Nečas: Naše reformy lidé ocení až po letech. Škoda, že jsme je neuměli vysvětlit

04.06.2013 9:57

Tři roky od voleb a rok před těmi následujícími se premiér Petr Nečas rozhodl bilancovat. Na serveru Pravybreh.cz se rozepsal zejména o ekonomice. Podle premiéra naše situace není dobrá, ale nesmíme přehlížet, že nikdo v Evropě na tom není o moc lépe.

Nečas: Naše reformy lidé ocení až po letech. Škoda, že jsme je neuměli vysvětlit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

„Většina světa sice zažívá ekonomické oživení, ale ekonomika eurozóny se již několik let potácí na hranici ekonomické stagnace, jelikož v globální soutěží ztrácí konkurenceschopnost ,“ píše Nečas. To na nás pochopitelně musí dopadnout, zejména když do eurozóny směřují dvě třetiny našeho exportu. S tím se snaží vláda bojovat zejména posílením exportu na trhy, které momentálně prosperují více.

„Česká republika na tom v porovnání s Evropu není nikterak zle ,“ konstatuje odvážně premiér. Občany podle něj příliš nezajímá, zda se ukazatel HDP posunul o půl procenta dolů nebo nahoru. Občany zajímá jejich konkrétní situace. „Považuji za důležité zdůraznit, že naše míra nezaměstnanosti je na sedmém či osmém místě ve srovnání s ostatními státy EU,“ připomíná.

Přesto ani se současnou hodnotu 7,3 není vláda spokojena a chce s nezaměstnaností bojovat. Chce například pomoci soukromému sektoru, aby nová pracovní místa mohl vytvářet. Například balíčkem, který má firmám ulevit v administrativě.

Dále se prý vládě podařilo stabilizovat veřejné rozpočty, což v současném rozkolísaném světě výrazně posiluje naší důvěryhodnost. „Investoři považují Českou republiku za natolik „bezpečný přístav“, že kupují české dluhopisy, i když na tom reálně prodělají,“ připomíná premiér. I občané a firmy prý díky tomu získávají levnější úvěry.

Poté již premiér přechází k sebekritice a vyjmenovává, co se vládě nepovedlo. Pomalu se prý rozebíhají reformy školství a zdravotnictví, řadu pozitivních kroků na MPSV překryl kontroverzní projekt sKaret. „Nejvíce mne ale mrzí, že se nám stále příliš nedaří pozitivní kroky vysvětlovat veřejnosti, aby na těchto změnách pokud možno panoval co nejširší celospolečenský konsensus,“ přiznává premiér.

„Kroky, které činíme, jsou nutné a potřebné, i když to mnozí ocení až s odstupem několika let,“ myslí si Nečas. Proto by některé z těchto reformních plánů chtěl ještě do voleb dotáhnout, byť si uvědomuje, že to bude čím dál těžší.

„Je toho před námi ještě relativně dost, ale věřím, že mnohé stihneme do konce funkčního období dokončit. A pokud nedojde k nečekaným turbulencím, dočkáme se v příštím roce hospodářského růstu,“ uzavírá optimisticky premiér.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…