Na Karlovarsku mají problém. Volební komise kosí chřipka

11.01.2013 22:41

Na Karlovarsku, kde začala řádit chřipková epidemie a kde jí také již také jedna oběť podlehla, se volební komise potýkají s nedostatkem členů. Onemocnění v kraji již zasáhlo téměř tisícovku obyvatel, kromě obvyklých, akutních respiračních onemocnění, se zde navíc vyskytuje šestnáct případů obávaného viru H1N1, který způsobuje tzv. prasečí chřipku.

Na Karlovarsku mají problém. Volební komise kosí chřipka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič ve volební místnosti

Jakým problémům čelí kvůli epidemii karlovarský magistrát ParlamentnímListům.cz prozradila nová tisková mluvčí Helena Kyselá. „Začala nám úřadovat chřipka a potřebovali bychom jednak zajistit plné obsazení komisí pro nadcházející dva dny a také případné další náhradníky pro druhé kolo volby. Vyzýváme proto zájemce k práci v těchto volebních komisích. Také  bychom rádi oslovili i zájemce o pozice náhradníků, protože v důsledku zvyšujícího se počtu nemocných se stavy v komisích průběžně mění.“ Připomeňme ještě, že členem volební komise se může stát občan ČR, který v den voleb dosáhne 18 let.

Závažné případy

To, že je situace v  kraji  nepříznivá  a nemocnost vysoká, nám potvrdila i mluvčí krajského úřadu Andrea Bocková: “V našem kraji již dosahuje  relativní nemocnost 948 případů  na sto tisíc obyvatel.  Počet klinicky závažných případů chřipkového onemocnění je naštěstí nižší, k dnešnímu dni máme v Karlovarském kraji  celkem 16 laboratorně potvrzených případů chřipky typu A (H1N1), z toho  toho 8 je   zhodnoceno jako chřipkové onemocnění s klinicky závažným průběhem. V jednom  případě došlo bohužel k úmrtí,“ dodává Kyselá.

Zajímavá odměna?

Kromě řádící chřipky je důvodem menšího zájmu o práci ve volební komisi také relativně  nízká odměna.  Zajímalo nás, jak je práce členů komisí honorována letos: „Odměna za členství v okrskové volební komisi činí 1500 Kč, za účast v obou kolech volby prezidenta a podléhá 15% dani,“ vysvětluje Kyselá. Jak se nám podařilo v některých případech  zjistit, možná také nízká odměna je důvodem proč o členství v komisi není příliš velký zájem.

To nám potvrdila studentka Pavla, která v minulosti podobnou práci vykonávala: “Byla to nejhorší brigáda mého života. Celý den sedíte u stolu a protože chodí volit minimum lidí, nemáte co na práci. A protože je v komisi řada lidí, které neznáte, musíte si  dávat pozor na pusu a nedávat se moc nikým do řeči. Takže sedíte, koukáte, mlčíte. A odměna nic moc. Když někde dělám hostesku, dobře se najím, pobavím a mám za to třikrát více,“ uzavřela studentka.  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…