Nečas jako předseda selhal. Chci zpátky Klause, říká člen vedení ODS

28.08.2012 6:10

Europoslanec a člen Výkonné rady ODS Hynek Fajmon je silně znepokojen ze současného směřování ODS a mělo by podle něho dojít k radikální změně. Byl by rád, kdyby se Václav Klaus vrátil do ODS, třeba i v roli předsedy strany.

Nečas jako předseda selhal. Chci zpátky Klause, říká člen vedení ODS
Foto: ODS
Popisek: Europoslanec Hynek Fajmon

Fajmon není s politikou ODS spokojen ve třech zásadních věcech. První je přímá volba prezidenta a že ODS na ni přistoupila, druhou je zvyšování daní a třetí záležitost, proti které je, je současný návrh zákona o vyrovnání s církvemi. „To jsou tři věci, kde se mi koaliční kompromis zdá být nepřijatelný, a proto jsem nespokojený s politikou ODS. Toto není dobrý výsledek pro ODS,“ řekl ParlamentnímListům.cz Fajmon.

ODS by měla mít přes třicet procent, ne patnáct

Fajmon si přeje radikální změnu obsahu politiky ODS. „Nezvyšovat daně, nedělat církevní restituce v této podobě a jiným způsobem provádět hospodářskou politiku. Konkrétně je třeba radikálně osekávat veřejné výdaje a jiným způsobem udělat důchodovou reformu – prodloužit věk odchodu do důchodu na německou úroveň, a nezvyšovat veřejné výdaje. Například typu přímá volba prezidenta či náhrady pro církve, protože tyto věci zvyšují veřejné výdaje,“ říká europslanec.

Na kongresu ODS by se podle Fajmona mělo vyhodnotit téměř dvou a půlleté období současného vedení strany. „Já nejsem spokojen s tím, že ODS má 16, 17, 18, někdy 19 procent v preferencích. Já si myslím, že ODS je strana, která by měla být na třiceti či pětatřiceti procentech. Pokud se pořád potácíme někde pod dvacítkou, tak to znamená, že neděláme dobrou politiku a že nás veřejnost nepodporuje. To se mi nelíbí a to potřebujeme změnit,“ zlobí se Fajmon.

Mělo by se kvůli tomu změnit vedení ODS včetně předsedy Petra Nečase? „Já si myslím, že potřebujeme zásadní změnu, co se týče obsahu politiky. Debata o jménech mě tolik nezajímá. Já chci, abychom dělali politiku, která bude atraktivní pro třetinu národa a to je podstatné. Kdo bude schopen dělat takovou politiku, se ukáže. Dlouhodobě se spokojit s tím, že budeme mít 15 procent, je pro mě naprosto nepřijatelné,“ odpovídá Fajmon.

Klause bych uvítal i jako předsedu ODS

O konkrétních jménech, které by přinesly obrat v politice ODS, europoslanec hovořit nechtěl: „V té předkongresové debatě se různí lidé začínají ozývat, doufejme, že jich bude víc a víc a že ta debata přinese ta jména.“  

„Pokud by se Václav Klaus rozhodl vrátit do ODS, tak bych to uvítal a podpořil bych jej,“ uvedl o víkendu Fajmon. V jaké roli? Předsedy, čestného předsedy či řadového člena?  „V jakékoli roli bych to uvítal, protože Václav Klaus je výborný a schopný politik a myslím si, že pokud se rozhodne znovu se zapojit do české politiky, tak to bude jenom ku prospěchu věci,“ myslí si Fajmon.

Fajmon říká, že když poslanec Petr Tluchoř zmínil, že by se Klaus mohl vrátit do ODS, tak může mít různé motivace, ale bez ohledu na to je důležitá podstata: „Pokud si mám položit otázku, zda chci, aby se Václav Klaus účastnil české politiky, tak bez ohledu na to, kdo to doporučuje, tak já si to přeju. Myslím si, že má co říci a byla by škoda jeho schopností nevyužít.“ 

Petru Nečasovi se nepodařilo to základní

Petr Nečas, když nastupoval do funkce předsedy ODS, tak označoval právě Fajmona či europoslance Ivo Strejčka jako sobě ideově nejbližší. Ti ho ale nyní kritizují za jeho posun doleva a za to, že Nečas odpůrce zvyšování daní nepřímo označil za debily. Jak hodnotí Fajmon Nečase po dvou letech jako předsedu?

„Já si myslím, že Petru Nečasovi se nepodařilo to základní, tedy vrátit ODS zpátky ke třiceti procentům. Trvá tady situace, kdy ODS v roce 2010 prudce oslabila z nějakých 36 procent, které měla v roce 2006, na nějakých dvacet procent ve volbách a nyní to ještě klesá. K radikálnímu obratu a zlepšení nedošlo, což já nemohu hodnotit jako úspěch. To úspěch není. Ocitli jsme se v této situaci a vedení ODS přistupuje na kompromisy, které veřejnost nepřijímá. Veřejnost z toho vládnutí nadšená není. Musíme se nad tím zamyslet a hledat nová řešení, která nás vrátí k tomu, jakou jsme měli společenskou podporu dříve,“ zhodnotil Nečase Fajmon.

Neustupujme nesmyslům TOP 09      

ODS by podle Fajmona měla být ve vládě důraznější: „ODS by určitě měla být razantnější. Například skandální odmítání debaty ohledně výše spotřebních daní, která dusí českou ekonomiku, což pan ministr financí, který to zavedl, zesnulý Eduard Janota, označil za svou největší chybu. A současný pan ministr v tom tvrdošíjně setrvává a odmítá se jakkoli o tom bavit. To je skandál. Není možné, aby ODS byla tímto způsobem tlačena do kouta a aby tady pan ministr financí rozhodoval o tom, jaké bude zdanění. Tady by se měla ODS hlasitě ozvat.“

Náměstci ministra financí z ODS, Zdeněk Zajíček ani Ladislav Minčič, však proti vysokým daním nijak nevystupují: „To je určitě věc k zamyšlení. Jak šikovně pan ministr svůj názor halí do vyjádření náměstků za ODS, je věc, která je velmi machiavelistická, ale na podstatě to nic nemění. Spotřební daně dusí českou ekonomiku a jakákoli snaha s tím něco udělat je v zárodku panem ministrem financí udušena a s tím není možné se smířit.“

Podle Fajmona také Petr Nečas zbytečně hájí návrhy ministra Kalouska a přijímá je jakoby za své, místo toho aby říkal, že se ODS taková věc nelíbí, ale vznikla jako koaliční kompromis. „Jedna z výrazných vlastností Petra Nečase je, že je extrémně loajální ke koaličním kompromisům. Jeho postoj sice chápu, ale nelíbí se mi, protože obsah toho koaličního kompromisu je špatný a občas je potřeba toto nahlas říct. Je potřeba podívat se na obsah politiky, kterou děláme a já říkám, že mě se ten obsah nelíbí,“ říká Fajmon.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…