" po každých dvou letech.

Letadlo může způsobit značné škody…

Pravidlo znepříjemní koníčka asi dvěma stovkám českých modelářů, kteří vlastní modely těžší než dvacet kilogramů. Dále se jimi budou muset řídit lidé, kteří své modely (i lehčí než 20 kilogramů) používají k podnikání. Tedy modely například fotografují krajinu nebo jimi táhnou reklamní poutače.

"Model těžší dvaceti kilo už je považován za bezpilotní letadlo, a je proto důležité jeho provoz z bezpečnostních důvodů regulovat. Není naším cílem zvyšovat byrokracii, ale je nutné si uvědomit, že takto těžký stroj dokáže při pádu způsobit značné škody, bez problémů například prolétne střechou domu," zdůvodňuje novinku mluvčí úřadu Petr Navrátil.

…nebo zabít

Nikoho nejspíš moc nepřekvapí, že samotní modeláři jsou novou směrnicí otráveni. Podle nich je zbytečná a navíc dost drahá. V posledních letech se prý totiž neobjevil případ, kde by model letadla způsobil ony značné škody.

"Modeláři s nimi většinou létají na odlehlých místech, a když letadlo spadne, tak se rozbije jen stroj samotný. Velká havárie se stala naposledy v Maďarsku před sedmi lety, kdy se model zřítil na přehlídce a nalétl do davu přihlížejících. Jednoho z diváků tehdy zabil," vzpomíná Tomáš Bartovský z Klubu leteckých modelářů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…