Krev, špína a korupce. Desítky politiků se vrhly na české novináře

01.08.2012 6:26

ANKETA O médiích se díky jejich vlivu hovoří jako o „sedmé velmoci“, lichotivěji bývají označována jako hlídací psi demokracie. Co si o médiích myslí politici? Jsou podle nich česká média nezávislá a vyvážená, straní někomu, nebo naopak někoho poškozují? Ptali jsme se politiků za vás.

Krev, špína a korupce. Desítky politiků se vrhly na české novináře
Foto:
Popisek: Jiří Šlégr, druhý člen NS-LEV 21 ve Sněmovně

Drtivá většina politiků si myslí, že česká média nezávislá, vyvážená a objektivní nejsou. Buď hájí něčí konkrétní zájmy, což je dáno tím, kdo je vlastní a financuje, nebo se snaží vlichocovat čtenářům, aby neklesala jejich sledovanost. A pokud jsou náhodou média nezávislá, tak jsou povrchní, neboť úroveň vzdělání a kvality žurnalistů není valná.

Z hlediska objektivity je nejlépe posuzováno Právo, nejhůře MF Dnes. A i veřejnoprávní média sklidila velkou kritiku za neobjektivitu, o to větší, že by neměla hájit soukromé zájmy.

Levicoví politici si navíc poměrně často myslí, že česká média straní pravici. Poslanci KSČM přímo tvrdí, že média opomíjejí či poškozují jejich stranu. Nejpozitivněji na média nahlíží politici TOP 09.

Senzace, krev, špína a bulvár

O českých médiích si žádné iluze nedělá místopředseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Otto Chaloupka. „Pokud by otázka byla, jestli podávají objektivní informace, pak bych odpověděl, že určitě ne. Je to způsobeno tím, že někomu slouží? Z velké části určitě ano. Ale také přizpůsobují svůj styl a filtrují informace podle v uvozovkách požadavků typického čtenáře. Ten chce senzace, krev, špínu. Realita a pravda nikoho nezajímá,“ řekl ParlamentnímListům.cz Chaloupka.

Podle místopředsedy poslaneckého klubu ODS Marka Bendy jsou česká média hluboce bulvární. „O nezávislosti se snad dá uvažovat, o vyváženosti určitě ne. Každý straní někomu jinému, to mi nevadí, ale v celkovém působení a snaze o senzaci za každou cenu poškozují demokratický systém jako takový,“ míní Benda.

Dle názoru poslankyně KSČM Ivany Levé česká média nejsou nestranná a objektivní. „Převažují názory pravicové. Podle mě by to nemělo být tak, že novinář podsouvá divákům či čtenářům své názory, ale měl by být dán prostor všem protichůdným názorům na danou problematiku a občan by si pak měl udělat názor sám. Toto bohužel u našich médií postrádám,“ řekla redakci poslankyně.

Nevyváženost veřejnoprávních médií 

Podle mínění místopředsedy Senátu a místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha jsou česká média stejná jako kdekoli na světě. „Média někomu patří a tak míra jejich objektivity je dána orientací a zájmy jejich vlastníků. Problémem je ale dlouhodobá nevyváženost zpravodajství veřejnoprávních médií. Hlavně České televize. Mnohdy realitu vytvářejí, míto toho, aby ji popisovaly. Ale takový už je dnes mediální svět,“ postěžoval si senátor.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík nahlíží na média pozitivněji: „V zásadě jsou nezávislá a vyvážená. Záleží vždy na práci konkrétních redaktorů. Znám mnoho velmi profesionálních a kvalitních redaktorů. Setkal jsem se ale i s obrovskými nedostatky v práci. Je to podobné jako v jiných povoláních.“

Ani poslankyně Lidem Lenka Andrýsová to s médii nevidí tak černě. Ta považuje za dobrou věc etický kodex novináře platný v rámci Syndikátu novinářů ČR. „Vážím si každého novináře, který kodex při své práci respektuje. Samozřejmě, že mám občas pocit, že jsou některé články nevyvážené a subjektivní. Přesto si myslím, že dnes už je na mediálním trhu tolik možností, že se ke čtenáři může dostat i jiný než masový názor. Čtenář ale musí o to víc přemýšlet, ne se jen spoléhat na to, že slovo novinářovo je svaté,“ míní poslankyně.

