Odborník: Politici vám od revoluce slibují prosperitu. No a teď...

28.12.2012 8:21

Politolog Josef Mlejnek se v Lidových novinách zamýšlí nad současným politickým děním. Podle něj dnešní politické elity beztak nemohou nic moc udělat s pokračující hospodářskou krizí a tak jejich bezvýznamnost nahrazujeme vášnivými spory o dívence Peake a sportovci Dobešovi.

Odborník: Politici vám od revoluce slibují prosperitu. No a teď...
Foto: Ladislav Carda
Popisek: A vypita

Již od roku 1990 vládne naší politice slovo „prosperita“. Celkem se dařilo ji zajišťovat, ačkoliv spíše než genialita politiků ji způsobil příznivý vývoj globální ekonomiky. Nyní hrozí, že se dosavadní příznivý trend otočí. A politici budou moci buď jen škrtat, nebo ždímat poslední zbývající zdroje.

„V tomto ohledu je pak trochu jedno, kdo u nás bude vládnout, neboť žádný ze současných hlavních politických proudů lék na civilizační neduhy nemá. A pochopitelně ho neupeče nebo nevyudí ani Andrej Babiš, ani ho nevyčarují Karel Janeček a jeho kouzelník Žito 44. V tom spočívá naše hlavní neštěstí,“ píše Mlejnek.

Jenže místo řešení těchto závažných věcí raději dumáme, co zase provedla „dívenka“ Peake, případně zda ji vystřídá Josef Dobeš s kdovíjak poslepovanou partou zoufalců. Proto o osudu současné vlády rozhodne chladný kalkul, zvažující aktuální výnosy a ztráty. Nepochybně prý existují vlivní lidé, kteří dokážou i Miroslava Kalouska postavit do latě jak generál Picek nováčky na buzerplacu. Jenže za současné turbulentní celosvětové situace ani mezi těmito lidmi nepanuje shoda.  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…