Martin Dejdar jasně řekl, koho bude volit na Hrad

15.11.2012 19:40

ROZHOVOR Známý herec a moderátor Martin Dejdar v rozhovoru s ParlamentnímiListy.cz mluví o tom, koho by si přál na Hradě i o drzosti některých lidí se do kandidatury vůbec zapojit. Ač je sám pravicový volič, podporuje Miloše Zemana a vysvětluje také proč.

Martin Dejdar jasně řekl, koho bude volit na Hrad
Foto: martindejdar.com
Popisek: Herec Martin Dejdar

Pomalu se začínáme dostávat do žhavé kampaně před prezidentskými volbami. Pokud nebude nikdo vlivem neplatných podpisů vyřazen, budeme vybírat mezi 11 kandidáty. Co si o dosavadním průběhu kolem voleb myslíte?

Já si čím dál tím víc myslím, že volební systém, který vládne u nás, je veskrze špatný. Nemyslím teď volby prezidentské, ale parlamentní. Když se dívám na to, že jsou kraje, kde třeba vyhraje pravice, a nakonec tam vládnou komunisti ruku v ruce se sociální demokracií, je mi zle. To se může stát pouze v politice. Že se ti na druhém nebo až x-tém místě domluví, že ten první vlastně nevyhrál. Vítěz je nakonec poražený. Ten, který nebyl zvolen, nakonec vládne. Kocourkov.

Nemám ani rád stranictví. Přiznám se, že jsem vždycky byl i proti Senátu, protože mi připadá, že na takovouhle zemičku mít dvě komory je luxus. Ale čím dal tím víc si myslím, že bychom se měli obejít raději bez sněmovny, kde námi zvolení zástupci nakonec zvedají ruce nikoliv podle vlastního svědomí, nebo své vůle, ale podle stranické linie. Čím dál tím víc vidím, že nejlepší by bylo volit konkrétní lidi do konkrétních funkcí. A to teď platí i o nové volbě prezidenta. Kdo od lidí dostane nejvíc hlasů, ten ať vyhraje. A to je spravedlivé.

Myslím, že ve výběru letošních kandidátů jsme opět unikátní. Dokonalý pelmel všeho. Jsem přesvědčen, že někteří kandidáti by se měli stydět, že mají tu drzost se o tuto funkci ucházet.

Blíží se výročí Sametové revoluce. U kandidátů se často řeší i jejich minulost, který z kandidátů by jako prezident mohl v příštím roce důstojně a s čistým svědomím jít položit květiny k pomníku na Národní třídu? A kdo podle vás naopak nikoli?

No, asi by to měl být ten, který toho 17. listopadu 1989 skutečně na té Národní třídě stál. A páchnout by tam neměli například ti, kteří byli ochotní se spřáhnout i s komunisty, aby se na Hrad dostali.

Více rozhovorů ZDE

Jan Fischer, který bývá často kritizován za své členství v KSČ, nedávno prohlásil, že by jako prezident nejmenoval vládu, která by se jakkoli opírala o hlasy komunistů. Co o tom soudíte?

No to by byl jistě bohulibý čin, ale obavám se, že to panu prezidentovi u nás není umožněno, takovou vládu nejmenovat. Bohužel. I pan prezident Havel byl zvolen komunistickým parlamentem. Pokud jsou komunisti parlamentní stranou, asi to tak musí byt. Bohužel.

Zeptám-li se obecně, kdo by dle vašeho soudu byl ze současné „nabídky“ nejlepším prezidentem?

Mně se nejvíc líbí pan Zeman. I když se neznáme osobně, jeho působení v politice mi bylo vždy sympatické. Bavily mě jeho debaty, názory i komentáře. Navíc asi jako jediný z kandidátů dokonale zná českou politickou scénu, veškeré intriky, praktiky, kličky a kecy.

Myslím, že se může dost dobře zapojit do všeho, co bude sněmovna i Senát připravovat. A zcela chápu jeho vztah k novinářům. Navíc je vtipný. Čekám, že s ním na Hradě bude sranda. Já mám legraci rad a myslím, že i do politiky patří. Jsem volič pravicový, to asi není žádné tajemství. Ale byli a jsou sociální demokraté, které jsem měl rád a vždy jsem je respektoval. Pavel Dostál a Miloš Zeman.

A naopak, kdo nejhorším?

To po mě nechtějte. Nepřísluší mi kohokoliv odsuzovat.

Když se podíváme na všechna jména, můžete okomentovat, co si o jednotlivých kandidátech myslíte?

Ne. Nedělám to. Mnohé neznám osobně, a sám velice dobře vím, jak se můžete mýlit v názoru na člověka, jehož obraz vám předkládají pouze média. Navíc média česká, totálně zbulvarizovaná, neobjektivní a tendenční.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…