Máme seznam všech senátorů, kteří žalují Klause. Ale byla to dřina...

27.02.2013 15:30

Senátní organizační výbor má již dnes odpoledne posoudit návrh žaloby části senátorů na prezidenta Václava Klause pro velezradu kvůli novoroční amnestii. Předseda Senátu Milan Štěch totiž dopoledne přijal návrh 28 senátorů na podání žaloby Ústavnímu soudu. Nikdo ovšem dlouho nechtěl prozradit jména oněch senátorů - prý jsou tajná. ParlamentnímListům.cz se ale podařilo jména získat, i když až po dlouhém martyriu.

Máme seznam všech senátorů, kteří žalují Klause. Ale byla to dřina...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Zdeněk Škromach

Senátoři již sesbírali celkem 28 podpisů pod návrh žaloby na prezidenta Václava Klause a proto ho v poledne převzal předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Ten pak svolal jednání organizačního výboru již na dnes, a to na 17:00.

Kdo ale vlastně žádá, aby byl prezident Václav Klaus hnán před Ústavní soud kvůli velezradě? To nebylo vůbec snadné zjistit.

„Ano, já jsem ten návrh nyní obdržel, ale protože jednání (výboru) bude uzavřené, tak ta jména senátorů zveřejňovat nemůžu. Mohou to zveřejnit jen oni sami za sebe, což je jejich právo, ale já nemám ověřené, zda to zveřejnit mohu,“ řekl ParlamentnímListům.cz v poledne Milan Štěch s tím, že je třeba se v této věci obrátit na senátora Jiřího Dienstbiera (ČSSD).

Právě Dienstbier totiž patří mezi hlavní propagátory ústavní žaloby na Klause a dokonce ji šel hájit do televizní diskuse Události, komentáře. Proto se ParlamentníListy.cz přímo jeho optaly, zda nám může seznam předat. „Nemůžu, protože návrh s podpisy je v kanceláři předsedy Senátu. Seznam nemám,“ napsal ale Dienstbier ParlamentnímListům.cz v SMS zprávě.

Nakonec se ale jména dotyčných redakci získat podařilo. „Já si nemyslím, že to je tajná informace – jen tisk k tomu není veřejný. Ovšem ti lidé se podle mne nemají za co stydět,“ řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda Senátu Zdeněk Škromach. A seznam jmen tři hodiny po poledni redakci poskytl.

Je na něm:

František Bublan (ČSSD), Miroslav Antl (BEZPP- bez politické příslušnosti), Eliška Wagnerová (BEZPP), Jiří Dienstbier (ČSSD), Miroslav Nenutil (ČSSD), Miroslav Krejča (BEZPP), Miloš Janeček (ČSSD), Marta Bayerová (KSČM), Tomio Okamura (BEZPP), Libor Michálek (BEZPP), Radek Sušil (ČSSD), Jan Žaloudík (BEZPP), Eva Syková (BEZPP), Petr Šilar (KDU-ČSL), Alena Dernerová (Severočeši.cz), Jan Horník (BEZPP), Vladimír Plaček (ČSSD), Alena Gajdůšková (ČSSD), Ivo Bárek (ČSSD), Jiří Šesták (HOPB), Pavel Lebeda (BEZPP), Božena Sekaninová (ČSSD), Eva Richtrová (ČSSD), Hassan Mezian (ČSSD) Miloš Malý (ČSSD), Jan Veleba (BEZPP), Pavel Trpák (ČSSD) a Zdeněk Škromach (ČSSD).

Ze sociálních demokratů se již jednoznačně proti návrhu obžalovat prezidenta postavil poslanec Vítězslav Jandák. „Já bych to nikdy nepodepsal. Nevím, jestli si kolegové dovedou představit, co to je velezrada,“ řekl Jandák v pořadu Interview ČT.

Senátorům vadí Klausova novoroční amnestie. Podle Dienstbiera se návrh žaloby týká také tzv. eurovalu, který prezident neratifikoval, byť to je jeho povinnost, neboť s ním vyslovily souhlas obě parlamentní komory. Další bod se týká nejmenování soudcem Petra Langera, kdy prezident nerespektoval rozhodnutí Nejvyššího správního soudu a nenavrhování kandidátů na ústavní soudce. Klause chtějí senátoři žalovat i kvůli dodatkovému protokolu k evropské sociální chartě.

Protikorupční aktivista a zakladatel nadačního fondu proti korupci Karel Janeček je navíc i iniciátorem petice proti prezidentově amnestii. Prý ji podpořila řada občanských iniciativ; doposud ji podepsalo 73 tisíc lidí.

Václavu Klausovi končí mandát 7. března, Janeček i Štěch ovšem mají za to, že podání lze stihnout včas.

Organizační výbor posuzuje formální naplnění náležitostí ústavní žaloby. Pokud tyto náležitosti nebudou splněny, může vrátit návrh na podání ústavní žaloby předkladatelům k dopracování. "Pokud budou splněny formální náležitosti návrhu, přijme Organizační výbor stanovisko pro Senát, ve kterém doporučí návrh schválit nebo zamítnout," informovala senátní tajemnice Heřmánková. 

Mimořádná schůze, na níž by Senát rozhodl, zda žalobu Ústavnímu soudu podá, nebo ne, by se mohla podle neoficiálních informací uskutečnit v pondělí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…