Nikdy neměla být ministryní, shodují se politici nad odchodem Peake

20.12.2012 19:24

Odvolání Karolíny Peake bylo překvapení pro politiky z celého spektra. Liberální demokraté hovoří o konci vládní koalice, ODS a TOP 09 se zatím o důvodech vyjadřují nejasně. Sociální demokraté krok premiéra vítají.

Nikdy neměla být ministryní, shodují se politici nad odchodem Peake
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolína Peake

„Je to faktický konec koalice,“ uvedla sama Karolína Peake pro ČT. Ministryní obrany byla pouhých osm dní, poté premiér Petr Nečas navrhl její odvolání a během několika minut mu prezident Václav Klaus vyhověl.

„Pánové, co spolu mluví, se domluvili. Nejprve na mém jmenování výměnou za dopravu s tím, že ‘tu holku budeme mít pod dohledem’, což mně ani straně LIDEM nikdo neřekl. Když jsem vyměnila své tři nejbližší spolupracovníky, tak jako každý ministr, domluvili se zas na mém odvolání,“ popsala blíže deníku Právo.

Premiér Petr Nečas má ale jasno. „Je to jednoznačně ztráta důvěry paní ministryni obrany,“ uvedl na brífinku svůj důvod, proč podal návrh na odvolání Peake. „Moje důvěra nepoklesla k nule, poklesla do záporných hodnot,“ dodal.

"Prakticky to znamená konec koalice. Ještě se sejdeme jako předsednictvo, ale myslím, že v tuto chvíli je to spíše formalita," uvedl i Viktor Paggio z LIDEM pro Aktuálně.cz. Podobně hovoří i místopředsedkyně liberálních demokratů Dagmar Navrátilová. "Jsme svědky začínající vládní krize. Je to pro mě krok, který je důvodem k odchodu z vlády," prohlásila v ČT.

Koaliční partneři LIDEM byli odvoláním Peake překvapeni. „Pravděpodobně se Karolíně Peake stalo osudné odvolání prvního náměstka Vlastimila Picka,“ myslí si senátor za ODS Jaroslav Kubera.

"Kladu si otázku, zda byl pan premiér příčetný, když Karolínu Peake jmenoval, nebo zda byl příčetný, když ji nechal odvolat. V obou případech to být nemohlo," říká zase předseda poslanců za TOP 09 Petr Gazdík.

To senátor Jaromír Štětina (TOP 09) je mírnější. Podle svých slov si prý cenil odvahy šéfky LIDEM převzít resort obrany. "Ale rozhodnutí premiéra beru. Nahradit (Alexandra) Vondru (ODS) je těžké," dodal.

Opozice odvolání Peake vítá. „Paní ministryně Peake neměla být nikdy ministryní obrany,“ uvedl v ČT sociální demokrat Petr Hulinský. „To, že odvolala pana Picka, mi přišlo velmi nedůstojné a myslím, že tím nedokázala, že by byla úplně kompetentní politička,“ dodal.

"Respektované odborníky odvolala naprosto ostudným způsobem a její nové personální nominace vzbuzovaly mnoho otazníků," hovoří podobně i stínový ministr obrany ČSSD Jan Hamáček. Nečasovo rozhodnutí ale vítá, šlo prý o „zatažení za záchrannou brzdu“.

Podle místopředsedy senátního výboru pro obranu Františka Bublana (ČSSD) byla Peake původně jmenovaná jen proto, aby se udržela vláda a koalice. Za odvolání prý může negativní reakce veřejnosti a politiků. "Celkově ten dojem z toho je takový, že to nemá nějakou koncepci a je to ode zdi ke zdi. Nic pozitivního to nepřináší," uvedl Bublan.

O důvodu odvolání Peake polemizují i komunisté. "Bleskové odvolání Karolíny Peake z funkce ministryně obrany vnímáme jako výsledek situace, kdy byl premiér Nečas ochoten udělat pro udržení vládní koalice cokoli, ale ukázalo se, že cena byla příliš vysoká," stojí v jejich tiskovém prohlášení. „Najednou nemáme prezidenta, který drží názor,“ komentoval to také předseda KSČM Vojtěch Filip v ČT.

„Nečas systémově ničí malou stranu,“ má jasno Radek John, předseda Věcí veřejných, jejichž byla Peake kdysi členkou. Poté z VV odešla a založila si vlastní platformu a posléze politickou stranu LIDEM.

Svůj důvod má i další člen VV Vít Bárta. „Důvodem může být to, že Peake údajně chodila na Omnipol nikoli na kávu, ale natvrdo pro instrukce. Jsem velmi zvědav, jak se zachová ministr Kalousek, když už se mu podařilo zaháčkovat Bartákova muže Aleše Klepka. Média spekulovala, že by prvním náměstkem mohl být Karel Kühnl nebo šéf odštěpeného závodu Leteckých opraven Malešice Václav Irovský, to se asi Nečasovi nelíbilo,“ píše na svém webu.

K odvolání ministryně obrany se vyjádřil i kandidát na prezidenta Miloš Zeman, a to těsně po svém jednání s první dámou Livií Klausovou. "Věřím, že Karolína Peake na ministerstvu obrany za osm dní nedokázala zničit obranyschopnost země," uvedl Zeman pro ParlamentníListy.cz.

"Jakkoliv jsem nesouhlasil s umělou instalací K. Peake do křesla ministryně obrany, její bryskní odvolání po osmidenním ministerském angažmá svědčí o bezradnosti předsedy vlády. Ten se nakonec do análů novodobých českých dějin zapíše jako měnič ministrů," okomentoval odchod ministryně i předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…