Ministerstvo práce má před sebou rok plný změn. Týkají se důchodové reformy i sKaret

30.12.2012 13:38

Start důchodové reformy i reformy péče o ohrožené děti má před sebou v roce 2013 ministerstvo práce. Počátkem roku chce také předložit návrh změn pravidel používání sociálních karet. Čeká ho třeba také vyhodnocení dosavadních změn a škrtů v systému dávek a jeho případné další úpravy.

Ministerstvo práce má před sebou rok plný změn. Týkají se důchodové reformy i sKaret
Foto: top09.cz
Popisek: Bývalá senátorka Ludmila Müllerová

 

Ministryně Ludmila Müllerová (TOP 09) krátce po svém listopadovém nástupu do funkce řekla, že si resort nemůže u důchodové reformy dovolit podobné potíže, jaké provázely start nového systému vyplácení dávek. Podle ní je Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) na případné vyvedení části odvodů do spoření u fondů připravena. Situaci by mohlo usnadnit i to, že se do reformy podle premiéra Petra Nečase (ODS) nejspíš zapojí méně lidí, než vláda původně očekávala. Nečas míní, že za to může "obrovská negativní kampaň". Proti reformě protestovali odboráři a aktivisté. Opoziční ČSSD oznámila, že její příští vláda reformu zruší.

Müllerová se přitom jen pár týdnů před startem "největší reformy penzí od roku 1989", jak ministerstvo nový důchodový model nazývá, rozloučila s ředitelem ČSSZ Petrem Poncarem. Zdůvodnila to neshodami v personálních otázkách. Podle médií za Poncarovou rezignací byla problematická stamilionová zakázka i to, že ho do funkce údajně přivedl bývalý ministrův náměstek obviněný z podplácení. Vedení největšího úřadu v zemi se tak znovu ujal šéf jihočeské správy Vilém Kahoun, který ČSSZ krizově řídil do září.

Změny čekají i problematické sKarty

Počátkem roku se bude ministerstvo také zabývat sociálními kartami, které i přes ujištění politiků dál vyvolávají vlnu nevole a kritiky. Müllerová uvedla, že do konce ledna předloží návrhy novel, které používání sKarty nově upraví. Podle toho se pak změní i smlouva s Českou spořitelnou, která systém provozuje. Změny legislativy a úprava kontraktu jsou výsledkem nedávných jednání s vedením banky, do nichž se zapojil i premiér. Podle kritiků dohoda ale mnoho nového nepřinesla.

Ministryně chce navrhnout také nová pravidla veřejné služby, na kterou mohly úřady práce do listopadu posílat lidi, co byli přes dva měsíce bez práce. Pokud odmítli, mohli přijít o podporu. Ústavní soud to přirovnal k nucené práci a zrušil. Podle Müllerové byla služba ale účinný nástroj k udržení pracovních návyků dlouhodobě nezaměstnaných. Chtěla by, aby se dál využíval - jen za jiných podmínek.

Ohrožené děti do rukou profesionálních pěstounů

Resort má před sebou i start reformy péče o ohrožené děti. Ty by už neměly končit v ústavech. Na potřebnou dobu by je měli přijímat profesionální pěstouni. Za svou práci budou mít vyšší odměny než dosud. Změny se ministerstvu podařilo prosadit i přes veto prezidenta. Své odmítnutí hlava státu zdůvodnila tím, že se z dětí stane zboží, pěstouni své poslání budou dělat jen pro peníze, zruší se kojenecké ústavy a o práci přijdou špičkoví odborníci.

Po reformě léta volali experti na problematiku výchovy a péče o děti. Podle nich je mnohem lepší, když chlapci a děvčata vyrůstají v náhradních rodinách než v ústavech. Pomoc nyní budou dostávat také vlastní rodiny, aby z nich úředníci nemuseli děti odebírat. Podle ministerstva ústavy úplně nezaniknou. Část z nich bude fungovat dál, ostatní zaměstnanci začnou poskytovat služby rodinám.

Ministerstvo by mělo také vyhodnotit své dosavadní reformy, změny v dávkách a škrty. Podle výsledků by se pak systém případně mohl upravit. Úřad bude zřejmě dál pracovat na změně podpor na bydlení. Od ledna se měla místo dvou dávek vyplácet jen jedna, nárok na ni mělo mít méně příjemců. Záměr se nepodařilo prosadit. Jasnější obrysy by měl dostat zákon o sociálním bydlení. Změny čekají také zákoník práce, a to i kvůli jeho sladění s novým občanským kodexem. Resort bude dál pracovat i na novém systému financování sociálních služeb.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…