Komunisti šikanovali mrzáka. I ti dnešní jsou nemravní, soudí svědek akce Kulak

13.04.2012 6:44

PŘÍBĚH Soudruzi nemají mravní zábrany, protože zůstávají v KSČM, která je následovnicí zrůdné státostrany. Tak to vidí Emanuel Mráz, jehož rodina si v akci Kulak, při níž komunističtí funkcionáři v padesátých letech likvidovali vesnické sedláky, zažila mnohá příkoří. Dokonce si tenkrát soudruzi vylévali zlost i na mrzákovi o berlích.

Komunisti šikanovali mrzáka. I ti dnešní jsou nemravní, soudí svědek akce Kulak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební kampaň KSČM

„Dnešní KSČM asi žádnou přímou vinu za dřívější zločiny nenese. Divím se ale, že v ní ostatní soudruzi ještě setrvávají, když vyšly najevo všechny zločiny a zlořády její matky KSČ. Tihle soudruzi nemají moc mravních hodnot a zábran. Se slušnými lidmi se má jednat podle toho, jací jsou. Zesnulý prezident Václav Havel takto jednal,“ míní třiadevadesátiletý Emanuel Mráz. Jeho rodina přišla v akci K, tedy Kulak, o veškerý majetek. Nedávno se dočkal alespoň morálního zadostiučinění. Vyšetřování těchto křivd na sedlácích Úřadem dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu totiž pomalu končí.

Pocit křivdy utlumen

„Pocit křivdy se u mě za uplynulá léta ztlumil. K morálnímu odsouzení zločinců došlo, ale dobu temna si je nutno připomínat a varovat před ní,“ vysvětluje dále Mráz. Ve vyšetřeném případu z akce K byla tvrdě postižena rodina jeho manželky. Právě jejím otcem byl totiž hospodář na slovo vzatý Václav Baloun, který měl na Mělnicku usedlost o výměře zhruba sta hektarů. Vyšetřovaný případ byl odložen, protože z důkazů sice vyplynulo, že k represím vůči rodině Balounů došlo, ale důkazy proti pachatelům chybí a nepodařilo se dohledat písemnost parafovanou konkrétní osobou.

A jak se to vše odehrálo? „Hospodář Václav Baloun pěstoval cukrovku, obilniny, ovoce v sadech a choval zvířata všeho druhu. V třicátých letech minulého století postavil nový dům, chlévy, stodoly a nakoupil stroje. Jeho vzorný statek často navštěvovaly delegace až z ministerstva zemědělství,“ píše ve spisovém dokumentu Balounův zeť Emanuel Mráz s tím, že tento sedlák jako starosta obce Střemy na Mělnicku chránil za druhé světové války ostatní zemědělce před perzekucemi a pak i ukrýval dva ruské parašutisty.

Tragédie Balounova gruntu

Vesnická idylka skončila, když moc v zemi začali postupně přebírat komunisté. Hlavní roli v tom podle Mráze hrál předseda okresní organizace KSČ Bedřich Šťastný. Tažení proti sedlákům, hanlivě označovaným za kulaky, dosáhla v roce 1948 na Mělnicku vrcholu a Václav Baloun se stal terčem cíleného teroru. Ze vzorového gruntu, bylo mu devětapadesát let, utekl a emigroval za hranice. Veškerý jeho majetek zabral akční výbor a nechal jej rozkrást ostatními vesničany. V požehnaném věku zemřel Baloun roku 1977 v Chicagu v USA.

V tomto ohledu je snad ještě tragičtější osud sedlákova bratra Františka Balouna, jenž byl spolumajitelem zabraného gruntu. „Mrzák o dvou berlích nejdříve protestoval, ale následně byl ve svém pražském bytě v šest ráno přepaden, dvěma vojáky vyvlečen a na korbě náklaďáku se stolem, židlí a postelí odstěhován do rozbitého domku v Lučanech v Jizerských horách,“ píše Mráz dál s tím, že byt postiženého zabral jakýsi podplukovník.

Vyšetřování nebylo marné

„Naše životy byly bezdůvodně změněny a rozvráceny. Byli jsme ponižováni, šikanováni a připraveni o majetek. Byl to zločin proti lidskosti,“ popisuje pocity rodiny za komunistického režimu Emanuel Mráz. Jeho tchán Václav Baloun byl alespoň posmrtně roku 1989 rehabilitován. K restituci majetku sice došlo, ale šlo o dost divoké navrácení, které doprovázely průtahy, byrokratická šikana a účelové výklady zákonů. Prostory byly předány ve zcela dezolátním stavu. Manželka Jiřina Mrázová pak vše věnovala Benediktinskému klášteru v Břevnově na charitativní účely.

„Vyšetřování zločinu proti naší rodině bylo vedeno velmi zodpovědně a podle zákona. Až překvapivě důkladně, i když jsou všichni zúčastnění již po smrti. Dokonce byly vyžádány i výpovědi svědků ze zahraničí. Poděkoval jsem proto paní komisařce, protože její přístup oceňuji. Vynaložené úsilí a práce nebyly marné. Aspirujeme na to, být v Evropě seriózním a kultivovaným národem. Neobejdeme se tedy bez prověřování minulosti a našich morálních hodnot,“ sděluje nakonec ParlamentnímListům.cz Emanuel Mráz s tím, že dnešní vláda by si měla počínat jako dobří hospodáři z jeho rodiny. Chovat se sama šetrně, aby měla morální právo žádat šetrnost i po druhých.

{relatedarticles title="Psali jsme:" articles="217498,217300,213901"

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…