Mezinárodní srovnání varuje: Chudé děti mají u nás se vzděláváním větší problémy než jinde

15.03.2014 20:02 | Zprávy

Jako již více zpráv z mnoha, ani tato nepotěší. Uvádí totiž, že Česká republika patří k pěti zemím OECD, kde má chudoba a špatné rodinné zázemí největší dopad na vzdělání dětí. Jasně to ukázala například mezinárodní srovnání matematické gramotnosti. Největší problém pak mají děti a mladí lidé, kterým rodinné prostředí nahrazuje institucionální péče.

Mezinárodní srovnání varuje: Chudé děti mají u nás se vzděláváním větší problémy než jinde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Právnické fakultě UK se sešli kandidáti na prezidenta Jiří Dienstbier, Přemysl Sobotka a Miloš Zeman ke společné debatě

Faktem je, že volbu školy a její absolvování výrazně ovlivňují zájem, podpora a finanční možnosti rodiny. Pokud tomu tak není, je to problém. A ten se odráží na tom, že děti – včetně těch nadaných – kvůli handicapu nemohou studovat. Je třeba jim pomoci a bohužel stát na to nestačí. I proto se v pomoci angažují též firmy a další organizace. Bylo a je tomu tak i v případě Radovana Laciho z České Lípy.

„Chtěl jsem všem dokázat, že i kluk z dětského domova, kde jsem strávil více než 16 let svého života, může vystudovat vysokou školu…“ svěřil se s tím, jaké rozhodnutí stálo na počátku toho, než za svým přáním začal jít i konkrétními kroky.

Radovan, který zažíval odmítání už na základce, je na cestě za magisterským titulem

Roky pobytu v dětském domově pokládá jako životní zkušenost a jak říká, bere si z nich jen to nejlepší. I když dříve sebevědomím prý neoplýval, v současné době, kdy už mu zbývá jen jeden rok k dosažení magisterského titulu v marketingové komunikaci, z něj srší energie a podnikavost. Stal se jedním ze zakladatelů platformy Vteřina poté, která též pomáhá mladým lidem z dětských domovů zorientovat se ve světě mimo institucionální péči. S kapelou Mimosféry, kterou založil, pořádá kromě koncertů také hudební dílny v dětských domovech.

Začátky toho všeho ale, jak se dá vytušit, čítankové nebyly.

S diskriminací se Radovan totiž setkal už na základní škole – kde se prý paní učitelka domnívala, že romský spolužák brzdí třídu v rozvoji a navrhovala jeho přesun do zvláštní školy. Možná právě to na něj zapůsobilo jako motivace. Uvědomil si totiž, že vzdělání představuje vstupenku k lepším životním příležitostem.

Je hodně věcí, kterých se může člověk bát, studium tam ale nepatří, říká 

„Nejen, že mám širší obzor v různých oborech. Mám také možnost dělat to, co opravdu chci. Proto mladým lidem vzkazuji: Studujte, dokud máte možnost. Pokud se strachujete, že studium nezvládnete a nezkusili jste to, jak můžete vědět, že to nepůjde? Na světě je mnoho věcí, kterých by se člověk měl bát, ale studium mezi ně nepatří,“ pochvaluje si v současné době mladík.

Překypuje navíc i dalšími plány do budoucna: Až dokončí prý vysokou školu, chce se začít zdokonalovat v cizích jazycích. „S kapelou plánujeme koncerty, festivaly a benefiční akce pro děti z dětských domovů. Zároveň se těším na dotočení desky, jejíž pilotní píseň Nebe v nás je určená mladým lidem z dětských domovů. Schopnost pomáhat chápu jako jistou formu nezávislosti. Nebýt jí, nemohl bych být aktivní směrem k mladým lidem z dětských domovů a dělat to, co mě opravdu naplňuje. Musím se přiznat, že nic z toho by bez stipendia z Fondu vzdělání asi možné hned tak dosáhnout nebylo. Bylo by to daleko obtížnější,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…