Novináři v područí politických zájmů 

„Kdyby byla česká média aspoň jako server ParlamentníListy.cz, byl bych spokojen. Parlamentní listy totiž umožňují vyjadřování širokého spektra názorů a jsou v tom v české publicistice velmi neobvyklé. Česká média však ve své zdrcující většině pluralitní nejsou a to je jedna z příčin dnešní krize české společnosti,“ uvedl předseda NS-LEV 21 a poslanec Jiří Paroubek.

„Vzhledem k tomu, že většina médií je živá z reklam, které tam umísťují velcí ekonomičtí hráči na trhu, tak tito hráči určují, i kdo bude v novinách vláčen a zostouzen a kdo naopak chválen. Takže na nezávislost médií rozhodně nevěřím,“ řekl ParlamentnímListům.cz senátor KDU-ČSL Jiří Čunek.

Bez růžových brýlí se dívá na média i poslanec Jaroslav Škárka (nezařazený). Podle něho nejsou nezaujatá a píší naprosto podle toho, komu patří a kdo u nich inzeruje. „Je to patrné z množství prostoru, které poskytují ´vyvoleným´ a podle jednostranného textu bez reakcí napadaných stran. Čeští novináři jsou v područí politických zájmů. Ferdinand Peroutka se z úrovně českého mediálního prostoru musí obracet v hrobě,“ povzdychl si poslanec.

Noviny zkorumpované přinejmenším stejně jako politici

Poslanec ODS Aleš Rádl si myslí, že otázka míry vyváženosti českých médií je dnes vlastně již jen vedlejší produkt celé řady her, které v médiích hrají nejrůznější zájmové skupiny.

„Jestliže se o politice mluví jako o prostředí, kde se daří nejrůznějším druhům korupce, tak míra zkorumpovanosti v prostředí médií je s tím přinejmenším srovnatelná. Články i celé kampaně proti někomu či pro někoho, cílené na objednávku a za nejrůznější formu úplaty vytvářené veřejné mínění o tom či onom, to vše se v našich médiích děje dnes a denně. S tím, jak trvale klesají náklady, a tedy i příjmy za reklamu, se v tomto obchodním prostředí zřetelně zvyšuje ochota zapojovat se do jakýchkoli her, ze kterých se dá očekávat nějaký profit,“ říká poslanec.

„Případnou vyváženost tak pak suplují jen nějaké okrajové a minoritní texty, kterým je dáván prostor jen proto, aby výše popsané praktiky nebyly tak zřejmé a zachovaly si tak aspoň nějakou účinnost. Já ale například v novinách čtu už jen nadpisy a to jen proto, abych si udělal jakousi rámcovou představu, co kdo kam zase tlačí. Relevantní informace a nebo nedejbože nějakou pravdu tam už dávno nehledám,“ dodává Rádl.

Málokterý velký inzerent je demokrat a humanista

Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková z ČSSD si myslí, že média nezávislá a vyvážená ani být z povahy věci nemohou.

„Málokterý velký inzerent je takový demokrat a humanista, aby proti svým finančním zájmům podporoval vyváženost soukromého a veřejného sektoru, tedy skutečnou rovnost šancí a svobodu každého člověka, jak to vidí například sociální demokracie. Kdo platí, ten velí. Proto podmínky pro skutečnou nezávislost by měla mít média veřejné služby, které si platí přímo občané. Bohužel ta se mnohdy snaží spíš kopírovat komerční média, než by určovala témata, zajistila dostupnost informací a nastavovala laťku kvality, jak by tomu mělo být,“ upozorňuje senátorka.

Podobný názor jako Škárka a Čunek má i poslankyně KSČM Marie Nedvědová: „Vyvážená a nestranná nejsou, neboť píší v zájmu svých majitelů a na jejich přání.“

„Nemyslím si, že zástupci médií by se výrazně odlišovali od zbytku společnosti. I zde najdeme lidi poctivé i nepoctivé,“ míní místopředseda TOP 09 a poslanec Pavol Lukša.

Nenávist médií vůči tradicím, rodině a vlastenectví

„Média jsou taková, jaká jsou. Dost mě chybí jasná polarizace na levicový a pravicový směr, stejně jako jasná diferenciace na bulvár a seriózní média. Jinak zásadně média nehodnotím,“ uvedl první místopředseda Senátu a kandidát ODS na prezidenta Přemysl Sobotka.

