Národe, tys naletěl Schwarzenbergovi. Šéf důchodců rázně vystupuje

16.01.2013 7:01

Senioři i zdravotně postižení by si měli dát pozor, komu dají svůj hlas v druhém kole prezidentské volby. Upozorňují na to představitelé Rady seniorů i Národní rady osob se zdravotním postižením. Shodně uvedli, že Karel Schwarzenberg je neodmyslitelně spjat s Nečasovou vládou, která vůči těmto skupinám obyvatel provádí zničující politiku.

Národe, tys naletěl Schwarzenbergovi. Šéf důchodců rázně vystupuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest proti Drábkovým sockartám

Anketa

Takže tedy... Kdo má být prezidentem?

70%
hlasovalo: 149891 lidí

Předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes nevyloučil, že jeho organizace vydá přímo doporučení, komu hlas ve volbě odevzdat. Navíc vyjádřil i potěšení z toho, že do druhého kola postoupili právě dva senioři.

„Když budu mluvit z pozice předsedy důchodců, tak mě samozřejmě těší, že česká populace, a to i mladí, respektují moudrost lidí v seniorském věku a že postoupili dva kandidáti, kteří jsou oba senioři, z toho mám radost,“ konstatoval v úvodu Pernes.

Vláda způsobila seniorům hodně zla

Dál už tak nadšený ovšem nebyl. „Pokud jde o ty dva kandidáty, tak jeden z nich je pochopitelně představitel současné koalice, a to jakožto 1. vicepremiér a druhý nejvyšší představitel koalice, která dělala a dělá seniorům hodně zla. Ať to vykládá, kdo chce a jak chce, on za to velmi silně spoluzodpovídá, protože je prostě prvním místopředsedou a předsedou TOP 09 a proto ho v žádném případě volit nemůžu. Stejně tak i moje rodina,“ odmítl předsedu TOP 09 Zdeněk Pernes v komentáři pro ParlamentníListy.cz.

„Jako Rada seniorů se k tomu také chystáme zaujmout stanovisko a vydat prohlášení. Zda se bude jednat přímo o doporučení, si zatím netroufám říct, ale v každém případě svůj názor vyjádříme 23. ledna,“ zmínil.

Schwarzenberg – TOP 09 – Kalousek. To prý nejde oddělit

„Rozhodně však nebudeme nikomu doporučovat, aby volil předsedu TOP 09. „Jako první místopředseda vlády je neoddělitelně spojen s koalicí, která seniorům hodně ublížila a přinutila nás pořádat demonstrace a pořádat petice. Ať se podíváte do jakékoliv oblasti, tak současná vláda udělala seniorům velké zlo,“ připomíná zodpovědnost knížete za veškeré kroky Nečasovy koaliční vlády.

Podporou Schwarzenberga by podle Pernesových slov popřeli všechny aktivity jejich organizace a nesouhlas s vládou. „Mohu si ho vážit jako člověka, ale jako prvního místopředsedu vlády ho nemohu akceptovat. A tohle prostě nelze oddělit. Zdá se, že se zatím kampani povedlo oddělit Schwarzenberga od jeho vládní odpovědnosti a Miroslava Kalouska. Ta pupeční šňůra tam ale přece je, jak je to tedy možné?“ ptá se Pernes.

Národ prý naletěl dobře promyšlené kampani

„Překvapilo mě, že nakonec skončil s tak dobrým výsledkem. Předpokládal jsem třetí, čtvrté místo a stejně tak mě zase zarazil naprostý neúspěch Sobotky. Pokud jde o samotnou kampaň TOP 09, je zajímavé pozorovat, jak razantně se během posledních třech týdnů dle výsledků průzkumů změnila nálada voličů,“ říká.

Podle něho je to způsobeno i televizními debatami. „Tam na druhou stranu Karel Schwarzenberg vystupoval dobře, na rozdíl třeba od Fischera. Takže to mohlo ovlivnit řadu nerozhodnutých lidí. Kromě toho byla velmi chytře vedena kampaň v tom, že nelze spojovat osobu Schwarzenberga s jeho funkcí ve vládě. No a na to národ naletěl. V druhém kole se ale fakticky začíná od nuly a lidé snad budou chytřejší,“ doufá předseda Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes.

Než Schwarzenberga, raději Krása nepůjde volit vůbec

Podobné mínění vyjádřil i Václav Krása, který je předsedou Národní rady osob se zdravotním postižením ČR. Ta ale podle Krásových slov žádné doporučení k druhému kolu vydávat nebude.

„To nám nepřísluší, jde o věc každého občana. Já osobně mám ale velké dilema. Schwarzenberg je pevně svázán s touto vládou, která přijala řadu zákonů, které poškodily občany se zdravotním postižením, a to je třeba brát v potaz. Ani nevím, zda vůbec tentokrát půjdu volit. V prvním kole jsem volil Táňu Fischerovou, která nepostoupila, a teď, jak jsem již řekl, váhám, zda se vůbec účastnit,“ doplnil serveru ParlamentníListy.cz Krása.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…