Kníže ještě vstřebává prohru, ale nakonc Klausovou jmenuje, soudí Cyril Svoboda

16.04.2013 21:34

Bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) nevidí žádný problém v tom, aby se Livie Klausová a Vladimír Remek stali českými velvyslanci. Europoslanec za KSČM má podle Svobody díky sovětskému nejvyššímu vyznamenání všechny ruské dveře dokořán, druhou jmenovanou prý sám Karel Schwarzenberg (TOP09) nakonec navrhne. A že se zatím zdráhá? Ještě nevstřebal prohru ve volbách, řekl v Hyde Parku exministr.

Kníže ještě vstřebává prohru, ale nakonc Klausovou jmenuje, soudí Cyril Svoboda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cyril Svoboda

Podle Svobody měli všichni bývalí prezidenti své kandidáty na tyto posty a byla tradice, že se tito kandidáti tolerovali. Proto nevidí důvod, proč Livii Klausovou nejmenovat. „Já v tom nevidím žádnou velkou tragedii,“ řekl Svoboda v ČT s tím, že žádný limit 65 let pro vykonávání funkce v zákoně není. Je to pouze směrnice či doporučení, takže by z celé věci nic tak kanonického nedělal.

Exministr zahraničí tak má za to, že se Schwarzenberg nakonec zachová jako Klaus, kdy jmenuje celý seznam velvyslanců. „Nakonec podle mě Schwarzenberg Livii Klausovou sám navrhne,“ řekl Svoboda. Kníže se podle něj teď cuká, protože prý ještě nevstřebal vítězství Miloše Zemana, vítěze přímé volby. „Za delší provaz táhne prezident republiky,“ má ve věci jasno lidovec Svoboda. Zeman má totiž delší mandát, než ministr zahraničí. Navíc se bez rozhodnutí prezidenta stejně nic nestane.

Hrdina Sovětského svazu Remek

Svoboda nastínil i další důvod, proč kníže Klausové velvyslanectví nakonec přidělí. Podle bývalého ministra se při konci ve funkci ministr snaží vyhovět lidem z okolí a poslat je na zajímavé funkce. „To se vždycky dělá a dělalo,“ řekl Svoboda s tím, že Schwarzenberg bude chtít uspokojit své lidi a cena, kterou zaplatí, bude souhlas právě s Klausovou.

Problém nemá Svoboda ani s tím, aby se velvyslancem v Moskvě stal europoslanec za KSČM Vladimír Remek. „Je to Hrdina Sovětského svazu, tohle vyznamenání otevírá všechny ruské dveře,“ řekl v Hyde Parku exministr. První a jediný československý kosmonaut je podle Svobody dobrá volba, protože se v ruském prostředí pohybuje, takže se dobře dorozumí.

Kalouskova SMS na rozlučku

V úterním Hyde Parku se jeden z diváků zeptal na budoucí možnou spolupráci nynějšího ministra financí Miroslava Kalouska právě se Svobodou. To exministr zahraničí vyloučil, protože nikam nekandiduje. Navíc dodal, že by se celkově s TOP 09 před volbami nijak nespojoval.

„Velmi nepravděpodobně budu spolupracovat s Miroslavem Kalouskem,“ řekl a vzpomněl si na jednu z SMS, kterou mu Kalousek při stranickém rozchodu poslal. „Byla to ostrá SMS, mám ji schovanou. V životě dostáváte takových SMS málo. Možná to jednou budu ukazovat někomu v domově důchodců,“ zavtipkoval Svoboda na Kalouskovu adresu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…