Nezaměstnanost je strašná. Ale my bychom už nikoho do práce nenutili, ujišťují komunisté

23.02.2013 15:18

Chtěli by se komunisté vrátit k trestání nechuti pracovat? Mělo by být zaměstnání povinné, jako v minulém režimu? Na to se členů Komunistické strany Čech a Moravy ptaly ParlamentníListy.cz.

Nezaměstnanost je strašná. Ale my bychom už nikoho do práce nenutili, ujišťují komunisté
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu KSČM bylo veselo

Všichni oslovení straníci se shodli na tom, že počet nezaměstnaných je větší, než uvádějí statistiky a prezentovaná čísla. Domnívají se, že další dvě stovky tisíc lidí žijí ze sociálních dávek, nebo mají jiné přijmy a nejsou registrováni na úřadu práce.

Nezaměstnanost dostává tragický obraz

„Takoví lidé jsou zásobárnou šedé ekonomiky. Faktem je, že každý měsíc úřad práce z evidence vylučuje patnáct až dvacet tisíc lidí, aniž by nastupovali do práce. Nezaměstnaných je tak mnohem více, než se oficiálně uvádí,“ řekl středočeský zastupitel Ivan Cinka.

S tím souhlasí i krajský radní za kontrolu financí Pavel Jetenský: „Nezaměstnanost u nás dostává tragický obraz. Dochází k vyřazování lidí a tento systém nic neřeší. Došlo k absenci aktivní politiky v tomto směru,“ vysvětlil Jetenský.

Bez práce dochází k degradaci bez cíle

Ani jeden by se však k praktikám komunistického režimu vracet nechtěl. „Je potřeba jít demokratičtější cestou. Nemyslím si, že by se to mělo vrátit. Povinnost státu zajistit práci byla větší, ale ta cesta je někde uprostřed. Přísloví 'Kdo chce dělat, práci si sežene', už neplatí. Ani stěhování za prací není jednoduché, byty nejsou dostupné a ne každý na to má,“ sdělil Cinka.

Radní pro zdravotnictví Jiřina Fialová si myslí, že jsou případy, kdy je potřeba na mladé nezaměstnané dohlédnout. „Pamatuji si, když jsem byla starostkou, tak za mnou chodila maminka tří synů a dva vůbec nechtěli pracovat a musela je živit z důchodu. Byla ráda, když byli potrestáni a přidali jí na jídlo a vše potřebné. K tomu bych ale přistupovat nechtěla,“ řekla Fialová.

Nezaměstnaní mají pocit, že selhali

Současný stav v České republice podle může i za to, že když mladí lidé nenajdou třeba půl roku práci, pak už se jim do práce nechce a dochází k degradaci bez cíle. „Někteří mají pocit, že selhali, když nemohou uživit rodinu a nalézt práci,“ dodala Fialová.

Předseda středočeské KSČM Stanislav Grospič řekl, že dřívější režim také dovoloval svobodná zaměstnání, která povoloval výbor. Případně musel člověk dokazovat příjmy z banky nebo formou renty. „Dnes, v době ekonomického donucení, pokud člověk nechce skončit jako bezdomovec, nemá jiné řešení, než si zajistit z čeho platit sociální a zdravotní, aby žil svobodně. Ale bude muset hledat obživu i v letech, kdy mu budou ubývat síly,“ sdělil redakci.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…