„Nerad bych paušalizoval. Jsou méně i více nezávislá či vyvážená média,“ myslí si senátor a kandidát ČSSD na prezidenta Jiří Dienstbier.

V očích poslankyně KSČM Milady Halíkové média objektivní nejsou a upřednostňují vládní politiku a názory poslanců vládních stran. „V případě opozice často informují jen o ČSSD a okrajově nebo vůbec o postojích poslanců a příznivců KSČM. Nedostatečné jsou také informace o aktivitách občanských sdružení a odborů. S těmito názory se setkávám v rámci poslaneckých dnů často,“ uvedla poslankyně.

Europoslanec ODS Hynek Fajmon míní, že česká média podporují kulturní levici, která je proti tradiční rodině, vlastenectví a základním civilizačním hodnotám. „Česká média jsou dlouhodobě nekvalitní a aktivistická ve prospěch západní levice a multikulturalismu,“ míní politik.

MF Dnes vs. VV 

Média podle člena poslaneckého klubu VV Jiřího Štětiny nejsou nestranná. „Hodně dlouhou dobu straní těm stranám, které získávaly peníze z korupce. Jednoznačně poškozují a dehonestují Věci veřejné. Obzvláště MF Dnes,“ dodává poslanec.

Europoslanec ČSSD Richard Falbr říká, že česká média vyvážená a nestranná nejsou. „Až na Právo a Český rozhlas jsou ubohá! Stačí srovnat s cizinou,“ posteskl si Falbr.

Dle nezávislého senátora Petra Pakosty nelze na otázku stran objektivity médií odpovědět jednoznačně, neboť existují média silně zkreslující, ale i seriózní. „Jako větší problém ale vnímám určitý sklon k povrchnosti. Něco se přihodí, rychle se o tom něco napíše a jede se dál. Ale asi je taková doba,“ dodal senátor.

Podle poslance ČSSD Antonína Sedi českým médiím schází nejen vyváženost, ale zejména profesionalita a investigativita. „Povětšinou mi spíše připomínají černou kroniku než hlídacího psa demokracie,“ dodal Seďa.

Senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava si myslí, že média nejsou vyvážená a už vůbec nejsou nestranná. „Vezměte si dva protipóly. Na jedné straně ODS, TOP 09 a pak přílepky, které nikdo nevolil – Lidem. Na druhé straně KSČM. Parlamentní strana řádně zvolená. Další příklad – sláva kolem průšvihu Ratha, ale ticho po pěšině kolem stamilionů za padáky, modernizaci tanků, Promopro a tak dále. Myslíte, že to je vyvážený přístup médií? Já si to nemyslím,“ dodává Doubrava. 

Příběh upraven dle předem psaného závěru

Poslankyně ODS Jaroslava Wenigerová u většiny médií postrádá profesionalitu novinářské práce. „Pak je ale několik novinářů, jejichž články považuji za kvalitní odvedenou práci po stránce věcné, jazykové, stylistické. Na tak malém prostoru o tom nejde seriózně pojednat, ale mám-li být aspoň jednou konkrétní, pak článek o doktorce Bradáčové v Reflexu považuji za účelový, tudíž nevyvážený. Jako napsaný na objednávku, a to v neprospěch dnes už nové vrchní státní zástupkyně. Já patřím k těm v ODS, kteří její jmenování přivítali. A nevím o těch, co si jí nepřejí. O tom také jen spekuluje tisk,“ doplnila poslankyně.

Ani podle poslance ČSSD Františka Bublana nelze jednoznačně odpovědět, neboť česká média jsou rozmanitá. „Zmíním dva aspekty, které jsou viditelné: většina médií podléhá společenské poptávce, což ještě nemusí být na škodu, ale nejde příliš do hloubky. A za druhé – dost často si média předem vytvoří konec příběhu a tomu přizpůsobí průběžný popis nějaké kauzy,“ vytknul sedmé velmoci Bublan.

Poslanec KSČM Pavel Hojda míní, že média nejsou objektivní a vyvážená zejména vůči levicovým hnutím a stranám. „Naprosto neobjektivní jsou zejména vůči KSČM,“ dodal Hojda.

Václav Kubata, který je poslancem za TOP 09, se dívá na věc pozitivněji a média jsou podle něho nezávislá v politickém smyslu. „I vyváženost je přiměřená. Čas od času jsme však svědky jednostranného přístupu, a to nejen v politických kauzách, ale mnohdy i spotřebitelských,“ doplnil poslanec.

