Nejlépe placení jsou vymahači dluhů. Za den berou až 100 tisíc

05.09.2012 8:47

Vymahač dluhů si za jeden den vydělá i 100 tisíc korun. Takzvaní exekutorští vykonavatelé chodí do bytů v rámci terénních exekucí, nebo si počkají na dlužníka a vyvíjejí na něj nátlak přímo na ulici. A práce je pro ně pořád dost. Informuje Právo.

Nejlépe placení jsou vymahači dluhů. Za den berou až 100 tisíc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zabavené věci putují do dodávky

Deník tyto pracovníky označuje za vymáhací žoldáky, kteří se pohybují ve skupinách po třech až čtyřech.

Prezident má 190 tisíc měsíčně. Exekutorský vykonavatel má 100 tisíc za den

Většinou je najímají inkasní agentury jako externí poradce nebo komisaře. Pokud pracují pro exekutora, mají dokonce oficiální statut exekutorského vykonavatele, plnou moc, a také potvrzení od soudu vůči dlužníkovi.

Pro inkasní agentury vyvíjejí nátlak na dlužníky a pro exekutory zabavují věci v bytech.

Jejich odměny podle Práva mnohonásobně převyšují jiné vysoce kvalifikované profese. Prý si vydělají i víc než prezident republiky, který má v základu 190 tisíc měsíčně. Dlužníci tak očividně musejí v obrovské míře přeplácet.

Vydělával jsem stovky tisíc za den, ale už na to nemám nervy

Za den si exekutorští vykonavatelé v Praze vydělají 20 až 100 tisíc korun. Za měsíc si tak teoreticky mohou přijít až na dva miliony korun. Zlatým dolem jsou podnikatelé ve velkých dluzích. Z nich mohou vykonavatelé vytěžit až 150 tisíc korun.

Deník Právo zkoumal, kde se vymahači najímají. Největší sháňka je po klubech. „Vydělával jsem kolem stovky (tisíc) za den, ale už na to nemám takový nervy, někdy je to drsný. Víš co, křik, hysterie, nadávky. A tak už dělám jen řidiče. Háže mi to jen dvacku za den, ale i ta stačí,“ tvrdil jeden z vymahačů.

Exekutoři nestíhají. Věřitelé proto najímají inkasní firmy

Oficiální statistika nemá přehled o výdělcích terénních vymahačů. Žádná inkasní agentura, ani exekutorský úřad o tom navíc ani mluvit nechce. Exekutoři ale mají pořád práce dost a všechno ani nestíhají. Oficiální zadluženost českých domácností je totiž 1,5 bilionu korun.

Firmy se dostávají do konkurzu takovým tempem, že to někdy vychází na jednu za hodinu. V loňském roce bylo nařízeno milion exekucí, ale vymůže se jen polovina. Proto věřitelé najímají inkasní firmy, které na rozdíl od exekutorů neomezuje téměř žádný zákon.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…