Kníže o konci Saši Vondry: Hovno měl pod kontrolou

20.12.2012 10:52

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se v Lidových novinách rozpovídal o politickém konci svého přítele Alexandra Vondry. Podle něj Vondrovou chybou nebylo ani tak selhání při jednáních s firmou ProMoPro, jako spíše neustálé obviňování Miroslava Kalouska z čachrů na Ministerstvu obrany. Pak se prý nemá divit, že mu to ministr financí vrátil.

Kníže o konci Saši Vondry: Hovno měl pod kontrolou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

Za opravdovou tragédii české politiky označil ministr zahraničí odchod Alexandra Vondry hned po jeho oznámení. Nyní se v rozhovoru pro Lidové noviny rozpovídal ještě více. Podle ministra zahraničí nebylo až takovou Vondrovou chybou to, že se mu při obchodech s firmou ProMoPro rozkutálely stamiliony.

„V nešťastné aféře ProMoPro bych Sašu bránil. Jeho jediná chyba byla, že tvrdil, bohužel, že měl všechno pod kontrolou,“ myslí si Schwarzenberg. On prý české předsednictví EU také zažil a pamatuje si, jak to bylo. „Všichni makali jak barevní, a že někdo mohl kontrolovat všechno u sebe na ministerstvu? Kecy,“ říká natvrdo šéf diplomacie. Obzvlášť to prý nemohl zvládat Vondra, který ani neměl vlastní ministerstvo, jen pár úředníků ve Strakově akademii.

Pak přidal vzpomínku, jak vysilující jednání tehdy český tým, jehož byl s Vondrou členem, musel zvládat. „Byli jsme na jednání v Bruselu, vstoupili jsme v noci do letadla, a byli jsme tak vyčerpaní, že jsme pětadvacet minut jen seděli, než jsme byli schopní spolu mluvit,“ popisuje. V takové situaci prý nikdo nemohl mít pod kontrolou každou objednávku, kterou jeho úřad podepsal. „Tvrdit, že každou objednávku měl pod kontrolou, byla volovina. Hovno měl pod kontrolou - a taky mít nemohl,“ shrnul lapidárně ministr.

Nijak nezastírá, že za rozdmýcháním aféry stojí jeho místopředseda z TOP 09 Miroslav Kalousek, který se svými úředníky z Ministerstva financí celou aféru rozkryl. Podle Schwarzenberga se Vondra nemůže příliš divit, že si na něj Kalousek došlápl. „Z valné části si to zavinil Saša, neboť kudy chodil po Praze, tudy temnými a méně temnými řečmi obviňoval Kalouska ze spojenectví s Omnipolem, a že všechny korupce na Ministerstvu obrany má na svědomí Kalousek. Že si to nikdo nenechá líbit, to bylo jasné,“ vysvětluje předseda TOP 09.

Jinak z Vondrova odchodu pociťuje hořkost a lítost. A obzvlášť poté, co zjistil, kdo jej na Ministerstvu obrany vystřídá.  

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: jav

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…