Nemáme čas spolu ani posnídat. Livia Klausová varuje své následnice

09.12.2012 13:15

Ve funkci hlavy státu zanedlouho skončí Václav Klaus. O jeho dosavadním i budoucím působení se hovoří již delší čas. V pozici první dámy však skončí také paní Livia Klausová, která už se těší na to, až si odpočine a bude mít čas pro sebe. Prozradila to v rozhovoru pro server Deník.cz. Ztrátu soukromí totiž považuje za velkou daň za roli první dámy.

Nemáme čas spolu ani posnídat. Livia Klausová varuje své následnice
Foto: Anna Vidiševská
Popisek: Prezidentský pár před krajským úřadem v Ostravě

"Jednoznačně ztráta soukromí. To je naprosto nesdělitelné někomu, kdo to neprožije. Ani já jsem netušila, jaké to bude. Žijete život se spoustou lidí, které jste si nevybrala – tím neříkám, že to není pěkné – na úkor těch, s nimiž byste chtěla být – vnoučat, synů, snach, přátel, sourozenců. Potkáte se na krásné akci a jen si zamáváte, protože kolem vás je spousta lidí," popisuje změnu života první dáma.  

Ztráta soukromí se projevuje např. i tím, že prezidentský pár už nemá čas spolu ani posnídat. Muži se často svých žen ptají jakou si mají vzít ten den kravatu, ale u prezidentského páru se tak neděje, protože se manželé zkrátka téměř nevidí.

Nadační fond manželů Livie a Václava Klausových

Na druhé straně je pravdou, že se jako první dáma velmi angažuje v Nadačním fondu manželů Livie a Václava Klausových a zdá se, že má velkou radost z toho,b komu všemu se podařilo skrze fond pomoci. Fond působí deset let a za tu dobu rozdělil 45 milionů korun potřebným. Sama první dáma považuje za nejdůležitější fakt, že peníze putují za jednotlivci, nikoli za institucemi.

"Náš nadační fond se zaměřuje především na děti, které jsou v těžké situaci. Ať už jsou z dětských domovů, sociálně slabých rodin, z pěstounských rodin... Nerozlišujeme to. Jediným kritériem je, aby se jednalo o dítě ze sociálně slabého prostředí. A to přesně dodržujeme. Když jsme se rozhodovali, kudy půjdeme, nezaměřili jsme se na jednu úzkou skupinu obyvatel, ale podporujeme projekty vzdělávání v širším slova smyslu. Čímž je třeba i získání řidičského průkazu. A samozřejmě mimoškolní aktivity," popisuje aktivity fondu manželka prezidenta.

Za důležité pak považuje sledování osudů příjemců motivačních částek. Zpětná vazba je zkrátka velmi důležitá. "Nejlepší zpětnou vazbou, například u stipendií, je úspěch studenta. Když neudělá zkoušky, příspěvky okamžitě zastavujeme. Což neznamená, že když se polepší, nemůže si znovu požádat," říká Klausová.

Generační rozdíly

Livia Klausová se v rozhovoru vyjádřila i k novele zákona o sociálně-právní ochraně dětí. Tato novela se jí příliš nelíbí, protože má raději komplexní řešení problémů. Každý má ve svém štítě nápis „Jde o blaho dítěte". Zcela chybí druhý pohled, druhý krok: pomoc biologickým rodinám, aby z tohoto přirozeného prostředí děti nemusely jinam. Jde o to, aby už se nemohlo stát, že je dítě odebráno rodičům v důsledku hmotné nouze. Byla bych pro to, aby se podporovala pěstounská péče, ale i pečovatelky, které budou působit uvnitř rodiny," míní Klausová.

Když se dívá na svá vlastní vnoučata, všímá si toho, jak se od sebe liší jednotlivé generace. Pro její děti bylo velkým trestem domácí vězení. Když si nemohl syn hrát s kamarády venku, hrálo to roli. Dnešním největším trestem pro děti je zákaz počítače a dalších moderních vymožeností. To je jeden z velkých rozdílů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…