Kníže žertuje o poslanci ODS: I zloději mají mít zastoupení ve sněmovně

07.11.2012 12:09

Nový poslanec ODS Roman Pekárek, kterého soud nepravomocně odsoudil na šest let do vězení pro podezření z korupce, se nechystá vzdát mandátu poslance ani po výzvách stranických kolegů. Rozhodnutí soudu zpochybnil a chce se proti němu bránit. Odchod ze Sněmovny neslíbil ani v případě, že soud jeho vinu potvrdí. Pekárek to řekl novinářům. Chce prý být loajálním členem klubu ODS. Předseda koaliční TOP 09 Karel Schwarzenberg ale doufá, že poslanec sám ze sněmovny odejde.

Kníže žertuje o poslanci ODS: I zloději mají mít zastoupení ve sněmovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezidentskou kandidaturu Karla Schwarzenberga přišla podpořit řada známých osobností

"Ne, právě proto, že jsem odsouzen nepravomocně, právě proto, že jsem se odvolal a právě proto, že ten první proces je za velmi zvláštních okolností, velmi zvláštní důkazní situace," odpověděl Pekárek na dotaz, zda odsouzení za korupci nepovažuje za překážku pro výkon funkce poslance.

Pekárek nátlak odmítá

"Já jsem vlastně k té imunitě přišel tím způsobem, že jsem se včera (ve středu) večer dozvěděl, že mám nahradit své kolegy. Já jsem o tom nijak nepřemýšlel, je fakt, že nějaká imunita vzniká, jaký má vztah ke mně, přesně nevím. Není to ale to, čím bych se zabýval, nebo na co bych se spoléhal," řekl Pekárek. Žádný přímý nátlak od kolegů, aby do Sněmovny nenastoupil, prý nezaznamenal. "A já bych ani nenechal na sebe tlačit," dodal.

Schwarzenberg ale přesto doufá, že Pekárek sám rozpozná, že svou stranu dostává do obtížné situace, a vyvodí z toho náležité konsekvence, tedy odejde. Dnes Schwarzenberga neuráží, že tento poslanec bude hlasovat a rozhodovat o osudu vlády, byť z toho prý nemá radost. "Kdyby tady ale zůstal, tak by to byla pro nás veliká potíž," poznamenal lídr TOP 09. "Neberte to tak vážně, ale když se podívám, kolik po České republice pobíhá zlodějů a jiných, tak snad by tady měli své zastoupení mít taky," dodal se smíchem.

To, že se Pekárek stal poslancem, asi jeho trestní kauzu zkomplikuje. Experti na ústavní právo Václav Pavlíček a Jan Kysela soudí, že by orgány činné v trestním řízení měly požádat Sněmovnu, aby zbavila Pekárka imunity, aby mohlo řízení pokračovat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…