Povrchnost a nízká míra erudice

Poslanec ODS Walter Bartoš si nemyslí, že by média někoho vysloveně poškozovala. „To, co mi vadí u novinářů, je spíše jejich povrchnost a nízká míra erudice. Samozřejmě to ale neplatí o všech. Znám i velmi kvalitní a vzdělané lidi z tohoto oboru, ale bohužel jich není mnoho,“ zkritizoval nekvalitu novinářů Bartoš.

Senátor ČSSD Miroslav Krejča má silný pocit, že média v ČR, včetně veřejnoprávních, neinformují objektivně a vyváženě: „Sdělované informace vybírají a možná i upravují tak, aby vyznívaly spíše negativně a hlavně aby zvýšily sledovanost.“

Podle poslance KSČM Jana Klána média rozhodně nejsou vyvážená a dost často straní vládnoucí garnituře. „Pro opozici je v dosti případech těžké se do médií vůbec dostat,“ myslí si poslanec.

„Myslím si, že především naše média jsou absolutně svobodná. Vyváženost závisí asi hlavně na erudici a charakteru jednoho každého redaktora. Nepochybně mají svůj vliv i peníze. Ale nejdůležitější je svoboda slova na straně jedné a ochrana osobnosti na straně druhé a to podle mě celkem funguje,“ uvedl senátor ODS Karel Šebek.

To, že média nejsou nezávislá, je podle místopředsedy poslaneckého klubu ČSSD Václava Votavy dáno vlastníky, ale i konkrétními novináři a komentátory. „Nechci ale házet všechny do jednoho pytle. Pokud bych měl hodnotit, tak objektivnější je regionální zpravodajství,“ míní poslanec.

Možná úplatná, mnohdy zaujatá média

„Obecně médiím doposud fandím, i když jsou určité výjimky,“ uvedl poslanec TOP 09 Rom Kostřica.

„Jestliže právě dle našich médií jsou obecně všichni čeští politici neschopní, křiví a zkorumpovaní, tak podobně mohu prohlásit, že i ona jsou na můj vkus příliš pravicová, mnohdy zaujatá, naprosto neomylná, možná úplatná, často bulvární a zhusta nedůsledná. A těžce populistická s potěšením z manipulace veřejností, bez stopy sebereflexe. Tím se však omlouvám těm novinářům, kteří jsou jiní, čestní vlastenci, jakoby ze staré školy. A oni jsou. Vážím si jich, byť s nimi nemusím vždy souhlasit. A uvítal bych, kdyby i oni podobně pohlíželi na nás, politiky,“ řekl redakci poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Za objektivní ani vyvážená nepovažuje média místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Čechlovský: „Mám pocit, že pro všechna média – až na několik čestných výjimek – platí, že jejich úkolem není podávat pravdivé, korektní a vyvážené informace, ale hlavně své informace prodat.“

Podle senátora ČSSD Jana Žaloudíka média, ať se tváří jakkoli, nezávislá nejsou, neboť jsou závislá na touhách svých majitelů a kvůli tomu nejsou ani nestranná. „Straní stranám či platformám právě vládnoucím, jak už to média odjakživa a leckde dělávají. Asi že je to výhodnější, pohodlnější a bezpečnější,“ smál se Žaloudík.

Drby blízko bulváru a zaujaté komentáře

Poslanec TOP 09 Rudolf Chlad uvedl, že pokud média někoho poškozují, nebo upřednostňují, nedokáže posoudit. „Podle mého názoru se ale některá média často nezajímají o pozitivní zprávy, a naopak upřednostňují drby blízko bulváru,“ dodal poslanec.

Poslanec KSČM Miroslav Opálka chápe, že soukromá média nejsou objektivní ani vyvážená, neboť jejich zaměření určuje vydavatel a vedení redakce, agentury, inzerenti, trh či bulvár. „U veřejnoprávních to ale považuji za politické a profesní selhání. Dlouhodobé analýzy prokazují, že například KSČM je upozaděna, její prezentace i oproti menším stranám podstatně menší a často jen negativní. Je chybou, když z reportáže či zpravodajské zprávy je zřejmé, komu novinář fandí a koho nemá rád. Škoda,“ dodal poslanec.

