Letouny CASA lze ocenit, dokazuje dokument serveru Česká pozice

16.07.2012 13:07

Server Česká pozice má k dispozici dokument z roku 2005, podle kterého je patrné, že lze určit cenu letounů CASA. Vlasta Parkanová odůvodňovala nárůst ceny rozdílnými požadavky armády, do vyšší ceny však nebyla započtena DPH.

Letouny CASA lze ocenit, dokazuje dokument serveru Česká pozice
Foto: hns
Popisek: Letadlo CASA a Parkanová, koláž

V dopise od francouzsko-německého konsorcia EADS z listopadu 2005 je možné si přečíst nabídku na čtyři transportní letadla Casa C-295, která (bez servisu) vycházejí na 97,2 milionu eur (v přepočtu na koruny dle kurzu z 11. listopadu 2005 částka činí 2,8 miliardy korun bez DPH).

Navýšení ceny o 40 procent

„V roce 2009 koupila Česká republika tři letouny Casa C-295M. Prostředníkovi obchodu — společnosti Omnipol — za ně platí tři miliardy korun bez DPH (3,577 miliardy s DPH). Čtvrté letadlo Casa bylo vyměněno za pět letounů L-159. K ceně kontraktu je nutné dále připočítat i rámcovou servisní smlouvu, jež byla uzavřena o rok později rovněž s Omnipolem, za 982,3 milionu korun. Obchod tedy státní pokladnu (bez započítání hodnoty pěti L-159) vyjde až na 4,6 miliardy,“ píše Česká pozice.

Poslankyně Vlasta Pakanová tvrdí, že zvýšení ceny od roku 2005 v roce 2009 je způsobeno tím, že armáda změnila některé své požadavky, které původně neměla. Česká pozice však připomíná, že do pozdější ceny není započítána DPH, a proto došlo k celkovému nárůstu o 40 procent, o čemž Parkanová mlčí.

„Vědělo o původní cenové nabídce EADS z roku 2005 i vedení resortu za Parkanové, kdy byl prvním náměstkem ministryně Martin Barták a náměstkem pro vyzbrojování Jaroslav Kopřiva?“ ptá se server.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…