Klaus rýpal do vlády. Peake, restituce, DPH? Nechápu...

16.12.2012 12:05

Prezident Václav Klaus příliš nerozumí krokům současné vlády. Zvyšování DPH, kroky Karolíny Peake, církevní restituce. To vše si Klaus vzal na paškál v nedělní Partii TV Prima.

Klaus rýpal do vlády. Peake, restituce, DPH? Nechápu...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Hostem třetí adventní nedělní Partie na TV Prima byl prezident Václav Klaus. Pod taktovkou moderátora Jana Punčocháře se snažil zbilancovat uplynulý rok, ať už co se politiky, nebo společnosti týče. Logicky se nezapomnělo ani na prezidentskou volbu.

Přímá volba je chyba

"Nuance chybných propočtů jsem opravdu nikdy nezkoumal. Jsem znám tím, že jsem člověk, který si myslí, že přímá volba jako taková je chyba," řekl v nedělní Partii Klaus s tím, že nechce a nemůže hodnotit postup ministerstva vnitra.

Klausův kandidát a polibek smrti

"Přál bych si, aby ten, kdo bude zvolen, byl zvolen, a nebylo o tom sebemenších pochyb. To si naše malá zemička nemůže dovolit," dodal s tím, že na světě sice není ideální člověk, i mezi kandidáty na Hrad je však někdo, kdo splňuje požadavky, který tento úřad vyžaduje. O koho však jde, prozradit ani na Punčochářův nátlak, nechtěl. "Mohl by to pro něj být i polibek smrti," uvedl usměvavý Klaus k případnému prozrazení jména svého favorita.

Havel? Mohl jsem to říct já

Moderátor Jan Punčochář v pořadu zavzpomínal i na roční výročí od úmrtí bývalého českého prezidenta a Klausova předchůdce, Václava Havla. Právě o něm se loni Klaus dozvěděl jen pár minut předtím, než vystoupil v Partii. Měl prý obrovské dilema, zda oznámit, že Havel zemřel, nebo tuto smutnou zprávu nechat na Václavu Moravci a jeho pořadu, který začíná o hodinu později než Partie. Kromě spekulací o tom, kdo, zda Klaus či Moravec, měl loni oznámit fakt, že zemřel, však Klaus překvapivě o svém předchůdci neztratil v Partii ani slůvko. 

O vládních rošádách, které provedla třeba nová ministryně obrany Karolína Peake (LIDEM) v minulém týdnu, se ale rozpovídal. "Nevěřil jsem svým očím. Byl jsem na univerzitě v Bayreuthu, okamžitě jsem volal premiérovi, který byl v tu dobu zase v Bruselu, ten se také divil," řekl na TV Prima Klaus. Na dotaz, zda kdyby věděl, jak bude Peake konat, měl by problém s jejím jmenováním, neodpověděl s tím, že jde o spekulaci.

Restituce nás zničí?

Razantně se pak prezident opřel do církevních restitucí. Za ty bude prý ČR pykat. "Církevní restituce znamenají, že deficit státního rozpočtu vyskočí na 5,9 procent HDP. Česká republika tak bude mít jeden z nejvyšších deficitů v rámci EU," apeloval Klaus na českou vládu s tím, že podle EU je zdravý deficit do třech procent HDP. ČR ale bude mít dvojnásobný.

Servítky si Klaus nebral ohledně jednání současné vlády. "Myslím, že naše vláda kalkuluje špatně. Myslí si, že zvýšením daní budou mít větší výnosy," řekl v TV Prima Klaus s tím, že ekonomové po stovky let dokazují opak.

 
Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…