„Média vůbec nejsou nestranná. Jsou silně poplatná vlivovým skupinám, které je vlastní, případně v nich utrácejí velké peníze za inzerci,“ říká senátor ODS Pavel Eybert.

„V českých médiích jsou slušní lidé a současně i kvalitní novináři – například Hanák, Mitrofanov, Keller – Právo, ale i jinde se občas někdo najde. Ale je tam i plno závisláků, šmuků a různých podivných existencí jako ve sněmovně. Ti druzí se často ve snaze o snížení remitendy uchylují ke lživým senzacím. Zvláště se vyžívají v poškozování svých zástupců, které si sami volí,“ uvedl poslanec ČSSD Ladislav Šincl.

Podle poslance ODS Davida Šeicha média nezávislá jsou. „Jen někteří novináři mají občas své zájmy. Jsou to ale spíš jednotlivci kazící jméno většiny,“ myslí si poslanec.

MF Dnes…

„Pokud mohu hovořit z konkrétních zkušeností posledních dvou let, domnívám se, že MF Dnes – Olomoucký region informuje nevyváženě a neobjektivně. Na názor poslanců TOP 09 za Olomoucký kraj se neptá, o činnosti TOP 09 v podstatě neinformuje. Komentáře ke konkrétním článkům v olomoucké mutaci téměř zásadně neuveřejňuje, pokud jsou podepsány TOP 09. Je zcela evidentní, že ČSSD ani ODS tyto potíže s MF Dnes – Olomoucký kraj nemají. Tento list nelze považovat za objektivní a vyvážený. Takové jsou zkušenosti s MF Dnes - Olomoucký kraj. Že by náhoda?“ postěžovala si místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Jitka Chalánková.

Poslankyně ODS Jana Černochová říká, že objektivní média jsou jak která a tištěná jsou asi objektivnější než internetová. „Může to být zapříčiněno snahou zveřejnit informaci co nejrychleji bez důkladnějšího prověřování zdrojů a kvantita zpráv se tak projeví v jejich kvalitě,“ vysvětluje Černochová.

„Česká média bohužel vyvážená nejsou. Stačí si udělat analýzu komentářů či rozhovorů například v MF Dnes či v Lidových novinách a každý hned vidí, že tyto noviny dlouhodobě, a to již více než 20 let straní pravici. Koneckonců redakce se tím ani netají. Výsledkem je, že tyto noviny dlouhodobě poškozují naší politickou kulturu,“ uvedl europoslanec ČSSD Libor Rouček.

Podle poslance TOP 09 Jaroslava Ečka média nezávislá a nestranná nejsou. „Je to smutné a poškozují tím sama sebe,“ dodává poslanec.

Připískávání pravici?

Senátor ČSSD Petr Gawlas se domnívá, že média měla vždy tendenci „připískávat“ pravicovým stranám. „Do článků se budou jednoduše vždy promítat názory novinářů a zájmy vydavatelů. Chci ale také dodat, že se tento nešvar neprojevuje u všech periodik,“ zdůraznil senátor.

„Myslím si česká média nejsou ani objektivní, ani vyvážená, což je spíše dáno tím, kdo v nich pracuje, jaké má vzdělání a zkušenosti, než za čí peníze pracuje. Místo seriózního, nezaujatého informování jde zhusta o senzacechtivost, klouzání po povrchu a potvrzování předem zaujatých postojů,“ míní poslanec ODS Jan Bureš.

„Nikdo není nezávislý, tedy ani média. Straní tomu, komu fandí,“ reagovala poslankyně ČSSD Hana Orgoníková.

„Média nejsou vyvážená a nejsou nezávislá. Nic více, nic méně,“ myslí si poslanec ODS Boris Šťastný.

Podle poslance ČSSD Václava Neubauera média straní pravici. „Příkladů je mnoho. Markantní to bylo při zatýkání Davida Ratha. Senzace v přímém přenosu střídala senzaci. Co je však šokující zjištění, že ve vyváženosti zaostávají zejména veřejnoprávní sdělovací prostředky,“ posteskl si poslanec.

Poslanec KSČM Vojtěch Adam si myslí, že média nejsou objektivní k jeho straně. Poslanec ČSSD Pavel Antonín je nepovažuje za vyvážená a pravděpodobně ani nezávislá podobně jako jeho kolegové Vítězslav Jandák a Miroslav Váňa.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…