Kolem kauzy Drábkova Šišky prý šetří i manžela Bradáčové. Nezajímá mě to, opakovala v rádiu

22.03.2013 18:39

Jednu z kauz souvisejících s veřejnými zakázkami musela vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová postoupit výš. Její dozorování by totiž nemuselo být shledáno vhodným, neboť v kauze vystupuje její manžel. Není však jasné, v jaké pozici.

Kolem kauzy Drábkova Šišky prý šetří i manžela Bradáčové. Nezajímá mě to, opakovala v rádiu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Bradáčová

Jak sama vysvětluje v Pressklubu na Frekvenci 1, není pravdou, že by jméno jejího manžela souviselo s hlavní IT kauzou na ministerstvu práce a sociálních věcí, jak tvrdil moderátor Luboš Xaver Veselý. „Pozor. Je potřeba rozlišovat všechny kauzy. Kauza, která se vyšetřuje, tu dozoruje nadále Vrchní státní zastupitelství v Praze,“ popisovala Lenka Bradáčová.

Právě v čele tohoto zastupitelství Bradáčová stojí. „To jsou přesně ty IT zakázky, o nichž byla veřejnost informována. Pak je několik dalších kauz, které se nevyšetřují, ale které se prověřují. Nebudu specifikovat jaké. A v jedné z těch věcí jsem já postoupila tuto věc na Nejvyšší státní zastupitelství právě proto, že by jedna z osob, která by mohla svědčit v té kauze, mohla být se mnou spojena,“ dodala s pauzami návladní.

Až tato kauza by se tedy měla týkat jejího manžela. Navíc jde o oznámení o spáchání trestného činu, které se prozatím jen prověřuje. Policie v tomto případě ještě nikoho neobvinila. Až pokud informace, které posbírá, budou nasvědčovat, že konkrétní osoba spáchala daný skutek, přejde se k vyšetřování.

Navíc, jak sama Bradáčová podotkla, sama se nezajímá, jakou úlohu v případu má její manžel. „Co ten váš manžel tam provedl?“ ptal se jí moderátor Veselý. „To já nevím. Ani to vědět nesmím, a já myslím, že i kdyby měl vystupovat v pozici svědka, tak já nemohu zavdat příčinu k tomu, aby tu jakákoliv pochybnost byla,“ vysvětlovala.

„Vy jste se o to nezajímala?“ divil se moderátor. „To víte, že ne,“ odvětila suše vrchní státní zástupkyně. „Já se svým manželem déle jak tři roky nežiju,“ dodala na vysvětlenou. "A co když v tom jede," nedal se moderátor. „Říkám: nezajímám. Všechno. Všechno. Já myslím, že to není potřeba dál řešit, odpověděla jsem jasně,“ utnula Bradáčová další dotazování.

O život manžela se prý nezajímá. Zároveň nepopřela, že by mohl být podezřelým – odpověď podle svých slov jednoduše neví. Každopádně ale nejde o kauzu ministerských IT zakázek, v souvislosti s nimiž byli loni v říjnu zadrženi náměstek Vladimír Šiška a ředitel odboru IT Milan Hojer. I přesto se Bradáčová rozhodla, že případ postoupí – ve výsledku by to poškodilo vyšetřování „hlavního“ případu.

 „Podjatý může být kdokoliv. Může být podjatý i policista, pokud tomu tak je. Anebo máte souvislost, nebo máte nějaký vztah k té věci. Například jste poškozený vy sám v té věci. Nebo můžete být, já nevím, osobou, která, samotným svědkem v té věci. Takže musíte potom takovou kauzu, musíte takovou kauzu odevzdat,“ vysvětlovala na Frekvenci 1.

„Podjatost znamená to, že z té kauzy má buď  vztah ke kauze anebo má vztah k osobám. Anebo je tam nějaká osoba poškozená, a ta se s ním zná, s tím státním zástupcem. Nebo je tam osoba v pozici svědka, s níž se znáte,“ dodala.

Jak sama uvedla, případem se neměla zabývat už jen proto, že jí to ukládají předpisy. „To posuzuje nadřízený orgán, ale pozor, ještě to není podjatost, ale je to vhodnost. Nikoli námitka podjatosti, ale vhodnosti. To znamená, že z důvodu vhodnosti mohu tu či onu kauzu postoupit na Nejvyšší státní zastupitelství. Když se domnívám, že ta kauza by mohla mít nějakou souvislost a mohla by budit nějaké rozpaky ve veřejnosti, kdybych se jí zabývala já,“ dodala Bradáčová.

Manželem Bradáčové je Tomáš Hájek, ekonom, který nyní pracuje jako finanční ředitel a jednatel společnosti Siemens. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, která se jím chlubí mezi dalšími absolventy, jako je například exprezident Václav Klaus či kandidáti na post hlavy státu Jan Fischer a Jana Bobošíková.

Kauza IT zakázek, která s ním nakonec není spojená, je strašákem ministerstva práce a sociálních věcí z dob ministra Jaromíra Drábka. Vladimíra Šišku a Milana Hojera nejprve policie zadržela kvůli údajné nabídce úplatku firmě OKSystem. V únoru pak bylo obviněno dalších deset lidí.

Celý rozhovor s Lenkou Bradáčovou bude vysílat rádio Frekvence 1 v neděli 24. března. Pořad Pressklub začíná v 17:00.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavlína Nouzová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…